Partners 06 juli 2021

Kroon op logo’s Borgesius en Goedhart: 125 jaar

Familiebedrijf Borgesius bestaat 125 jaar en dat is door Koning Willem Alexander gewaardeerd met het Koninklijk Predicaat. Daarmee is het 125-jarige jubileum voor de familie en alle medewerkers in de bakkerijen pas écht af. Bakkerswereld wijdde er aan artikel aan, dat we mochten herplaatsen.

Op 17 juni 2021 hebben de bakkerijen Borgesius en Goedhart het felbegeerde Koninklijk Predicaat in ontvangst mogen nemen (dit is iets anders dan Hofleverancier, -red). “Dit is echt een kroon op ons werk”, aldus Frits Borgesius. “Binnenkort vieren we ons feest, samen uiteraard, want dit hebben we samen met onze medewerkers kunnen bereiken.”

Groningse nuchterheid

Na 125 jaar hard werken mag de familie van zichzelf even stilstaan bij dit bijzondere moment, zegt zijn broer Jan Borgesius. “Groningse nuchterheid is goed en het brengt de bakkerijen Goedhart en Borgesius ver. Maar diezelfde nuchterheid kan er ook toe leiden dat je doorgaat, hard werkt en steeds weer focust op de volgende uitdaging. Trots zijn op wat je met elkaar hebt bereikt, daar zo nu en dan even bij stilstaan en elkaar een schouderklopje geven, is helemaal niet verkeerd.”

Goedhart Borgesius en Jantje van der Veen. Goedhart vestigde zich in 1895 als bakker in Oude Pekela. Foto: Borgesius

De eerste bakkerij in Wildervanck

125 jaar geleden, begon Goedhart Borgesius samen met Jantje van der Veen een bakkerij met een winkel in Wildervanck. Het was een arme tijd. Mensen werkten als turfsteker langs het kanaal, het kanaal waarover de trekschuiten voeren die het turf naar de stad Groningen vervoerden. Bij de sluizen ontstonden kleine winkeltjes.

Daar in Wildervanck ligt de oorsprong van het bedrijf. De bakkerij was tot 1967 niet meer dan een eenvoudige bakkerij met een winkeltje erbij. In dat jaar heeft het bakkersbedrijf, geleid door Goedhart en Emilie Borgesius, een belangrijk keerpunt bereikt. Er werd een wet van kracht die ervoor zorgde dat supermarkten brood mochten gaan verkopen. Er waren in die tijd maar weinig bakkers die deze stap durfden te wagen.

Potentie zien in de retail

Goedhart en Emilie zagen de potentie van de retail. Dankzij de groei van de retailers is het bakkersbedrijf gegroeid tot waar ze nu staat. Sinds de oprichting is de bakkerij gegroeid van een organisatie geleid door familieleden tot een bakkerijengroep, een familie van bakkers, waarbij het ambacht en de passie gekoesterd worden door alle medewerkers die dagelijks de verse producten maken.

Inmiddels zijn de bakkerijen met de naam Borgesius en Goedhart al veel meer dan broodbakkerijen alleen. Naast brood, gebak, vlaaien en belegde broodjes worden er nu ook pizza’s, focaccia’s en andere heerlijke producten gemaakt voor het borrelmoment. Eén ding blijft: de bakkerijen zullen altijd voor vers en kwaliteit blijven gaan.

Volgende generatie neemt de leiding

Janet Borgesius, dochter van Jan (70)  is sinds 2007 werkzaam in het familiebedrijf, samen met haar broer, twee nichten en het managementteam. Zij vormen de de volgende generatie. Janet: “We hebben samen de taak om ons bedrijf verder te brengen voor de generaties die na ons komen. Mijn vader Jan is nu 70, oom Ko is jaren geleden met pensioen gegaan, oom Hennie Borgesius is in 2016 overleden en oom Frits is nu 65. Mijn vader en ooms hebben meer dan 50 jaar toegewijd aan de onderneming gewerkt. Altijd kwam het familiebedrijf op de eerste plaats. Alle revenuen gingen terug als investering in het bedrijf.”

Janet Borgesius heeft grote bewondering voor de gedisciplineerde manier waarop haar vader en ooms dit gedaan hebben en het onderling goed hebben weten te houden. “Dit heeft ons prachtige bakkersbedrijf jaar op jaar een betere concurrentiepositie gebracht en ons bedrijf de mogelijkheid gegeven te kunnen blijven groeien. Door de manier waarop mijn vader en ooms het bedrijf hebben geleid hebben wij, de volgende generatie, een prachtige positie in de Nederlandse markt. Onze 20 bakkerijen, verspreid over heel Nederland, waar inmiddels bijna 2.000 mensen in vaste dienst werkzaam zijn, kunnen dankzij de generaties voor ons een mooie toekomst tegemoet gaan.”

‘Mede dankzij de generaties kunnen we een mooie toekomst tegemoet gaan’

Janet Borgesius, mede-eigenaar Goedhart Borgesius

Langetermijnvisie van Borgesius

Zoals de meeste familiebedrijven heeft ook Borgesius een langetermijnvisie. “We willen er over 100 jaar nog zijn”, zegt de familie. “We geven onze traditie door van generatie op generatie, zodat onze kinderen en de kinderen van onze medewerkers ook nog bakker kunnen worden.”

“Omdat we bakken voor de toekomst, is duurzaamheid een belangrijk thema voor ons. Brood heeft een heel goed imago en bovendien een lage CO2-footprint. Onze bakkerijen staan dichtbij de winkels en het overgrote deel van de ingrediënten worden dichtbij verbouwd. Al het brood dat aan het einde van de dag niet is verkocht, kan worden hergebruikt.  Geen kruimel gaat verloren want het brood dat niet wordt verkocht kan worden verwerkt tot diervoer. We verspillen niets. Toch vinden we dat het altijd nog beter kan, dus blijven we werken aan een lagere CO2-uitstoot.”

Bijdrage leveren aan het imago van brood

Ook aan de Nederlandse broodcultuur wil Goedhart Borgesius een bijdrage blijven leveren. Net als aan het imago van brood, wat de familie uitdraagt. “Brood past in een gezond voedingspatroon. Vanuit de schijf van 5 wordt volkorenbrood geadviseerd en verder bevinden de meeste broodsoorten zich in het allerhoogste niveau van de Nutriscore (A). Dat volkorenbrood hard groeit is dan ook geen verrassing. Dat geldt trouwens ook voor koolhydraatarm brood. Ook hier is vanuit gezondheid en dieet veel vraag naar.”

Brood levert niet alleen energie, zo laat de bakker weten, maar ook vezels, eiwit, B-vitamines en ijzer. Vooral volkorenbrood heeft een positieve impact op gezondheid. Zo is zelfs wetenschappelijk bewezen dat volkorenbrood de kans op hart en vaatziekten, diabetes type 2 en ernstige darmziekten verlaagt. “De trend naar gezondheid zet door en dankzij Covid-19 is deze trend versneld”, ziet Borgesius.

Ton Borgesius: dagvers is topsport

Ton Borgesius geeft een inkijk in de dagelijkse broodproductie bij het bedrijf. “Onze keten is lang: van meel en bloem, zaden, pitten, fruit en water als belangrijkste ingrediënten maken we elke dag duizenden verschillende recepturen en producten vers en leveren die dagelijks vers vóór 8 uur bij de winkel af. Deze dagvers-mentaliteit die onze bakkerijen hebben is uniek. Elke dag zorgen dat zo’n enorm groot assortiment de volgende dag compleet en op tijd wordt geleverd, vraagt veel van onze organisatie. Dat gaat alleen met een sterk team dat goed op elkaar is ingespeeld en bakkerijen die elkaar helpen.”

Mede daarom is het predicaat Koninklijk een kroon op ons werk, zegt Ton Borgesius. “Dit  is een 100 procent teamprestatie en hiervoor bedanken we iedereen die bij ons werkt. Van brood – en banketbakker, inpakker, verdeler tot chauffeur, iedereen heeft een even belangrijke rol in ons bedrijf.”

Op de foto, vlnr: Ton, Janet, Jan en Frits Borgesius (vlnr) tonen het Koninklijk Predicaat. Foto’s: Borgesius

Trends vertalen: hoe ziet NL er over 10 jaar uit?

Consumentenonderzoek is de basis waarop in het bedrijf beslissingen worden genomen nemen als het gaat om innovatie. De mensen bij Borgesius en Goedhart stellen zich de vraag hoe Nederland er over 10 jaar uitziet. De jonge generaties eten anders. De consument van nu heeft meer eetmomenten en wil zijn eetbehoeften graag ingevuld zien daar waar hij of zij op dat moment is. Janet Borgesius: “Het is al 125 jaar de uitdaging van Borgesius en Goedhart om op veranderende gewoonten en eetpatronen in te spelen. Hier is een omni-channel-gedachte (bedienen van de consument via meerdere kanalen, red.) nodig, omdat de consument niet meer denkt in hokjes. Of hij/zij nu online bestelt of naar de fysieke winkel gaat of onderweg is, de consument kan onze producten vinden die op dat moment passen bij de vraag en het eetmoment.”

Borgesius en Goedhart willen antwoord geven op veranderingen die sneller gaan dan ooit tevoren. Snel inspelen op de veranderende vraag, is één van de speerpunten. Onder meer bij Goedhart Convenience gaan de ontwikkelingen snel. Voor de consument van nu is er een aanbod voor bereiding op locatie, directe consumptie en uitgestelde consumptie, altijd en overal. Of het nu gaat om brood, gebak, vlaaien, belegde broodjes, pizza’s, focaccia’s of borrelhapjes.

Tekst: Anne Mieke Ravenshorst, Bakkerswereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn