Partners 26 november 2020

Dijkstra’s Broodspecialiteiten: ‘Brood anders gaan vermarkten’

Brood op waarde laten schatten. Door consumenten én door de retail. Dat is de uitdaging van Henk Wijnja. Al 35 jaar zwaait hij samen met zijn vrouw Riekje de scepter over een groot ambachtelijk bakkerijbedrijf dat tegenwoordig luistert naar de naam Dijkstra’s Broodspecialiteiten. Gevestigd aan de Zuiderkruisweg in Leeuwarden bedient de bakkerijondernemer Nederlandse en buitenlandse klanten van kleinbrood, speciaalbrood, en in het seizoen ook van oliebollen en stollen.

Wijnja haakt aan als aspirant-lid van het Bakery Sweets Center omdat hij het samenwerkingsverband wil uitdagen de grenzen te verleggen als het gaat om het vermarkten van brood.

De naam Dijkstra is al bijna 120 jaar verbonden aan het gelijknamige bakkerijbedrijf in Leeuwarden. De naam verwijst naar één van de eerste eigenaren van de bakkerij, in 1900. Maar daarvoor werd er ook al 40 jaar brood gebakken in het pand aan de Wirdumerdijk – hartje Leeuwarden, waar het ooit allemaal begon. Daarmee voert de geschiedenis van wat nu Dijkstra’s Broodspecialiteiten heeft, zo’n 160 jaar terug. En nog steeds is het bakkerijbedrijf springlevend en volop in beweging.

‘We willen dat ons brood op waarde wordt geschat’

Innovatief

“Hoewel mijn vrouw en ik al een tijdje meedraaien, zitten we nog vol ideeën”, begint Henk Wijnja. Zijn bedrijf is nu ruim tien jaar gevestigd op het industrieterrein in Oost-Leeuwarden. “We willen innovatief en modern zijn, een bedrijf dat met z’n tijd meegaat. Alleen dan houd je bestaansrecht en kan onze zoon het bedrijf straks met een gerust hart overnemen. Onze uitdaging is dat we willen dat ons brood op waarde wordt geschat. Geen commodity, maar iets wat speciaal, bijzonder en ontzettend lekker is. En waar dus een juiste prijs voor moet worden betaald. En dat laatste valt niet mee. Omdat de retail brood vaak gebruikt als sluitpost, als reclamemiddel.”

Keuzes maken

Dijkstra’s Broodspecialiteiten maakt een grote variëteit aan diepvries deegstukken voor kleinbrood en speciaalbrood die z’n weg vinden naar klanten in de bakkerij, horeca en de retail; denk aan het Bakkerscollectief, de Jumbo en Plus. “Maar je komt onze broodjes ook tegen in heel Europa, China en zelfs Australië!”, glimt Wijnja trots. Tot vijf jaar geleden maakte Dijkstra dagverse broodjes voor bedrijfskantines, cateringbedrijven en hotels. De firma was daartoe ook aangesloten bij Top Bakkers. “We zagen de marges teruglopen”, verklaart Wijnja. “Dan moet je keuzes durven maken. Dat hebben we gedaan. Geen dagverse broodjes meer, geen eigen transport meer. Maar focus op meer speciale broden waar je meer mee kunt verdienen.” Overigens is Dijkstra nog steeds een Top Bakker, alleen niet meer voor dagvers brood.

Speciaalbroden

De focus op speciaalbroden legt de bakkerij geen windeieren. “Wij maken producten die anderen niet kunnen maken”, licht Wijnja een tipje van de succesfactor. “Onze productieproces is daar op ingericht. Daarbij zijn we al jaren gelieerd aan Borgesius/Goedhart. Wij profiteren dus van het volume van dit grote bakkerijconcern. Het gemakkelijker te produceren groot- en kleinbrood doen ze zelf, de niches laten ze aan ons. Die combinatie werkt naar beider tevredenheid.”

Experimenteren

Steeds zijn Henk Wijnja, zijn vrouw – weliswaar op de achtergrond, beide zoons en 15 medewerkers op zoek naar nieuwe ideeën, innovaties: andere grondstoffen, vullingen en smaken. Zo experimenteert Wijnja nu met een desembrood met kokosappel, vijgen en mango. “Om je vingers bij op te eten!”, glundert hij. Ook vegan-brood is een belangrijk thema. “Niet biologisch, hoor”, benadrukt hij. ‘Die trend is voorbij.” Bierbostel, sinaasappelvezels, olijfpitten en broeistukken vormen een aantal van de andere ontwikkelprojecten waar bij Dijkstra’s Broodspecialiteiten aan wordt gewerkt.

Payrolling

Om zijn bakkerij wendbaar en flexibel te houden, heeft Wijnja geen vaste mensen in dienst. “Iedereen werkt op basis van payrolling bij ons. We doen dat al jaren, via Uitzendbureau Het Ambacht. Voor ons werkt dat prima. We hebben niet de zorgen van ziek of onbekwaam personeel waar je niet van af komt. En we merken dat onze zes bakkers, zes magazijnmedewerkers en twee kantoormedewerkers het ook prettig vinden. Het geeft een bepaalde vorm van vrijheid: heel relaxed, eigenlijk. Zo kunnen we focussen op het product. Want daar draait het uiteindelijk om: waarde creëren!”

Uitdaging

En met name dat laatste punt is reden waarom Dijkstra’s Broodspecialiteiten aanhaakt bij Bakery Sweets Center. “Ik daag de andere partners van Bakery Sweets Center uit om samen met ons te kijken naar manieren om brood op een andere manier te gaan vermarkten. Door een gezamenlijk platform te creëren waar brood écht in de schijnwerper komt te staan en als premium wordt behandeld. Wij gaan die uitdaging graag aan!”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn