Algemeen Opleiding 07 februari 2023

HVHL: interview met lector Lizette Oudhuis

In de januari-editie van de nieuwsbrief (nieuwsflits) van Hogeschool Van Hall Larenstein een kort vraag-en-antwoordinterview met lector Lizette Oudhuis. Gezien Lizettes rol in de werkgroep Onderzoek & Innovatie bij Bakery Sweets Center, nemen we het interview graag over:

LECTOR AAN HET WOORD: LIZETTE OUDHUIS

Wat is de focus van jouw lectoraat dit jaar ?

Het lectoraat Healthy Food & Nutrition doet onderzoek naar de vraag: Wat betekent voeding op maat? Met andere woorden: Wat is gezonde voeding nu precies? Welke voedingsstoffen hebben we nodig? Hoe werkt dit in ons lichaam? Welke producten / voedselconcepten kunnen we ontwikkelen voor de doelgroep ‘de ouderen van de toekomst’?

Het komende jaar zal de focus liggen op

  1. het operationeel maken van de tiny-TIM, een modelsysteem voor de menselijke maag-darm en
  2. projecten op het gebied van voedselverspilling, zoals de Verspillingsmarkt en retourbrood.

Tegelijkertijd gaan we de samenwerking met de Hanzehogeschool versterken en meer vormgeven in onderzoek en onderwijs.

Welke succes of welke successen heb je dit jaar tot nu toe gehad?

In 2022 hebben we met het lectorenplatform Voedsel, Voeding en Gezondheid op de Floriade gestaan met een interactieve opstelling met als thema Samen naar meer plantaardige voeding. Dit was een groot succes. We hebben veel mensen gesproken en bewust gemaakt van de verandering waar we met zijn allen voorstaan. Samengevat in een filmpje gemaakt door Innofest X SIA (Mensen uitnodigen om over gezonde en duurzame voeding na te denken – Onderzoek van Platform Voedsel, Voeding en Gezondheid)

Een ander hoogtepunt was mijn inauguratie bij de Hanzehogeschool met tijdens het mini-symposium Voeding op maat de presentaties van Kirsten de Wrede, wethouder Groningen, Gerard ten Bolscher, Avebe en Niek de Boer. Dit hybride lectoraat is een van de startpunten voor een nog nauwere samenwerking met de Hanzehogeschool over de gehele keten van grondstof, ingrediënt, product en gezondheid. Dit alles mooi verwoord in een groot artikel in het Dagblad van het Noorden.

Welke inspiratie heb je om te delen met collega’s uit het onderzoek en onderwijs?

Waar ik inspiratie uithaal, is de bevlogenheid en enthousiasme van mensen. Mensen die denken in kansen en niet in onmogelijkheden.

Ik haal ook veel inspiratie uit jongeren. Ze leven soms voor mij in een andere wereld en houden me regelmatig een spiegel voor. Dit triggert mij en dit is ook de reden dat mijn doelgroep de ouderen van de toekomst is. Dit zijn de jongeren van nu.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn