Partners 21 april 2021

Derde generatie staat klaar voor opvolging Helwa Wafelbakkerij

De zussen Welmoed (35 jaar), Dieuwke (33) en Maaike Nynke (31) Hellema staan klaar om als derde generatie het familiebedrijf Helwa Wafelbakkerij in Hallum over te nemen. “We voelen ons echt emotioneel verbonden met dit bedrijf”, vertelt Welmoed Hellema. “In de toekomst willen we ons nog meer richten op het ontwikkelen van unieke producten met toegevoegde waarde. Ook willen we de deskundigheid en ervaring van onze medewerkers optimaal benutten, zodat zij zich betrokken en waardevol voelen.”

“Onze pake Wieger kwam uit een bakkersfamilie. Hij werkte vanaf 1939 met zijn broer in het familiebedrijf Hellema, waaruit later Hellema koekjes is ontstaan. In 1953 is hij daaruit gestapt en met Helwa (Hellema Wafels) gestart in Leeuwarden”, vertelt Welmoed Hellema. “Mijn vader, Doeke, nam het bedrijf in 1984 over. Toen de fabriek in 1987 afbrandde, was het niet mogelijk om daar verder te produceren. In Hallum is toen een nieuwe fabriek gebouwd. Deze is sindsdien steeds verder uitgebreid.”

Welmoed Hellema. Foto: Anne van der Woude.

‘We willen het beste uit mensen en processen halen’

Welmoed Hellema

Helwa maakt krokante wafels met verschillende vullingen zoals crème, fruitvulling, chocolade. “Uit ons traditionele assortiment is bijvoorbeeld de Pennywafel en de frou frou erg bekend. Maar we maken ook gechocolateerde glutenvrije producten en proteïnerijke wafels.” De onderneming is uniek in Nederland. “Wereldwijd is er in elk land wel lokale productie, maar in ons land zijn wij de enige.”

Emotioneel betrokken

In eerste instantie had Welmoed -op enkele vakantiebaantjes na- niet de ambitie om in het bedrijf te gaan werken. “Ik heb de opleiding pedagogiek gedaan. In 2012/2013 ben ik op wereldreis geweest. Ik kwam platzak terug en was op zoek naar een baantje. Na een paar maanden lopendebandwerk, wees mijn vader me op een vacature voor lijnchef. Daarover ben ik gaan nadenken en uiteindelijk besloot ik het te doen. Ik wilde graag ontdekken of ik hier zou willen blijven. Ik kwam erachter dat ik toch altijd een emotionele binding met het bedrijf heb gehad.”

Wie van de zes dochters wilde Helwa overnemen?

Welmoed heeft vijf zussen en op een gegeven moment vroeg hun vader of één of meer van hen later het bedrijf zou willen overnemen. “Net als ik hadden ook mijn zussen nooit over deze mogelijkheid nagedacht. Dat komt vooral omdat er bij ons thuis niet veel over gesproken werd. Heit wilde ons niet pushen. Het was voor ons geen optie om het bedrijf op den duur te verkopen. Ik wilde Helwa wel runnen, maar niet alleen. Dan moest minimaal één zus mij helpen. Gelukkig zag Maaike Nynke dat wel zitten. Zij heeft een financiële achtergrond en werkt sinds 2018 in het bedrijf. Dieuwke is in september 2020 bij Helwa begonnen. Zij heeft een heel duidelijke voorkeur voor de afdeling verkoop en daar was een plekje vrij.”

Doeke Hellema draagt het bedrijf in het volste vertrouwen over aan zijn dochters. Foto: Anne van der Woude.

De drie zussen willen binnen drie jaar het bedrijf overnemen. Welmoed: “De komende tijd proberen wij ons zo breed mogelijk te oriënteren om zoveel mogelijk kennis op te doen. Momenteel houden Maaike Nynke en ik ons vooral met de operationele kant bezig. Maaike Nynke verdiept zich in de inkoop van grondstoffen en ik focus me meer op HR en productontwikkeling.”

Onderscheiden met flexibele productie

Naast het aanbieden van een uniek product onderscheidt Helwa zich volgens Welmoed door de flexibele productie. “Bij ons is echt van alles mogelijk. Wij hebben kwaliteit hoog in het vaandel en vinden het uitdagend om met bedrijven mee te denken over productontwikkeling. We willen graag naast ons basisassortiment specialiteiten produceren. Dat kunnen we zowel in grote als kleine batches.”

Eerste vegan proteïnereep in zicht

Ook willen de zussen zich nog meer richten op het ontwikkelen van producten met toegevoegde waarde. “Unieke producten die echt iets toevoegen qua smaak, gezondheid, trends, et cetera. Onze proteïne vullingen zijn daar een goed voorbeeld van. Deze trend komt uit de sportwereld. Sinds een paar jaar voegen wij wei- en melkeiwit aan onze crèmes toe om zo proteïnerijke producten te realiseren. En ook voor de vegan markt zijn we hard bezig: nog dit kwartaal starten we met de productie van de eerste vegan proteïnereep.”

‘Ik voel echt de drang om het bedrijf te laten voortbestaan’

Welmoed Hellema

Welmoed is heel blij met haar keuze om het bedrijf voort te zetten. “Ik voel echt de drang om dit te laten voortbestaan. Bovendien vind ik mensen en processen heel interessant. Ik wil altijd proberen het beste uit mensen en processen te halen. In de bakkerij willen we het steeds beter doen door de deskundigheid en ervaring van onze medewerkers optimaal te benutten, zodat zij zich betrokken en waardevol voelen bij dit proces van continu verbeteren.”

Aspirant-lid van BSC

Helwa is sinds twee jaar aspirant-lid van Bakery Sweets Center (BSC). “In deze tijd is het lastig om goede nieuwe medewerkers te vinden. Wij hopen dat BSC hierin iets voor ons kan betekenen”, legt Welmoed uit. “De intentie van BSC vinden wij heel goed. Wij willen graag meer leren over het goed begeleiden bij omscholing.”

Tekst: Wendy Noordzij

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn