
65 procent van de Nederlanders wil minder snoepen. Toch blijft overgaan tot actie lastig. Slechts 19 procent kan zich ertoe zetten om daadwerkelijk minder te snoepen en te snacken. Reden voor Stichting Week van Snoep Goed om zich in te zetten voor een gezonder Nederland. Dat doen ze met de Week van Snoep Goed, van 17 tot en met 23 januari.
Deze themaweek wordt georganiseerd met hulp van ondernemers en bedrijven die verantwoorde voeding belangrijk vinden. Een week lang worden Nederlanders uitgedaagd om ongezonde snoep- en snackproducten te vervangen voor verantwoorde alternatieven.
Tijdens de lockdownperiode stegen de uitgaven aan verwenproducten met 12%
Macht der gewoonte vs. bewustere keuzes
De Week van Snoep Goed is georganiseerd om Nederlanders bewustere keuzes te laten maken als het aankomt op snoepen en snacken. De wil om gezond te eten is er dus zeker, maar toch lukt het ons niet om van ongezond lekkers af te blijven. De één (74 procent) geeft aan snoep gewoon te lekker te vinden, de ander (37 procent) noemt de macht der gewoonte, lastig nee kunnen zeggen wanneer er lekkers wordt aangeboden (21 procent) of emoties (23 procent) als reden om toch naar snoepgoed te grijpen. Volgens Daan Schapendonk, voorzitter Stichting Week van Snoep Goed, heeft de reden ook te maken met te grote doelen die mensen maken. “Door heel concreet een korte periode aan het doel te koppelen blijft het makkelijker om je aan het goede voornemen te houden”, aldus Schapendonk. Tijdens de lockdownperiode was er een stijging van 12 procent van uitgaven aan verwenproducten binnen eten en drinken. Popcorn en chocolade behoorden tot de grootste favorieten.
Gezonder aanbod
De omgeving is ook een belangrijke factor als het gaat om ongezond snoepen en snacken. Zo blijkt dat het gezonde aanbod in sportclubs, tankstations, stations, schoolkantines en bedrijfsrestaurants nog behoorlijk kan tegenvallen. Dit zijn plekken waar mensen vaak komen en snel in de verleiding komen om te kiezen voor een ongezond tussendoortje. “Veel mensen willen helemaal niet in de verleiding worden gebracht tot ongezonde voeding. Toch worden mensen onbewust sterk beïnvloed in het maken van eetkeuzes”, zegt Schapendonk.
Smakelijke, gezonde opties
Daarom is het zo belangrijk dat er veel smakelijke gezonde opties zijn. Dan wordt de juiste keuze veel makkelijker gemaakt. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd willen mensen gezonder eten. Producenten worden door wereldwijde trends en aangepaste wet- en regelgeving steeds meer gedwongen om producten te maken die minder suiker en calorieën bevatten.
Kom tijdens de Week van Snoep Goed in actie
Iedereen kan meedoen aan de Week van Snoep Goed die van start gaat op Blue Monday, de dag die bekend staat als een dag waarop de meeste mensen hun goede en gezonde voornemens al hebben losgelaten. Deze week staat in het teken van het verruilen van snoepgoed voor gezondere alternatieven, zoals vers fruit, (snack)groente of een handje noten. Vorig jaar tijdens de eerste editie van de Week van Snoep Goed is 77,9 procent van de deelnemers bewuster geworden van eigen snackgedrag. Door de tips die gedeeld zijn heeft 68 procent nieuwe snackgewoontes aangeleerd en deze ook doorgezet voor de rest van het jaar. Van de deelnemers is 75 procent meer groente en fruit gaan eten. Meedoen kan door je aan te melden via www.weekvansnoepgoed.nl. Je krijgt een magazine toegestuurd met allemaal tips, kortingen op lekkere gezondere producten en je ontvangt dagelijkse tips via de mail tijdens de Week van Snoep Goed.
Lijst met interessante onderzoeken naar gezondheid, trends en ontwikkelingen:
- Rapportage Snoep en Snackgedrag, Voedingscentrum
- Sociaal snacken en snoepen is het nieuwe normaal, Distrifood
- Nieuwste trends en ontwikkelingen in de snackindustrie, Foodware 365
- Uitdagingen in de zoetwaren, Foodware 365
- Branche zoetwaren, Foodware 365
- Onderzoek naar tussendoortjes, 2017, FSIN
- Consumentenonderzoek, foodshopper monitor 2021, FSIN
- Nederlanders snoepen tijdens coronacrisis veel meer dan normaal, Nu.nl
- Nederlanders snoepen tijdens coronacrisis vooral chocola, winegums en drop, NOS
- Uitgaven verwenproducten Europa 22 miljard euro gestegen, Food Personality
- Huidige situatie overgewicht volwassenen, Volksgezondheidszorg
- Nederlanders willen minder snoepen maar zien weinig gezond aanbod, Biojournaal