Algemeen 17 november 2022

De BSC Bustour: een kijkje bij Steensma, Hellema, Fortuin en Van der Zee

Op 3 november kregen werkzoekenden en jobcoaches de unieke gelegenheid om te proeven van de bakkerij- en zoetwarensector. Om een kijkje te geven in de keuken, en om te laten zien welke mogelijkheden en kansen er zijn voor hen die een baan in dit segment van de foodsector ambiëren. Want banen zijn er volop! Met twee bussen en zo’n 50 deelnemers werden 8 bedrijven bezocht: stuk voor stuk partners van Bakery Sweets Center. Een terugblik op een inspirerende en enerverende werktrip!

Start: aftrap met wethouder Abel Reitsma

Net iets voor 9 uur vindt de ontvangst plaats in de bakkerij van Friesland College, waar projectleider Hilco Wagenaar iedereen welkom heet. Wethouder Abel Reitsma trapt deze bijzondere tour officieel af. En geeft wat inspirerende woorden mee voor de rit. “Kijk naar wat je leuk vindt. Misschien kom je er vandaag achter dat een baan in deze mooie onontdekte sector iets voor jou is!”

Friesland College en Bakery Sweets Center hadden voor iedereen een tasje geregeld met daarin een verse lunch en lekkere versnaperingen voor onderweg.

Daar blijft het niet bij: elk bedrijf op de route heeft wat lekkers klaarliggen voor de deelnemers, waardoor ieder die avond het thuisfront erg blij kan maken.

Onder de reizigers van buslijn 1 zijn werknemers (op zoek naar nieuw werk) en accountmanagers van Dokwurk, afgevaardigden van Fryslân werkt!, Pastiel en Bakery Sweets Center. Een aantal werkzoekenden en oriënterende kandidaten maakt het gezelschap compleet.

Bedrijf 1: Royal Steensma

Bij Royal Steensma maken ze toppings, chocolade, ijs, konfijt en gelei. Samengevat: grondstoffen voor de industriële en ambachtelijke bakker. Op de hoofdlocatie in Leeuwarden bevinden zich onder meer de (fantasie)chocolademakerij en het lab. “We bieden werk in alle geledingen van het bedrijf”, valt HR-manager Jelke van Houten meteen maar met de deur in huis. “Denk aan ompakken, stickeren, produceren, kwaliteitscontrole en logistiek. Kom je hier werken, dan zijn er veel kansen om door te groeien. Zowel in Leeuwarden als op onze vestiging in Franeker zijn er volop vacatures. Je kunt er zelfs voor kiezen om op beide locaties aan de slag te gaan.” De deelnemers hebben er wel oren naar: werken in een chocoladefabriek. Als we luisteren naar waarnaar ze op zoek zijn, stellen meerdere zich thuis te voelen op een verpakkingsafdeling. Een ander werkt graag in het magazijn en ziet zichzelf het liefst op de heftruck. Lokkertjes als de jaarlijkse zomerbarbecue lijken niet nodig; werken en leren, dát zien de meesten wel zitten.

Bij Royal Steensma kun je aan de slag in 2 of 3 ploegen. De drieploegendienst bestaat uit de tijden 6:00-14:00 uur, 14:00-22:00 uur en 22:00-6:00 uur. De werkweek start op zondagavond 22:00 uur en gaat door tot vrijdagavond 22:00 uur. ’s Weekens is er geen productie. Productiemedewerkers en procesoperators werken in ploegen; een baan in de logistiek of kwaliteitscontrole is overdag.

Een ronde door de fabriek laat zien dat er nog heel veel handwerk is. Handmatig verpakkingen klaarzetten en bestickeren en zelfs met de handen in het deeg (of fondant). De vier afdelingen (kleinverpakking zoals rolfondant, specialiteiten zoals citroenrasp en amandelspijs, chocolade en fruit) spreken tot de verbeelding. Het ruikt er heerlijk en de gasten zijn onder de indruk.

Bekijk de actuele vacatures op de website van Royal Steensma.

Bedrijf 2: Hellema Hallum BV

Nog onder de indruk van de productie bij Steensma stappen we in de bus naar Hallum. Waar we uitstappen voor de deur van Hellema, de gigantische – en nog steeds groeiende – koekjesfabriek waar iedereen weleens een koekje van heeft gegeten. Ook als je denkt van niet. Naast het bekende kinderkoekje Smoeltjes produceert de koekjesgigant namelijk talloze koekjes en biscuits onder eigen merk en private label. “Na een bezoek aan onze fabriek, ga je anders naar koekjes in de supermarkt kijken”, grapt Frank Wildschut. Daar is niets teveel gezegd. Want de pindakoeken van de supermarkt? Die komen van Hellema. De granenrepen? Check. De knapperige fruitbiscuits van het huismerk? Ook die. En de speculaasjes van De Ruiter’s Bakkerij vallen óók onder het Hellema concern. Helemaal indrukwekkend is het wanneer je weet dat Hellema 80% van al dat lekkers exporteert naar 90 landen, wereldwijd. En dat staat ‘gewoon’ in Hallum.

Hoewel de uitbreiding van de fabriek voornamelijk robotisering behelst, zijn er volop vacatures bij het familiebedrijf. Filmpjes tonen de werkzaamheden in de techniek, in de verpakking en bij het vormen en mengen. Op werkenbijhellema.nl vind je een overzicht van de beschikbare posities.

Bedrijf 3: Fortuin Dockum BV

Tijd voor de stop bij het frisse ‘zusje’ van Hellema Hallum BV. De pepermuntfabriek Fortuin bestaat dit jaar 180 jaar. Een bedrijf waar het personeel hecht is. Dat is onder andere te zien aan de verjaardagskalender die op het toilet hangt. Marcel en Sasin leiden de groep rond door de fabriek, waar we pepermuntjes van DF en de jubilerende (130 jaar) Wilhelminapepermuntjes gemaakt zien worden. Natuurlijk kunnen de kenners het niet laten hun voorkeur te benoemen. Het is een kwestie van smaak: ga je voor het brossere DF-muntje of heb je liever de compacte, glimmende variant met het portret van de Nederlandse prinses erop?

Ook bij Fortuin is er volop werk. De 60 vaste medewerkers en 40 uitzenkrachten zoeken versterking in de vorm van verpakkingsmedewerkers, stagiaires, technisch personeel en operators. Er zijn drie productielijnen: de ‘gecomprimeerd’ (voor Wilhelminapepermunt, dextrose, powermints en extra sterke pastilles), de kooklijn (voor het deeg) en de steeklijn (voor gestoken suikerwerk, zoals fruithartjes).

Bedrijf 4: Bakkerij van der Zee

Een strakke planning is mooi, maar hem naleven is een uitdaging. Dat blijkt wanneer we veel later dan gepland aankomen bij Bakkerij Van der Zee in Garyp. De productie zit er voor een deel al op, maar gelukkig mogen we nog een kijkje nemen in de bakkerij. Jan Jacob van der Zee is als vijfde generatie beoogd opvolger van zijn vader, Atze van der Zee. Hij geeft ons een kijkje in de historie en trekt de vergelijking: “In 1978 produceerden we 35.000 broden per week; nu komen er 2.000 broden per uur uit de oven.” De bakkerij is vaste leverancier van Lidl in Noord-Nederland en levert de specialiteiten (waaronder suikerbrood) aan de keten in heel Nederland. Ook de foodservice en speciaalzaken rekenen dagelijks op het verse brood van dit familiebedrijf.

“We zoeken mensen voor in de bakkerij, het magazijn, transport en in de schoonmaak”, steekt Jan Jacob van wal. Een heel ingewikkeld eisenpakket heeft de werkgever niet: “Je moet weten van aanpakken en prioriteiten kunnen stellen. Want als er in de eerste 10 minuten iets stokt in de productie, dan blijf je dat het hele proces nog voelen.” Van der Zee werkt met drie ploegen: van 7:00-15:00 uur, van 15:00-23:00 uur en van 23:00-7:00 uur. In principe is Garyp goed te bereiken met het ov; met de fiets vanuit Leeuwarden is het ook te doen. “Er heerst bij ons een informele sfeer met persoonlijke aandacht. We hebben een erg platte organisatie”, verkoopt Jan Jacob het bedrijf aan de aandachtig luisterende werkzoekenden. Maar het volgende verkoopargument wint: “66 procent van onze medewerkers werkt hier al 20 jaar of langer; 8% zelfs 40 jaar of langer.” Dat zegt voldoende!

Met een schat aan nieuwe kennis en tassen vol lekkers stappen de deelnemers de bus in voor de laatste halte: terug bij het Friesland College. De jobcoaches en consulenten van de diverse bemiddelende partijen zijn enthousiast geraakt over de bakkerij- en zoetwarensector. Wat kan bijdragen aan meer zij-instroom bij de partners van Bakery Sweets Center. De werkzoekende kandidaten laten deze inspirerende, maar intensieve dag even bezinken. En zien we hopelijk terug in de functie van verpakker, magazijnmedewerker of procesoperator.

Wordt vervolgd

Deze Bakery Sweets Center bustour vond als pilot plaats op 3 november. Het is zo’n succes, dat we een volgende tour willen inplannen. Interesse om als BSC-bedrijf de deuren te openen voor werkzoekenden en -begeleiders? Neem dan contact op met onze kwartiermaker zij-instroom Dirk Westerhof, dirk.westerhof@leeuwarden.nl.

Tekst en foto’s: Clara Bloemhof
Pepermuntfoto: Andries van der Werf

Lees hier het verslag van route 2:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn