Column 16 februari 2023

De arbeidsmarkt anno 2023: hoe blijf je meespelen?

“We kunnen geen personeel vinden”. Het is geen verrassende uitspraak. Wel verrassend is dat het niet aan het aantal werkzoekenden in Nederland ligt.

Het probleem zit hem in de aansluiting van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Dat vraagt om meer inzicht en een creatievere aanpak, als onze sector wil blijven meedoen in de zoektocht naar goed personeel.

De totale beroepsbevolking in Nederland neemt niet af. Nee, de beroepsbevolking gaat zelfs toenemen. Maar dan wel in de stedelijke gebieden. De beroepsbevolking in het noorden van Nederland neemt wel af. Over de vergrijzing nog maar niet te spreken: deze neemt in het Noorden toe. De zorgvraag in de regio vergroot het personeelstekort in andere sectoren.

Daarmee blijft de krapte op de arbeidsmarkt een structureel probleem. We kunnen niet meer kiezen voor ‘de perfecte kandidaat’. We mogen niet langer kieskeurig zijn.

Weergave van de prognose van de groei/daling van de beroepsbevolking in de komende jaren, CBS

Tijdens de algemene ledenvergadering van Bakery Sweets Center in januari werd al geopperd dat het meer de mentaliteit en motivatie van iemand maakt of een persoon in het bakkersvak past. De benodigde kennis, die komt wel.

In het Fit2030-project kijken wij, Sandra Berenpas en ik, samen met jullie naar innovatievere oplossingen. Zoals de samenwerking met scholen of het opleiden van zij-instroom. Daarmee zetten we al goede stappen. Maar blijft het lastig. Wie wil blijven meespelen, zal ook aan andere knoppen moeten draaien. Die knoppen bevinden zich niet alleen bij het stellen van een vacature of het opleiden van mensen. Maar bevinden zich ook in onze bedrijven en onze processen.

Op donderdag 23 maart, tijdens het BSC event, gaan wij graag met jullie het gesprek aan over de (on)mogelijkheden in jouw bedrijf. 

Marjolein Eenink
m.eenink@sol-online.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn