Opleiding 25 november 2020

Eerste basiscursus broodbakken nabij

De werkgroep Opleiden van Bakery Sweets Center heeft de vaart erin. De bakkerijafdeling van Friesland College stelt het praktijklokaal beschikbaar voor de tienweekse training Gistdeegproducten, waarin nieuwkomers in de bakkerij de basis van het brood bakken wordt bijgespijkerd. De module is in concept klaar en ligt nu ter inzage bij het bedrijfsleven.

Docent Jurjen Albertsma, een van de leden van de werkgroep Opleiden, heeft er zin in. “Vooralsnog hebben we vanaf eind januari het praktijklokaal op de woensdag vrijgemaakt voor deze training.” Met de module Gistdeegproducten komt de docent tegemoet aan de vraag die er vanuit het bedrijfsleven is. Uit de Bakery Sweet Session met het thema Ambacht, kwam naar voren dat er behoefte is aan gedegen grondstoffenkennis. Waaruit bestaat een brood, hoe maak je het, op welke aspecten beoordeel je een brood? Over deze basiskennis beschikt niet iedereen. Met name zij-instromers, maar ook werknemers die een opfriscursus kunnen gebruiken, zijn welkom op de training.

Van grootbrood tot croissants

“We behandelen echt de basisproducten”, geeft Albertsma een inkijkje. “Klein- en grootbrood, gevuld en ongevuld komen aan de orde. Daarnaast komt luxe gerezen degen, zoals croissants en focaccia’s aan bod. De cursus is perfect voor mensen die net komen kijken in de bakkerij. Maar ook voor werknemers afkomstig uit de horeca, die op zoek zijn naar een andere uitdaging maar toch met voeding willen blijven werken, is deze training uitermate geschikt.

Het lesmateriaal ligt momenteel ter inzage bij een aantal aangesloten bakkers. Zij beoordelen de inhoud onder andere op een goede verhouding van theorie en praktijk. Albertsma hoopt dat er een combinatie te maken valt met een stageplaats. “In de praktijk leer je toch het meest”, weet hij.

Verwachte startdatum

Naar verwachting start de training op 27 januari. Tien weken vindt de cursus plaats in de bakkerij van het Friesland College, op de woensdag. Interesse? Laat het alvast weten door een e-mail te sturen naar info@bakerysweetscenter.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn