Algemeen 05 oktober 2021

Diversity Day: zo behoud je 30+ vrouwen in je organisatie

Wat is het toch met al die vrouwen die rond hun dertigste de biezen pakken en elders een andere uitdaging aan gaan? In de vraag schuilt deels al het antwoord. Plezier in het werk en het gevoel uitgedaagd te worden zijn dé sleutels tot het behoud van talentvolle vrouwen in je organisatie. Dat en meer werd duidelijk tijdens een webinar van SheConsult, in het kader van Diversity Day.

5 oktober is het Diversity Day. Een initiatief van de SER waaraan zo’n 300 Nederlandse bedrijven meedoen. SheConsult, gespecialiseerd in loopbaancoaching voor vrouwen, organiseerde speciaal een webinar rond dit thema. Hoe behoud je dames van 30+ binnen je organisatie? Hoe zorg je ervoor dat je als werkgever invulling geeft aan hun ambities en gevoel van zingeving?

Het is belangrijk dat vrouwen meedoen in de hele samenleving

Vreneli Stadelmaier

Waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat we deze doelgroep aan boord houden? Vreneli Stadelmaier van SheConsult licht de reden van de webinar toe. “Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt hebben we iedereen nodig. Bovendien hebben we het gelúid van vrouwen nodig. De samenleving is nog teveel gericht op mannen. Dan heb ik het niet alleen over het bedrijfsleven. Ik bedoel: waarom werden coronavaccins uitsluitend op mannen getest? Waarom worden botsproeven alleen gedaan met dummy’s met het postuur van een gemiddelde man? Vrouwen lopen veel zwaarder letsel op. Het is belangrijk dat vrouwen meedoen in de samenleving. Niet alleen op topposities.”

Wat kun je als werkgever doen vrouwen te behouden? Enkele tips voor de werkgever (v/m).

1. Zorg voor uitdaging

Vera Stadelmaier deed in opdracht van SheConsult onderzoek naar wat jonge vrouwen in leidinggevende posities drijft. Ze maakte in haar onderzoek gebruik van de drie factoren die invloed hebben op Werkgeluk: Purpose, Flow en Fun&Friendship. “De factor Flow heeft de meeste invloed (50%) op het maken van een loopbaankeuze”, vertelt ze. Onder Flow wordt verstaan: een uitdaging vinden, jezelf ontwikkelen, doorgroeimogelijkheden.

Als werk minder leuk wordt, hebben vrouwen de escape om minder te gaan werken

Vreneli Stadelmeier

2. Plezier in werk is belangrijker dan status

Voor het onderzoek koppelde Vera de factoren Fun en Friendship los. Waar jonge vrouwen weinig op zoek zijn naar vriendschappen met collegae, geven ze aan dat ‘plezier in je werk’ enorm belangrijk is. Zo belangrijk zelfs, dat wanneer ze dat niet ervaren, ze minder gaan werken of zelfs vertrekken. Werkgevers doen er nog te weinig aan om dit te voorkomen. Want, zo stelt Vreneli Stadelmeier: “Als werk minder leuk wordt, hebben vrouwen de escape om minder te gaan werken. Het is volledig geaccepteerd om te zeggen ‘Ik stop met werken, want ik wil er voor de kinderen zijn, ik wil meer vrije tijd, et cetera. Mensen vinden dat ok. Ze geven zelfs de reactie: ‘Wat goed van je meid, ik vond al dat je er slecht uit zag’.”

Bij mannen is dit anders, ziet de loopbaancoach. “Als een man aangeeft minder te willen werken, dan getuigt dit niet echt van ambitie. Plus: mannen zullen dit niet zo gauw aangeven. Bij hen draait het veel meer om status. Als je ze de worst voorhoudt van een hogere functie, of partner worden, dan blijven ze hangen. Beloning en prestige zijn belangrijke componenten. Vrouwen boeit dit minder. Als zij zich niet op hun plek voelen, dan is status ondergeschikt.”

3. Denk mee in thuis-werkverhouding

De HR-specialisten in het panel krijgen dagelijks de vraag van vrouwelijke collega’s: ‘Hoe ga ik het straks doen, als er thuis zaken veranderen?’ “Vaak komen ze al bij me wanneer er sprake is van een kinderwens”, vertelt Inger Baars, tax director bij PWC. Een mooie ontwikkeling die ze ziet, is dat ook mannen met deze vragen bij haar aankloppen. Dat is echt iets van de laatste jaren, geven ook de andere panelleden te kennen. “Corona heeft daaraan zeker bijgedragen”, zijn de panelleden het eens. “Toen mannen noodgedwongen thuis moesten werken, ervoeren ze dat het prima te combineren is.”

Ze merken dat vrouwen wanneer ze privé stappen willen zetten, wat huiverig worden. ‘Kan ik die nieuwe functie dan nog wel bekleden?’. Tien jaar geleden werkten we allemaal 40 uur in de week. Als je minder wilde werken, werd er raar naar je gekeken. Inmiddels zijn er ook steeds meer mannen die een dag minder werken. “We willen juist ook mannen de gelegenheid geven om dit te kunnen doen. Toch krijg ik regelmatig de vraag: hoe combineer jij het allemaal – werk en thuis?”, zegt Britt Breure, HR-directeur bij AFAS. “Een vraag die nooit aan mijn mannelijke collega’s wordt gesteld.” Wat werkgevers kunnen doen: geef vrouwen een fijne terugkeer na hun verlof.

4. Zorg voor zingeving

Waar veel vrouwen kiezen voor kortere werkweken na het krijgen van een eerste kind, gebeurt na een poosje ook het omgekeerde. Bij een verandering in privéleven nemen de rollen van een vrouw toe. Na een tijdje missen ze het gevoel van zingeving dat ze op het werk ervoeren. Ze willen misschien weer meer gaan werken. De rollen omdraaien is dan niet heel makkelijk. Het patroon is er thuis ingeslopen. Maar ook in de organisatie is de werkverdeling lastig terug te draaien. Werkgevers kunnen hierin een positieve bijdrage leveren.

Zorg dat een vrouw zich gewaardeerd voelt

Lizzy Boonen, Erasmus MC

5. Stel de juiste vragen

Als voor vrouwen zingeving en flow zo belangrijk is, moeten ze niet verwachten dat de werkgever helderziend is. Maar je moet ze helpen hun ambities onder woorden te brengen. Wil je dat een talentvolle vrouw het verder schopt in je organisatie? Zorg dat je weet wat haar ambities zijn. Wek vertrouwen en zorg dat ze zich durven uitspreken. Lizzy Boonen (Erasmus MC) merken dat vrouwen vertrekken als ze niet gezíen worden, en zich zo niet kunnen ontwikkelen. “Dan gaat een vrouw ergens anders shoppen, tot ze iets vinden waar ze zich wel gewaardeerd en gezien voelt.”

Jeanne Martens (AUAS) adviseert werkgevers getalenteerde jonge vrouwen een sponsor toe te wijzen. “Iemand die jou introduceert in een organisatie, iemand die achter je staat. Vrouwen hebben dat laatste zetje nodig om de volgende stap te maken.”

6. Bied ruimte aan mannelijke én vrouwelijke kwaliteiten

Zorg dat er ruimte is in je organisatie voor masculiene en feminiene kwaliteiten. Mannen zijn over het algemeen sterk in logica en zijn doelgericht. Maar vrouwen daarentegen zijn de verbinders in een organisatie. Ze vormen betekenisvolle relaties, werken goed samen en houden toezicht op het proces. Benut die kwaliteiten!

Leestips:

  • Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid – survivalgids voor jonge ambitieuze vrouwen. Door drs. Vreneli Stadelmaier.
  • De netwerk-kikker wakker kussen. Vrouwen en hun netwerk: de betekenis van netwerken in relatie tot de carrière van hoogopgeleide vrouwen. Door J.W.G.M. (Jeanne) Martens. Hier te downloaden.
  • Artikel: ‘4-day work week boosted workers’ productivity by 40%‘ – Microsoft Japan

Tekst: Clara Bloemhof
Afbeelding links: Jacob Lund
Afbeelding in tekst: ESB Professional

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn