
Eén van de missies van Bakery Sweets Center (BSC) is om bedrijven in bakkerij- en zoetwarensector te helpen bij het vinden van gekwalificeerde en gemotiveerde medewerkers. De samenwerking tussen Mark van der Werf en Bakkerij Kamstra is daar een goed voorbeeld van. Mark volgde met veel enthousiasme de cursus Gistdegen en werd beloond met een baan als procesoperator bij de bekende bakkerij in Wolvega.
Bakkerij Kamstra in Wolvega staat bekend om klein- en belegd brood voor organisaties in de foodservice, het onderwijs en de flight catering. Het vinden van goede operators is volgens managing director Cees van den Hoed al jaren een probleem. “Een operator heeft kennis van het hele proces en houdt de lijn goed onder controle. Wanneer er iets fout gaat, moet hij direct kunnen schakelen. Doordat deze functie veel kennis vereist, is het lastig om geschikte kandidaten te vinden. Er is heel weinig aanbod op de arbeidsmarkt en als mensen zich al aanbieden, dan zijn ze vaak te laag opgeleid.”
Mede daarom is hij blij met de cursus Gistdagen van Bakery Sweets Center (BSC). “Hierbij krijgen de deelnemers een goede kennis mee over de bereiding van deeg. Het gaat om theoretische kennis, die gericht is op de praktijk. Weten wat een deeg doet, is een goede basis voor een kennismaking met onze eigen specifieke productieprocessen.”
‘Weten wat een deeg doet, is een goede basis voor een kennismaking met onze eigen specifieke productieprocessen.’
Cees van den Hoed, Bakkerij Kamstra

‘Leuk vinden om te leren’
Als partner van BSC kreeg Bakkerij Kamstra de vraag of er een stageplek geboden kon worden aan één van de cursisten. “Daar wilde ik wel aan meewerken. Ik heb in Leeuwarden een cursusdag bezocht en zag daar Mark aan het werk. Hij leek mij een heel geschikte kandidaat en Mark wilde ook graag bij ons stagelopen.” De stage is goed bevallen. “Of iemand geschikt is voor een operatorfunctie in ons bedrijf hangt grotendeels van de persoon zelf af. Hij moet het leuk vinden om veel te leren om zodoende het proces onder controle te krijgen. Tijdens zijn stage heeft Mark vooral de standaard werkzaamheden uitgevoerd. Deze pakte hij zo goed op, dat we hebben besloten om hem een contract aan te bieden tot eind volgend jaar. In die tijd leiden wij hem intern op tot procesoperator. We hopen natuurlijk dat hij dit goed oppakt, zodat hij voor ons bedrijf kan blijven werken.”
Tijdens de interne opleiding is het volgens Van den Hoed belangrijk dat Mark stap voor stap de processen van de verschillende degen leert kennen. “Inmiddels heeft hij al verschillende soorten degen gedraaid en dit moet hij nu ook zelfstandig leren doen. Uiteindelijk moet hij alle processen onder controle hebben. Zowel wat betreft het meel als de technische kennis van de machines. Hij moet alle machines kunnen aansturen en weten wat er mis kan gaan. Als zich een probleem voordoet, moet hij dit snel kunnen opsporen en oplossen. Daarnaast is het belangrijk dat hij als procesoperator meedenkt over innovatie. In de toekomst willen we nog verder automatiseren en hiervoor zijn goede operators essentieel.”

Mark van der Werf vond bakkersvak altijd al interessant
Ook Mark van der Werf zelf is heel enthousiast. “Ik heb het bakkersvak altijd al interessant gevonden, maar had daar in het verleden nog weinig mee gedaan”, blikt hij terug. “Vroeger ben ik aan het werk geweest als bouwvakker. Helaas kwam ik in de bijstand terecht. Er werd me gevraagd welk beroep mij leuk zou lijken. ‘Bakker’, zei ik direct. De gemeente is voor mij navraag gaan doen en stelde voor om de cursus Gistdegen bij BSC te volgen aan het Friesland College in Leeuwarden.”
Daar heeft hij absoluut geen spijt van gekregen. “Het is echt een heel toegankelijke cursus. Zeer geschikt voor mensen zoals ik, die nog nooit eerder brood hebben gebakken. Het is een soort spoedcursus, waarbij je veel leert over de grondstoffen en het maken van klein brood, ongevuld en gevuld brood, getoerd gerezen brood en desem. Eerst leerden we hoe we basisrecepten moesten maken en vervolgens moesten we telkens één ingrediënt weglaten. Zo konden we heel goed ervaren wat de functie van het betreffende ingrediënt is. Dat vond ik heel leerzaam.”
‘Ervaren wat de functie van het betreffende ingrediënt is. Dat vond ik heel leerzaam.’
Mark van der Werf, deelnemer basiscursus Gistdegen
‘Vochtopname in de gaten houden’
Ook bij zijn stagebedrijf Kamstra voelde hij zich direct thuis. “Bakkerij Kamstra is een bijzonder bedrijf dat anders werkt dan andere bedrijven. Ik vond het werk erg leuk en ook met mijn begeleider Cees klikte het meteen.” Mark is dan ook ontzettend blij met zijn nieuwe arbeidscontract. “Ik houd me vooral bezig met het broodbakken. Ik roep recepten op uit de computer, maak het deeg en hou de lijn goed in de gaten. Per dag worden er wel 180.000 bolletjes gemaakt. Dan kun je je weinig fouten permitteren. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om de vochtopname voor en na de rijs goed te controleren, zodat het deeg niet te plakkerig wordt.”
Al is het soms ook ‘fijn’ als er iets mis gaat. “Ik ben nu aan het leren hoe ik bij bepaalde storingen moet handelen. Dat kan het beste vanuit de praktijk. Dus hoe meer er fout gaat, hoe meer ik leer”, zegt hij lachend. De kersverse bakker heeft totaal geen spijt van zijn carrièreswitch. “Het werken met deeg vind ik nog steeds ontzettend interessant. En er heerst een heel leuke sfeer op de werkvloer. Ik ben blij dat ik mijn plekje heb gevonden.”
Basismodule Gistdegen
De Basismodule Gistdegen is een initiatief van Bakery Sweets Center, in samenwerking met Friesland College en een aantal bakkerijen. In tien weken tijd krijgen deelnemers een gedegen introductie in de bakkerij. De Basismodule bestaat vooral uit grondstoffenkennis: wat is meel, wat doet gist, hoe werkt broodverbetermiddel? Hoe reageren grondstoffen op elkaar en met welke verhoudingen werk je?
Lees meer
Tekst: Wendy Noordzij