Partners 24 maart 2021

Banketbakkerij De Korenbloem & Schaafsma: ’70 procent grondstoffen lokaal inkopen’

Met zijn specialistische lekkernijen en streekproducten wil Romke van der Meulen van banketbakkerij De Korenbloem & Schaafsma in Sneek en Franeker zich echt onderscheiden. Voor de toekomst ziet hij veel kansen in duurzaamheid en suikerreductie. “Ik vind het fijn om samen met andere ondernemers en kennisinstellingen over deze onderwerpen te sparren. Daarom ben ik heel blij met Bakery Sweets Center.”

‘De overname van De Korenbloem was een unieke kans op het juiste moment’

Romke van der Meulen

Schaafsma Banketbakkerij in Franeker bestaat sinds 1897. Het bedrijf is opgericht door de familie Schaafsma. Romkes vader kwam als knecht in dienst en kreeg de kans om de banketbakkerij over te nemen. In 2006 kwamen Romke en Jantina van der Meulen als nieuwe generatie aan het roer. Drie jaar geleden kwam er iets bijzonders op hun pad. “We kregen de kans om De Korenbloem in Sneek over te nemen. Deze banketbakkerij had een gedegen financiële basis met een goed rendement. Dit was voor ons een unieke kans op het juiste moment. De afgelopen jaren hebben we er alles aan gedaan om de verschillen tussen beide bedrijven gelijk te trekken op het gebied van assortiment, prijzen en cultuur. Dit proces hebben we onlangs afgerond.”

Nieuwe winkel in Franeker, met ijs

Er is nog één verschil tussen de banketbakkerij in Sneek en Franeker en ook daar komt binnenkort verandering in. Romke legt uit: “In Sneek hebben we een mooi bakkerscafé. In Franeker hadden we daar geen ruimte voor, maar op 21 april wordt onze nieuwe winkel geopend op een prachtige locatie in het hart van het centrum tegenover het beroemde Planetarium. Daar kunnen we wel een horecagedeelte openen met een groot terras buiten.”

De nieuwe locatie biedt tevens de mogelijkheid om een ijssalon aan het bedrijf toe te voegen. ‘IJsbereiden sluit heel mooi aan bij de grondstoffenkennis van onze banketbakkers. We willen banketbakkersijs aanbieden, zoals suikerbroodijs.”

‘Hazelnootschuimtaart is de absolute topper’

Gevolgd door oranjekoek, Fryske dúmkes en suikerbrood.

Onderscheiden

Het onderscheiden met een bijzonder assortiment vinden Romke en Jantina heel belangrijk. “We zijn een heel specialistische banketbakkerij met daarnaast een klein assortiment klein- en luxebrood. We zijn lid van het Patisserie College en vinden het fijn om door dit gilde geïnspireerd te worden.” Friese specialiteiten, zoals oranjekoek, Fryske dûmkés en suikerbrood, zijn hardlopers in het assortiment, maar de absolute topper is de hazelnootschuimtaart. “Deze is goed voor 30 procent van onze omzet. Mensen komen echt van heinde en verre om dit producten kopen.”

Trends: lokaal inkopen

Consumenten weten de weg naar de bakker weer te vinden, merkt Romke. “Ze zijn bereid om lokaal te kopen en kiezen voor een goed en eerlijk product.” Andere belangrijke ontwikkelingen zijn volgens hem duurzaamheid en suikerreductie. “Wij geloven erg in duurzaamheid en we merken dat de consument hier ook steeds meer waarde aan hecht. We hebben onszelf als doel gesteld om tussen nu en vijf jaar 70 procent van onze grondstoffen lokaal in te kopen. De melk voor ons ijs halen we bij een boer uit de buurt, die Jersey koeien op een heel duurzame manier houdt. Ook onze aardbeien kopen we lokaal.”

Suikerbrood zonder suiker

Verder wordt suikerreductie de komende jaren steeds belangrijker in de banketbakkerij, verwacht hij. “Twee jaar geleden hebben we een suikerbrood zonder suiker ontwikkeld. Dat is heel goed gelukt en het brood wordt, ondanks het feit dat we hier weinig reclame voor hebben gemaakt, goed verkocht. De komende tijd zouden we graag meer van dit soort trajecten willen starten en wellicht kan BSC ons daarbij helpen.”

Hands-on-mentaliteit BSC past bij deze partner

De ondernemer heeft voor een aspirant-lidmaatschap gekozen, omdat de club hem erg aanspreekt. “De hands-on mentaliteit vind ik heel prettig. In de korte tijd dat BSC bestaat, zijn er al mooie stappen gezet. Ik vind het heel positief dat verschillende partijen, zoals overheden, het bedrijfsleven en opleidingsinstellingen, bij elkaar worden gebracht. Zo kunnen we met elkaar als Noordelijke banketbakkers het verschil maken. Ook ben ik blij met de korte lijnen en met de inspiratie die ik uit het netwerk haal. Het is fijn om met andere banketbakkers en onderwijsinstellingen te kijken hoe we op bepaalde trends kunnen inspelen.”

Ook op het gebied van opleidingen biedt BSC toevoegde waarde, benadrukt Van der Meulen. “We zien dat bakkers om ons heen moeite hebben met het aantrekken van nieuw personeel. Met name in de broodbakkerij. Gelukkig hebben wij hier geen last van, maar we hebben wel een herintreder in dienst, die we wellicht via BSC een opleiding op maat kunnen aanbieden.”

De toekomst van de branche ziet Romke heel positief. “Het imago van de bakker is de afgelopen jaren flink verbeterd mede door de televisieprogramma’s als ‘Heel Holland bakt’. We hebben een prachtige branche en door samen te werken worden we steeds beter zichtbaar en kunnen we gezamenlijk kracht uitstralen. En zelf bouwen Jantina en ik natuurlijk ook aan de toekomst. Met onze twee vestigingen doen we er alles aan om de klant optimaal te blijven bedienen.”

De Franeker Loskop. Foto: Royal Steensma

Franeker Loskop

Samen met de twee andere plaatselijk bakkers, Van der Kloet en Siesling, heeft Romke van der Meulen de Franeker Loskop ontwikkeld. De aanleiding is een historisch verhaal:

Drie dronken studenten werden gearresteerd op verdenking van een inbraak in een café. Een van hen was Marius, de zoon van professor Henricus Brassaert, die voorzitter van de rechtbank was. Toen de vader zijn zoon voor het rechtbankhekje zag staan, werd hij heel boos en schold hem uit voor ‘loskop’. Voor de hem stond een schaaltje met haselbollen. ‘Zelfs deze bol heeft nog meer verstand’, schreeuwde hij.

Een bol met verstand

Daarna gooide hij één van de bollen naar de student. De Franeker bakkers gingen in die tijd de haselbollen onder de naam ‘Loskoppen’ verkopen en deze vonden gretig aftrek. Om de reputatie van de universiteit te redden, besloot het stadsbestuur echter om de lekkernij te verbieden. Inmiddels hebben de bakkers het historische product weer teruggebracht naar de stad. De Loskop bestaat uit schuim met een vulling van crème au beurre in een jasje van melkchocolade met hazelnoten en gekonfijte sinaasappel. De lekkernij is een groot succes, zowel bij toeristen als de plaatselijke bevolking.


Tekst: Wendy Noordzij / Foto’s: De Korenbloem & Schaafsma, Royal Steensma.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn