Algemeen 22 juni 2021

Kombucha als mogelijke oplossing voor retourbrood

Kombucha

In maart stelden Katinka de Maat en Thijs Wiggers zich voor. Ze gingen onderzoeken hoe oud retourbrood herverwerkt kon worden.  Nu gaat dit brood vaak naar diervoeding of het wordt gebruikt om energie op te wekken. De twee studenten Voedingsmiddelentechnologie aan het van Hall Larenstein hebben hier mogelijk een ander antwoord op kunnen vinden: Kombucha.

Kombucha is een lichtzure, gefermenteerde theedrank. Het werd in 220 voor Christus al gedronken in China en is de laatste jaren populair aan het worden in Amerika en Europa. In Nederland is het vooral te koop in Amsterdam. Zoals dat vaker gaat met trends uit andere werelddelen, is de verwachting dat het na Amsterdam langzaam naar de rest van Nederland verspreid gaat worden.

Oud brood geeft eigen smaak aan kombucha

Het zetmeel uit het oude brood wordt door enzymen te gebruiken in suikers omgezet. Deze suikers worden door een SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast) omgezet in verschillende zuren en andere stoffen. Kombucha heeft hierdoor een typische smaak die niet vaak voorkomt. Door oud brood te gebruiken krijgt het nog een eigen smaak. Naast de “naturel” versie wordt er geëxperimenteerd met verschillende toevoegingen zoals fruit. Zo kunnen er eventueel nog meer smaken gecreëerd worden.

Katinka en Thijs zoeken duurzame oplossing voor retourbrood.

Het is een zeer complex proces waar nog veel onderzoek naar gedaan moet worden.

Door ‘oud’ brood opnieuw te verwerken in voedingsmiddelen kan de waarde van het product verhoogd worden i.p.v. dat men het ziet als afval. De consument vindt het steeds belangrijker dat voedingsmiddelen duurzaam en gezonder zijn. Kombucha gemaakt van retourbrood kan mogelijk een uitkomst zijn. Het is een goede start en een mooi voorbeeld van out-of-the-box denken en te helpen om voedselverspilling tegen te gaan!

Wordt vervolgd!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn