Partners Zij-instroom 18 november 2022

De BSC bustour: een bezoek aan Borgesius, Van der Kloet, De Korenbloem Schaafsma en Concorp

De Bakery Sweets Center bustour van 3 november nam werkzoekenden en jobcoaches mee langs 8 bedrijven. Verdeeld over twee routes. Route 2 voer langs Koninklijke Borgesius, Patisserie De Korenbloem Schaafsma, Bakkerij van der Kloet en Concorp BV. Lees hier het verslag van Dirk Westerhof.

Na de aftrap van Abel Reitsma vertrekken we met de volledige groep belangstellenden naar onze bus die voor het Friesland College geparkeerd staat. Super om te zien is dat we een 100% opkomst hebben van de verwachte werkzoekenden. Daarnaast hebben wij op route 2 onze BSC-voorzitter Bouwe de Vries aan boord en zijn ook Aeres en het Friesland College vertegenwoordigd door Wijnand Verschuur en Edwin Kompas. Verder sluiten adviseurs van Pastiel en UWV aan. Zij kunnen zich na deze tour inzetten als influencers / ambassadeurs en werkzoekenden en studenten enthousiasmeren voor een carrière in de bakkerij- en zoetwarenbranche.

Halte 1: Koninklijke Borgesius en Goedhart

Zodra iedereen een plekje heeft bemachtigd in de bus klinkt er een gezellig geroezemoes aan boord en kunnen we vertrekken naar ons eerste adres. Even later arriveren we bij ons eerste van de vier adressen die we voor vandaag in de planning hebben. We zijn klokslag 9:15 uur met de bus aanwezig bij Koninklijke Borgesius in combinatie met een bezoek aan Goedhart. Hielke Schiphof ontvangt ons vanuit Goedhart en zijn collega Ben Post vanuit Bakkerij Borgesius.

We starten hier met een mooie en gepassioneerde presentatie over de baanmogelijkheden en de kansen die er volop zijn voor werkzoekenden bij de beide bedrijven. Na de presentatie laten we ons opdelen in twee groepen. We trekken allen onze stofjassen aan, plastic overtrekschoenen en bedekken we onze haren. Vervolgens gaat er een groep met Hielke mee richting Goedhart. De andere groep sluit aan bij Ben op rondleiding door de broodbakkerij van Borgesius. Na de rondleidingen switchen de groepen zodat elke deelnemer beide bedrijven heeft kunnen zien en ervaren. Een erg indrukwekkend en smaakvol bezoek, gezien ook het proeven van een brood vanaf de productielijn op het programma staat. HDe conclusie: iedereen heeft genoten van een mooi en informatief bezoek! Het is hier goed werken. Elke deelnemer stapt de bus in met een tas gevuld met heerlijke producten. Tijd om lang na te genieten is er niet, want we zetten koers naar onze volgende bestemming!

Halte 2: Bakkerij van der Kloet

Dit betekent dat onze chauffeur ons richting het mooie Franeker brengt. Waarbij we eerst de productielocatie van Bakkerij van der Kloet bezoeken. Bij Van der Kloet worden we wederom zeer enthousiast gastvrij ontvangen. Jan Douwe Gerbranda informeert ons over de geschiedenis van Van der Kloet. Ook staan we stil bij het heden, de actuele problemen in de bakkerswereld en vooral ook de kansen die er zijn voor een bedrijf als Van der Kloet! En ook kansen voor werkzoekenden. Want Van der Kloet is ook nog steeds op zoek naar nieuwe instroom. Hierbij is iedereen welkom en staat het personeel graag klaar om nieuwe collega’s op te leiden tot vakkrachten bij hen aan de brood- en of banketkant.

Na de ontvangst en presentatie splitsen we de groep weer op. Een groep onder leiding van Jan Douwe en Yasmin en een groep onder leiding van Janco en Jort. Van dichtbij kijken we mee met medewerkers in het uitvoeren van hun werkzaamheden. Bij Van der Kloet betekent dit een mooie en hele bewuste combinatie van mens en machine. Natuurlijk met het oog op kwantiteit maar vooral ook kwaliteit in product en de (duurzame) inzetbaarheid van de medewerkers. Tijdens de rondleiding en na afloop komen er dan ook veel positieve opmerkingen over het werken bij Van der Kloet. Waarbij ook de werksfeer direct door de aanwezigen werd ervaren als familiair en gedrevenheid als team! Flexibel en modern zijn ze ook bij Van der Kloet. Je hoeft niet perse fulltime te werken – twee parttimers maken ook een week vol😊.

Prachtig ook om te horen en te zien dat het bij Van der Kloet lukt om zij-instromers in combinatie met de opleiding Broodbakker- de basis in het bedrijf te krijgen en te houden. Ook leuk is dat op het moment van schrijven we weten dat er in elk geval 2 kandidaten gaan proefdraaien. Na het bezoek aan Van der Kloet stappen we wederom in de bus. En ook hier niet met lege handen. Elke bezoeker krijgt een volle zak overheerlijke ambachtelijk geproduceerde pepernoten mee!

Halte 3: Patisserie De Korenbloem Schaafsma

Dit keer een korte reis naar de binnenstad van Franeker. Onze derde stop is namelijk voor de deur van Romke en Jantina van der Meulen en hun prachtige winkel in hartje Franeker: De Korenbloem – Schaafsma. Romke en Jantina ontvangen ons in hun ijssalon. Gezien het ijsseizoen net voorbij is en de oliebollentijd nog net niet is aangebroken, is dit de ideale plek om de groep meer te vertellen over het bedrijf, de functies, de verschillende locaties en het belang van goed personeel.

Vanuit de ijssalon lopen we om voor een bezoek aan de prachtige winkel. Waarbij de kwaliteit, liefde en het vakmanschap overal om je heen zichtbaar is. En dat Romke en Jantina waarde hechten aan beleving en gastvrijheid dat is ons wel heel erg duidelijk geworden! Elke deelnemer mag hier naar eigen keuze een product uitzoeken om inclusief koffie of thee te nuttigen in het horecagedeelte van de winkel! Een fantastisch gebaar en ook een heel waardevol rustmoment in onze route om in kleine groepjes de ervareingen van deze dag tot dusver te bespreken. En met lege handen naar buiten? Ik dacht het niet. Ook hier krijgen wij allemaal weer een heerlijke speculaaskoek mee!

Halte 4: Concorp BV

Maar ook hier weer snel de boodschap “Mensen, we mogen weer door naar de bus”, want we hebben nog een laatste stop op de planning. Namelijk een bezoek aan Concorp. Nu doet deze naam niet direct bij iedereen een belletje rinkelen, maar dat verandert al snel. Want Autodrop, dat kent iedereen. En dat is precies wat ze in het Friese Irnsum bij Concorp maken. Mooi op schema komen we met de bus aan bij Concorp waar HR-adviseur Ytsje Lemstra en haar collega Berber ons al staan op te wachten. Het bezoek is door Concorp duidelijk goed voorbereid, want we laten ons meteen splitsen in twee groepen.

Een groep gaat direct door naar een van de vergaderzalen en een groep gaat direct door naar de werkvloer waar het heerlijke snoepgoed geproduceerd wordt. En natuurlijk switchen de twee groepen later in het bezoek. Ytsje vertelt ons duidelijk en voorzien van een mooie kleurrijke powerpoint over de historie van dit familiebedrijf. De verschillende merken en ontwikkeling worden via een tijdlijn aan ons gepresenteerd, waarbij er veel herkenning is voor alle creatieve producten en campagnes van Concorp in het verleden en heden. Ook staat Ytsje stil bij het werken bij Concorp. De functies die er zijn en ook het feit dat Concorp staat voor de ontwikkeling van het bedrijf en haar medewerkers komt duidelijk naar voren. Collega Jelle Terpstra maakt de presentatie compleet door gepassioneerd te vertellen over het huidige assortiment en de uitdagingen die er zijn om deze heerlijke dropjes dagelijks te kunnen blijven produceren. Hierbij mogen we zelf onder leiding van Jelle een soort dropproeverij ervaren en neemt Jelle ons mee in de ambitie van Concorp om ook milieubewuster te gaan verpakken. Want Concorp wil ook dat zij er mee zorg voor draagt dat we passen op onze aarde.

En dan de rondleiding onder leiding van productiemanager Gert Hartlief. Van begin van de productie tot het drogen, nabewerken en verpakken. Waarbij er volop ruimte is om Gert het hemd van het lijf te vragen. Maar eigenlijk is dat nauwelijks nodig, want Gert vertelt vol passie over het maken van de producten van Concorp. Een uniek inkijkje ook weer voor alle aanwezigen in een fantastische organisatie! Ook hier weer een tas vol prachtige producten voor alle aanwezigen! Inclusief bij alle 4 bedrijven ook aandacht voor onze chauffeur deze dag!

Vanuit route 2 een heel groot “dank je wel” namens alle deelnemers richting deze vier leden van Bakery Sweets Center! Wij hebben op route 2 een heerlijke, verrassende en indrukwekkende dag mogen beleven dankzij jullie! Wat ons betreft voor herhaling vatbaar!

Tekst: Dirk WesterhofLees ook het verslag van route 1:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn