Algemeen Opleiding 10 december 2021

Innovatietrainee Kika Lewak over pilot Traineeship: ‘In een veilige omgeving jezelf verder ontwikkelen’

Eén van de trainees die aan de pilot Innovatietraineeship van Hogeschool van Hall Larenstein meedoet, is Kika Lewak. Ze volgde hiervoor een laboratoriumopleiding. Ze vertelt graag over haar ervaringen en hoopt zo nieuwe deelnemers te enthousiasmeren. De tweede ronde gaat namelijk binnenkort van start!

“Dit traject sprak me gelijk aan”, vertelt Kika enthousiast. “Het is leuk om iets nieuws te proberen en ik vind de samenwerking tussen de scholen en het bedrijfsleven heel belangrijk. Door dit traineeship kunnen studenten na hun afstuderen in een veilige omgeving zich verder ontwikkelen. Voor veel studenten is het best spannend om na hun studie de overstap te maken naar een beginnend professional in het bedrijfsleven. Met deze traineeship word je niet gelijk in het diepe gegooid. Ik krijg veel hulp vanuit school. Op vaste momenten komen we bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen wij als trainees onze onzekerheden op tafel leggen en er met elkaar en met onze begeleiders over praten. Dat is heel prettig.”

‘Ik word nu echt als medewerker gezien’

Kika Lewak over het traineeship

Ook vanuit het bedrijf, ECOstyle, wordt ze goed begeleid. “Er wordt rekening mee gehouden dat ik nog geen ervaringsdeskundige ben. Maar ik word echt als een medewerker gezien en niet meer als stagiaire. Sinds mijn afstuderen heb ik meer verantwoordelijkheden gekregen.”

Onderzoek

Tijdens haar afstudeeronderzoek heeft Kika de correlatie tussen de micro-organismen die in de grond leven met de gewassen die hierop groeien onderzocht. “In vijf maanden heb ik heel veel data verzameld. Nu krijg ik de kans om dieper op de verzamelde gegevens in te gaan. Dit is voor mij een prachtige kans. Vooral ook omdat het project zoveel potentie heeft. We willen een bodemwaarde categoriseringsmodel ontwikkelen waarbij het microbioom van de bodem een grote rol speelt. Dit is nog niet eerder gedaan. Uiteindelijk kan dit model worden gebruikt om op een nieuwe en betere manier de waarde van grond te bepalen. Een gezonde bodem zorgt immers voor voedzame gewassen en maakt mensen die deze gewassen eten gezonder.”

‘Deze traineeship biedt echt meerwaarde voor zowel de trainees als de bedrijven’

Kika Lewak

De trainee hoopt dat meer bedrijven zich aanmelding voor het traject. “Deze traineeship biedt echt meerwaarde voor zowel de studenten/ trainees als voor de bedrijven zelf. Ik hoop dat bedrijven reclame gaan maken voor zichzelf om studenten te overtuigen om als trainee bij hen aan het werk te gaan.”

Je aanmelden als bedrijf of student? Geef je op of vraag meer informatie aan bij projectcoördinator Martin Wijnia, martin.wijnia@hvhl.nl.

Tekst: Wendy Noordzij

Lees ook:

Innovatietraineeship zoekt nieuwe mkb-ers met onderzoeksvragen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn