Algemeen Opleiding 19 januari 2022

Na Gistdegen komt Friesland College nu ook met de cursus Brood & Banket, inclusief mbo-certificaat

De vaart zit erin bij de bakkerijopleiding van Friesland College. Iedereen die een start wil maken in de bakkerijbranche, komt vanaf eind maart volledig aan z’n trekken. Naast de verkorte opleiding Gistdegen, die op 29 maart weer van start gaat, kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de 18-daagse opleiding Brood & Banket. Beide basiscursussen zijn opgezet in samenwerking met Bakery Sweets Center.

Keuzedeel voor foodstudenten

Bonus voor degenen die Brood & Banket gaan volgen: aan het eind van de rit ontvang je een mbo-certificaat! Dit kun je inzetten als vrijstelling op een andere opleiding, of je volgt deze specialisatie als keuzedeel. Hoe dat werkt? Stel dat je een technologische opleiding volgt in de food, bij bijvoorbeeld Mbo Life Sciences. Je kunt er dan voor kiezen om een uitstapje te maken naar de bakkerij. Om je skills uit te breiden, om je opgedane kennis toe te passen in jouw opleiding, of gewoon: om te proeven van het ambachtelijke vakmanschap dat komt kijken bij brood bakken en banket creëren. Het keuzedeel Brood & Banket neemt 18 lesdagen in beslag. SBB heeft het lesprogramma geaccordeerd als certificeerbaar. Doorloop je deze module met succes, dan is het certificaat (mbo) ook écht iets waard.

12 plaatsen vanuit Fryslân werkt

Ben je nog niet actief in de bakkerijbranche? Ook als je geen opleiding volgt, of momenteel nadenkt over een carrièreswitch: wees welkom. Vanuit de NL Leert Door-regeling en de SLIM-subsidie is ook vanuit het bedrijfsleven veel mogelijk. Eén actie vanuit Fryslân werkt! kunnen we al vertellen: dit werkgevers servicepunt streeft namelijk naar de invulling van 12 plekken voor zij-instromers.

Dus: handen uit de mouwen en ga voor een vak in de bakkerij!

Bakkerijdocent Jurjen Albertsma, verantwoordelijk voor zowel de module Gistdegen als Brood & Banket, roept ook de leden van Bakery Sweets Center weer op om ruimhartig te zijn als het gaat om stageplaatsen. “Een certificaat is namelijk pas écht iets waard als het erkend wordt door het bedrijfsleven. Vanuit het onderwijs komen we het bedrijfsleven nu tegemoet met gerichte opleidingen, om de volgende generatie klaar te stomen voor een baan in de bakkerij. En om voor meer grondstoffenkennis en basisvaardigheden te zorgen. Daarmee hopen we ook geschikte mensen af te leveren om het groeiend aantal vacatures in te vullen. Zo snijdt het mes aan beide kanten.”

In het kort:

  • De cursus Gistdegen is een 10-daagse opleiding waarin je de basis leert van het brood bakken. Meer informatie vind je op de speciale Gistdegen-pagina. Je start op dinsdag 29 maart. Inschrijven of aanvullende informatie verkrijg je bij Jurjen Albertsma, j.albertsma@fcroc.nl.
  • De cursus Brood & Banket neemt 18 lesdagen in beslag en start in dezelfde periode. Je leert er de basics van het brood bakken en je verdiept je in al het lekkers dat de banketbakkerij te bieden heeft. Inschrijven? Ook dit kan bij Jurjen Albertsma.
  • Bedrijven die plaats hebben voor stagiaires (zij-instromers), kunnen contact opnemen met Jurjen Albertsma en Dirk Westerhof, kwartiermaker Zij-instroom Bakery Sweets Center. Mail: dirk.westerhof@leeuwarden.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn