Partners 19 november 2021

Nieuw BSC-lid Het Ambacht spreekt de taal van de bakker

Het Ambacht heeft zich aangesloten bij Bakery Sweets Center. Gert Jan ten Napel, die het bedrijf samen met zijn broer Henk runt, legt uit waarom deze twee partijen zo goed bij elkaar passen. “Opleiden en samenwerken leidt tot ongekende successen.

Kun je ons iets meer over Het Ambacht vertellen?

Uitzendbureau Het Ambacht is in 2007 opgericht. Wij richten ons uitsluitend op de bakkerijsector en daarmee zijn wij Nederlands eerste uitzendbureau speciaal voor bakkers. Oorspronkelijk was het ons doel om medewerkers in een ambachtelijk bakkerij aan het werk te zetten. Na een jaar of vijf zagen wij echter dat de industriële bakkerijen ook behoefte hadden aan ervaren bakkers. Vanaf dat moment zijn we ook de grotere bakkerijen gaan bedienen. Dankzij ons uitgebreide netwerk hebben wij de afgelopen jaren honderden vacatures kunnen vervullen. Bovendien zijn wij tegenwoordig ook actief in de rest van Europa en zijn er zelfs via ons bakkers op Bonaire en Aruba en in Suriname, Canada en Jordanië begonnen.

Sinds 2018 hebben wij onze dienstverlening uitgebreid. We merkten dat er steeds meer krapte op de arbeidsmarkt kwam. Daarom zijn we met het opleiden van ‘basis’ bakkers gestart. Daarbij hebben we twee doelstellingen: nieuwe aanwas creëren en ervoor zorgen dat de kwaliteit van de huidige medewerkers omhoog gaat. Als je onderin de bakkerij voor nieuwe aanwas zorgt, dan is er meer tijd en ruimte om het huidige personeel extra op te leiden of te trainen. Inmiddels hebben we opleidingen verzorgd in Hoogeveen, Leeuwarden, Amsterdam en Vlaardingen.”

Als je onderin de bakkerij voor nieuwe aanwas zorgt, dan is er meer tijd en ruimte om het huidige personeel extra op te leiden of te trainen

Gert Jan ten Napel, Uitzendbureau Het Ambacht

Wat zijn de sterke punten van Het Ambacht?

“Wij weten wat er speelt én wat belangrijk is in de bakkerijsector. Wij hebben namelijk zelf een ambachtelijke bakkerij met een aantal winkels gehad. Dit familiebedrijf was al sinds 1906 in het bezit van de familie Ten Napel. Wij spreken dus echt de taal van de bakker. Andere pluspunten zijn: we hebben een uitgebreid netwerk, kunnen snel schakelen en meedenken en zijn altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de branche. Verder hebben we een groot bestand met geschikte kandidaten en zijn we altijd bereikbaar voor vragen. Persoonlijk contact vinden we erg belangrijk.”

Gert Jan ten Napel: “Wij spreken echt de taal van de bakker.”

Welke meerwaarde bieden jullie Bakery Sweets Center?

“Het Ambacht is een kleine en platte organisatie, die voor veel leden van het BSC zeker van meerwaarde kan zijn. Wij hebben veel ervaring met personeelsbemiddeling en het geven van opleidingen. Wij kunnen en willen een partner zijn die niet alleen maar neemt, maar ook geeft en deelt. Samenwerken loont. Opleiden en samenwerken leidt tot ongekende successen.”

Welke kansen zie je voor de bakkerij- en zoetwarenbranche?

“De bakkerijsector loopt vaak wat achter de horeca aan. Op bakkerijbeurzen zie je bijvoorbeeld weinig innovatie, terwijl dit op de Horecava heel anders is. De laatste jaren is er al veel verbeterd, maar er kunnen er nog heel wat stappen worden gezet. Als we als ambachtelijke, industriële en bakkerij gerelateerde bedrijven onze krachten bundelen, dan zijn we veel slagvaardiger en kunnen zaken sneller veranderen.”

Als we onze krachten bundelen, dan kunnen we veel slagvaardiger zijn

Gert Jan ten Napel

“Ook vind ik het prachtig dat de opleiding Gistdegen van Bakery Sweets Center, die in Leeuwarden is gestart, misschien straks ook op een andere locatie wordt gegeven. Ik kan daar nog niet heel veel over zeggen, maar zoiets zou natuurlijk heel mooi zijn voor bedrijven die niet uit Friesland komen.”

Tekst: Wendy Noordzij | Foto’s: Het Ambacht

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn