TalentZ 28 juni 2023

Talentz: Mateusz (23) is machineoperator bij koekjesfabriek Hellema

‘Collega’s en machines maken het werk superleuk’

Mateusz Michalczyszyn is 23 jaar en woont in Leeuwarden. Hij heeft een technische achtergrond en volgde techniek-breed vmbo. Daarna begon hij aan een opleiding richting de detailhandel. Tot hij, vijf jaar geleden, tijdens een tussenjaar bij koekjesfabriek Hellema in Hallum aan de slag ging. Inmiddels is hij machineoperator. Wat het bedrijf en zijn functie zo leuk maakt, vertelt Mateusz in deze rubriek.

Hoe ben je bij Hellema beland?

“Ik had een tussenjaar en via via hoorde ik over dit bedrijf. Veel vrienden van mij werkten hier. Ze vertelden dat het best goed verdient. En dat er een gezellige sfeer heerst. Het leek me leuk om hier een jaar te werken. Zodoende ben ik als inpakker aan de slag gegaan. En nu werk ik er nog steeds!”

Ooit verwacht dat je in een koekjesfabriek ging werken?

“Nee, eigenlijk niet. Ik ben een autoliefhebber. Heel graag wilde ik automonteur worden. Ik had mijn opleiding al geregeld. Maar een collega bracht me aan het twijfelen. Hij werkte al tien jaar bij Hellema en vertelde dat ik met dit werk meer kan verdienen. Daarna deed ik navraag bij mijn stagebedrijf. Het salaris viel inderdaad zwaar tegen. Ik wil graag twee keer per jaar op vakantie. Dat zou op die manier niet lukken. Mijn collega vroeg of misschien interesse had in een baan als operator. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

Welke functies heb je binnen Hellema vervuld?

“Ik ben begonnen als inpakker, maar al heel snel kwam ik bij de machine terecht. Dat vind ik hartstikke leuk werk. Iedere keer is anders en we werken hier met een hele leuke ploeg mensen.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Tijdens werkdagen kan ik twee verschillende functies uitvoeren: operator of overall. Als operator begin ik de dag met de overdracht. Ik vraag aan de vorige ploeg hoe het bij hen is gegaan. Hebben ze goed gedraaid? Moet er een overgang plaatsvinden naar een ander product of naar een ander merk? Na de overdracht wijzig ik de productiecode en zet ik de initialen van onze ploeg in het systeem. Vervolgens ga ik controles doen, zoals een metaalcontrole, een gewichts- en een datumcontrole. Daarna doe ik elk half uur een verpakkingscontrole. Daarbij kijk ik of de datum goed op de verpakking staat en of de verpakking intact is. Ieder uur voer ik nogmaals een metaalcontrole en een gewichtscontrole uit. Tussendoor zorg ik ervoor dat de lijn mooi schoon blijft. Daarnaast bereid ik de volgende run voor. Het is belangrijk dat we snel kunnen ombouwen en dat de onderdelen van tevoren klaarliggen. Zo voorkom je dat er op het laatste moment iets mis gaat. Verder houd ik me bezig met het oplossen van kleine storingen en het doorvoeren van kleine verbeteringen. Ik probeer altijd de puntjes op de i te zetten zodat wij nog beter kunnen draaien.”

‘Ik probeer altijd de puntjes op de i te zetten zodat wij nog beter kunnen draaien’

Wat zijn je taken als overall?

“Als overall start ik eveneens de dag met de overdracht met de vorige ploeg. Vervolgens ga ik bij iedere lijn langs en bekijk ik de dagplanning. Aan de hand daarvan maak ik mijn eigen werkschema en bepaal ik wat ik per uur ga doen. Daarbij kijk ik goed naar de planning van alle lijnen, zorg ik voor de juiste controles en zet ik op tijd alle benodigde onderdelen klaar.”

Hoe zien jouw shifts eruit?

“Vandaag werk ik van zes uur ‘s morgens tot twee uur ’s middags. Het komt ook voor dat ik later begin: van twee uur ’s middags tot tien uur ’s avonds. De nachtdienst start van tien uur ’s avonds tot zes uur ’s morgens. We hebben twee pauzes op een dag van een kwartier.”

Welke functie vind je het leukst, operator of overall?

“Mijn werk als overall vind ik het leukst. Omdat je dan bij iedere lijn terechtkomt. Daar help ik mee en los ik problemen op. Dit werk biedt voor mij nog meer afwisseling.”

Je werkt in vijfploegendiensten. Dat betekent dat je regelmatig ook ’s nachts werkt. Hoe bevalt dat?

“In de zomerperiode is het natuurlijk wel eens lastig. Ik ga graag uit en vind het leuk om festivals te bezoeken. Dat is niet altijd even goed te combineren, maar daar ben ik inmiddels wel aan gewend. En het positieve is dat ik door de vijfploegendienst altijd vier dagen achter elkaar vrij ben. Dat is natuurlijk hartstikke leuk.”

‘Door de vijfploegendienst ben ik vier dagen achter elkaar vrij’

Wat vind je het leukst aan werken bij Hellema?

“Het leukst aan het bedrijf vind ik de collega’s. Zulke goede collega’s vind je bijna nergens. Het is hier heel gezellig. We gaan goed met elkaar om. We werken in een vaste ploeg en spreken regelmatig in onze vrije tijd met elkaar af. Dan gaan we bijvoorbeeld gezellig uit eten.”

Wat spreekt je aan in de bakkerijsector?

“Ik ben een echte koekjesliefhebber. En ik vind het bijzonder om voor een bedrijf te werken dat zo hoog staat aangeschreven in de wereld.”

Hoe zie jij je toekomst bij Hellema?

“Ik wil heel graag doorgroeien. Ik ben nu vier jaar operator en het lijkt me leuk om hogerop te komen. Bijvoorbeeld als procesingenieur. In deze functie kan ik me nog meer verdiepen in de machines en hun software. Ook mag ik dan zelf programmeren. Inmiddels heb ik heel wat kennis over de robots opgedaan. Dat maakt de overstap voor mij makkelijker.”

Tekst: Wendy Noordzij | Foto’s: Black Coffee Visuals/Andries van der Werf

Lijkt een baan in deze smakelijke sector jou ook tof? Bekijk hier het aanbod opleidingen. Hier vind je ook de vacaturepagina’s.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn