Algemeen 17 juni 2024

Installatie voor versuikering retourbrood in gebruik genomen

In een unieke samenwerking tussen de leden van het Bakery Sweets Centrum is een belangrijke mijlpaal bereikt in het circulair verwerken van broodresten. Na veel testen en zoeken is de juiste ‘versuikeringsinstallatie’ gevonden. De installatie is vrijdag 14 juni in gebruik genomen in het Food Apllication Center (FACT) in Leeuwarden.

Het proces om broodresten te recyclen wordt in het FACT robuust gemaakt. Studenten onderzoeken de mogelijkheden om de verwerking tot broodpasta verder te optimaliseren. Dit unieke voorbeeld van samenwerking binnen het Bakery Sweets Centrum toont aan dat met gezamenlijke inspanningen grote stappen gezet kunnen worden op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie.

Op de foto neemt student Michel Schaafsma de machine gebruik in het FACT.

Eigen retourbrood recyclen

Het doel van het project is dat iedere bakker binnenkort de mogelijkheid krijgt om zijn eigen retourbrood te recyclen. Hiervan wordt een hernieuwde grondstof gemaakt, die verwerkt kan worden in bestaande bakkerijproducten. Zo wordt niet alleen verspilling van voedsel tegengegaan, maar ook de CO2-uitstoot verminderd.

De leden van Bakery Sweets Centrum Leeuwarden zijn trots op deze ontwikkeling en hopen dat andere bakkers en ondernemers geïnspireerd raken om ook bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Speciale dank gaat uit naar de BSC-leden Bakkers van Verloop en Beko Techniek, die geholpen hebben met de ondersteuning.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn