
Sociaal ontwikkelbedrijf Dokwurk zit al even in het nieuwe pand aan de Hendoweg in Dokkum. Maar door corona bleef een feestelijke opening uit. Tot vrijdag 8 april. Alles is uit de kast gehaald voor een fantastisch festival. Met bands, borrels, foodtrucks, spelletjes, feesttenten en een interactieve openingsact. Inspirerende sprekers vertelden enthousiast over hun beleving bij het festivalthema ‘Wees de verandering’.
Bij de ingang van het terrein begint het festivalgevoel al. Bezoekers krijgen een bandje om de pols geschoven en een zakje vol consumptiemunten. Blauw voor food, wit voor drinks. We worden ontvangen door Wiebe Koudenburg, accountmanager voor Dokwurk. Lang tijd voor een praatje heeft hij niet; na ons nog honderden gasten die even dag willen zeggen.
Voor elk wat wils
Aan alles is gedacht: wie een spelletje wil doen kan zijn krachten ontdekken bij de Kop van Jut, voor competitie kun je bierschuiven of supersjoelen. Gitaarduo Weima en Van der Werf staat verdekt opgesteld in de tent en wordt af en toe verrast door een komisch fanfaretrio. Verderop een drumband en achteraan het terrein kun je opwarmen aan een groot vuur. Onder het genot van een van de vele foodtrucklekkernijen. Extraverte gasten doen zich tegoed aan karaoke in het Holland House en in de Barn maken de stoelen later op de dag plaats voor de dansvloer.



Sociale huiskamer
Maar eerst is het tijd voor wat woordjes. Te beginnen met man of the hour Jan Knol, directeur Dokwurk. Hij licht het thema ‘Wees de verandering’ toe. Een afgeleide van de beroemde quote van Mahatma Ghandi: Be the change you want to see in this world’. “Wij willen de verandering zijn voor mensen. Iedere dag. Dokwurk is de sociale huiskamer van de regio Noardeast-Fryslân. Hier vinden impactvolle veranderingen plaats. Waarin wil jij zelf de verandering zijn?”

Mooimakers
Dan is het woord aan Klaas Agricola. De burgemeester van gemeente Dantumadiel weet dat Dokwurk-medewerkers het er ontzettend naar hun zin hebben. Hij groet ze wanneer hij op de fiets naar het gemeentehuis gaat. En vertelt erbij trots op ze te zijn. “Dit zijn onze mooimakers: ze maken de wereld een stukje mooier.”
Persoonlijke ervaring
Ook Johannes Kramer, burgemeester van gemeente Noardeast-Fyslân, houdt warme gevoelens voor de missie van Dokwurk. “Werk zorgt voor meer sociale contacten, eigenwaarde, voldoening en het gevoel dat je ergens bij hoort.” Kramer weet dit, want hij heeft het zelf meegemaakt. Hij zag hoe zijn vader opbloeide toen hij met een kerstpakket thuiskwam, gekregen van de sociale werkvoorziening. “Hij stond niet meer ‘yn ‘e leite’, maar deed weer méé. Die trots, dat gevoel, had een positief effect op het hele gezin.” Hij voegt eraan toe dat de diensten en producten die Dokwurk aflevert, niet onder doen voor die van andere bedrijven.


Gelijkwaardig
Ook Rommy Kempenaar houdt zijn toespraak in het Fries. De wethouder heeft de participatiewet in zijn portefeuille en is voorzitter van het algemeen bestuur van Dokwurk. “Bij Dokwurk maakt het niet uit wie je bent of wat je doet. Iedereen is gelijk. We zijn allemaal collega’s. Het zijn de medewerkers die het bedrijf mooi maken – het logo op de muur is een bijkomstigheid. We zijn niet langer naar binnen toe gericht. Met trots richten we ons naar buiten toe.”
Hier wordt niet over beperkingen gesproken, maar over talenten
Martin Kniest
De wasstraat
Martin Kniest is eigenaar van Matz Social. In Deventer runt hij een autowasstraat waar beperkingen en achtergronden geen rol spelen. Over zijn wasstraat is een documentaire gemaakt, te zien bij NPO. En zelfs genomineerd voor de Nipkow-schijf! Kniest ziet veel gelijkenissen tussen zijn wasstraat en Dokwurk. “Hier is namelijk een plek gecreëerd waar niet wordt gesproken over beperkingen, maar enkel over talenten.”
Na een ronde door het pand (het is tenslotte een opening) werd de locatie op een bijzondere manier geopend: met een interactieve drumsessie. Bekijk hier de compilatievideo die we maakten van het Dokwurkfestival:



Tekst en beeld: Jeldou de Vries en Clara Bloemhof