Algemeen 08 juni 2022

Kennisbank Food helpt onderwijs moderniseren

De manier waarop veel opleidingen zijn ingericht, is achterhaald. Een flinke uitspraak die gedaan werd tijdens het Food for Teachers congres, op 2 juni in Laren. De Kennisbank Food is opgezet door Wendbaar Vakmanschap in Lerende Organisaties, CIV Groen en Groen Kennisnet. En draagt bij aan een manier van leren die elke jongere vanzelfsprekend vindt: met hulp van internet. Begin met de vraag: Wat wil je kunnen aan het eind van de rit? En pak het onderwerp stukje bij beetje op. De database biedt een uitdijend universum met relevante, gecheckte informatie voor de mbo-student én -docent. #nofakenews.

Wil je iets weten over de eiwittransitie? Of over meststoffen en regelgeving? Wat weet je eigenlijk van brood? Heb je een vraag over food, dan was tot voor kort Google jouw vriend. Maar niet elke bron die je via Google of op Wikipedia leest, is gecheckt. Zo staat er ook te lezen dat een ei een gevolg is van de menstruatie van een kip, grapt projectleider Esther Wouters. “Dat soort fakenews vind je dus níet in de Kennisbank Food. Dagelijks wordt binnenkomende informatie gecontroleerd op juistheid. Dat doen de redacteuren van Groen Kennisnet. De kennisbank heeft daar een plek gekregen achter de startpagina voor de foodprofessional. Zo blijft deze up to date.”

https://groenkennisnet.nl/foodsector

Video’s zijn populair

Hoewel alle informatie in de kennisbank open source (gratis toegankelijk) is, vormt de website een soort afgeschermde speeltuin voor eenieder die geïnteresseerd is in voeding, productie en technologie. Per onderwerp vind je er dossiers. Je kunt filteren op afbeeldingen, nieuws, verslagen en zelfs video’s. Met name de video’s zijn erg in trek bij docenten, die merken dat studenten de lesstof beter tot zich nemen.

Denk mee, check en vul aan

De Kennisbank Food is onlangs in een nieuw en fris jasje gestoken, maar volledig zal hij nooit zijn. Daarom doet het team achter het initiatief de oproep aan docenten om vooral mee te kijken. Zijn dossiers compleet? Wat voor informatie mis je? Welke bronnen kunnen we toevoegen? Heb je zelf een interessant project dat je wilt delen? Wil je meedenken in de ontwikkeling van Kennisbank Food, stuur dan een mailtje naar Esther Wouters, e.wouters@civ-groen.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn