Algemeen Partners 18 februari 2022

Hellema’s klantcontact 2022: 1 op 1 sessies in online Meet & Taste event

Bij Hellema Hallum BV weten ze hoe het moet: in een tijd dat de onzekerheid rondom fysiek bijeenkomen blijft, moet je zelf actie ondernemen. Met twee studio’s, een goede online verbinding en een enthousiast team hield de internationale speler op de koekjesmarkt een week lang een online event. Waarbij klanten en relaties volop persoonlijke aandacht kregen. En natuurlijk een Hellema-proeverij op de mat.

“We kijken terug op een enerverende week”, vat Frank Wildschut samen. De productmanager van Hellema Hallum BV begeleidde het Meet & Taste event. Een week lang zaten de accountmanagers klaar om gesprekken te voeren met hun klanten. En met prospects. De dagen duurden van 7 uur in de ochtend tot 8 uur in de avond. Want: Hellema is een wereldwijde speler. “Zo zaten we ’s ochtends met Australië en Azië aan de lijn en rondden we de dag af met de Verenigde Staten.”

Proeverij

Het doel van Hellema was gelijk aan deelname aan een beurs: nieuwe producten laten zien. De noviteiten van Hellema werden zorgvuldig verpakt en voorafgaand aan het online event verzonden naar de klanten. Elk gesprek was tailor made: elke klant ontving dan ook een andere inhoud. “In zo’n box zaten weer andere, kleinere doosjes”, visualiseert Frank. “Tijdens de Meet & Taste toonden we slides die overeenkwamen met de inhoud van zo’n doosje. Live werden de verpakkingen geopend en konden de deelnemers meeproeven.”

De feedback was overweldigend. “Jullie hebben echt niet stil gestaan, was een reactie. Dat klopt. De kracht van Hellema zit hem in het opmerken van successen over de hele wereld, en deze successen te introduceren in andere regio’s. Zo hebben we een koekje dat in Australië populair is, geïntroduceerd bij de Jumbo in Nederland. Deze internationale insteek kwam echt tot z’n recht in deze online week.”

Koekjes op Times Square

De studio’s van Hellema boden de presentatoren de gelegenheid om wat dynamiek toe te voegen aan het gesprek. “Eén scherm toonde onze salespresentatie”, geeft Frank weer. “Het blokkenpatroon op deze presentatie toont het overzicht van producten die Hellema voert. Via een iPad kon de accountmanager steeds een product uitlichten dat hij interessant achtte voor de klant die hij op dat moment voor hem had. Dat maakte het behoorlijk effectief! Waar je op een beurs vooral bezig bent met relationeel onderhoud met een category manager, had je nu een heel team tegenover je. Deals werden sneller gesloten.” Het tweede scherm in de studio gaf bijzondere visuals weer. Zo kon de Hellema-vertegenwoordiger de klant meenemen naar Times Square, waar de noviteiten op grote billboards werden tentoongesteld. “Dit scoorde zeker punten”, glimlacht Frank. 

De Hellema BoostBar, in drie smaken: Birthday Cake, Chocolate en Peanutbutter

Naast de vertaling van internationaal populaire producten naar andere regio’s – wat Frank hype-artikelen noemt -, komt Hellema dit jaar met variaties op bestaande producten. “Zo werken we aan nieuwe concepten voor Smoeltjes, De Ruijter speculaas en zijn we bezig met een speculaaspasta voor De Ruijter. Mensen verwachten van ons dat we jaarlijks met iets nieuws komen. Dat we dat ook echt doen, wordt erg gewaardeerd.” Nog een noviteit is de proteïnerijke vezelreep. “We noemen het de Boost Bar”, vertelt de productmanager. “We zien echt behoefte naar functional food.”

Nooit meer naar een beurs?

Na deze week, waarin zo’n 80 gesprekken zijn gevoerd, is het tijd voor een conclusie. Is de Meet & Taste een blijvertje? Of gaan we straks weer volledig terug naar de fysieke events? “Ik denk dat het echt 50/50 wordt”, vindt Frank. “Natuurlijk is het belangrijk om jezelf te laten zien. En op een beurs maak je echt de markt mee. Maar op een beurs ben je toch altijd een beetje afwezig. Je kijkt langs je gesprekspartner heen naar het gangpad. Loopt er misschien een lead aan je voorbij? Deze 1-op-1-sessies zijn heel effectief. Het hele team van de retailer zit aan tafel en je krijgt de volle aandacht. De opvolging is veel sneller dan tijdens een beurs. Plus je bedient zo ook de klanten die nooit naar een beurs komen. Onze klanten waarderen we het enorm dat we met dit soort initiatieven komen. De innovativiteit wordt op prijs gesteld.”

Tekst: Clara Bloemhof
Foto’s: Hellema Hallum BV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn