Opleiding 11 juni 2020

Hypermoderne bakkerij opent in Food Innovation Academy

De hypermoderne opleidingsbakkerij van de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen is nu officieel in gebruik. Onder het toeziend oog van een aantal nauw betrokkenen, verrichtte Alfred Bruin, FIA-bestuurder en holding-directeur van Royal Steensma, op  2 juni de openingshandeling. Hij deed dat door een versgebakken stokbrood van 1,5 meter doormidden te snijden. De Bakery Innovation Academy (BIA), zoals de FIA-bakkerij heet, is een multidisciplinaire opleidingsbakkerij voor professionals en studenten.

De BIA telt een broodbakkerij (165m2), een banketbakkerij (ruim 100m2), een ovenstraat, een was-/spoelruimte, een vriescel, een koelcel, een magazijn, een afweegruimte, werkplekken voor de proefbakkers/productontwikkelaars en docenten, een theorielokaal en een instructie-/vergaderruimte: opgeteld ruim 500m2. De ingebruikname van de BIA is een nieuwe mijlpaal voor de ontwikkeling van de Food Innovation Academy: een plek waar hard wordt gewerkt aan maatgericht opleiden, onderzoek en innovatie, en imagoverbetering voor food in het algemeen, en brood en banket in het bijzonder.

Partners

De BIA is uniek omdat professionals en studenten er zij aan zij werken. De bouw ervan is mede mogelijk gemaakt door partners Veenhuizen Groep/MIWE, EverBake Group, Dübör, Bakkerij Kamstra en Booij Machinetechniek. Veenhuizen Groep en MIWE leverden de ovens met toebehoren (brood en banket), remrijskasten, de koel- en vriescel en afvalzakhouders. Ook stellen ze ijsmachines en een pannenkoekcarrousel ter beschikking; EverBake tekende voor de (mobiele) werkbanken, afvalzakhouders, een fikse voorraad bakplaten en –blikken en een oliebollenbaklijn.Dübör stelt een geleispuitmachine en invetmachine ter beschikking en levert gratis alle lossingsolie voor de gehele FIA. Bakkerij Kamstra in Wolvega doneert een maatgemaakte bollenkast met deegverwerkingsset; Booij Machinetechniek zorgt voor de installatie en het onderhoud ervan

Trots

Alfred Bruin is maar wat trots met BIA, waar jarenlang aan is gewerkt. “We gaan deze opleidingsbakkerij inzetten om een nieuwe generatie jongeren regionaal op te leiden, waarbij er nauw aansluiting wordt gezocht met het bedrijfsleven hier uit de buurt. Dat kan, omdat die bedrijven samen met het foodonderwijs zijn vertegenwoordigd in de FIA en daar de kans krijgen hun stem te laten horen om zelf mee te beslissen over hoe er wordt opgeleid.”

 

Bruin geeft aan dat Royal Steensma, één van de initiatiefnemers van de FIA, juist om die reden zo fanatiek deelneemt. “Een arm bedrijf is alleen bezig met geld verdienen. Wij willen werken aan continuïteit: van de bakkerijbranche in het algemeen, en van Royal Steensma specifiek. Door binnen de FIA en de BIA te werken met betrokken partners en door techniek en ambacht samen te brengen, zijn we in staat om onze ambities te bereiken. Toekomstborging staat daarbij centraal. We zijn dan ook erg dankbaar zo constructief te kunnen samenwerken met onze partners. Samen maken we er iets moois van!”

De komende maanden wordt er gewerkt aan de verdere afronding van de BIA. Dit najaar staan de eerste demo’s en trainingen op de planning.

Meer informatie is te vinden op de website: www.foodinnovationacademy.nl.

(Foto’s: Koos Groenewold)

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn