Opleiding 13 oktober 2022

Cursus Broodbakker – de basis sluit af met rondleiding Koopmans Meel

De verkorte opleiding Broodbakker – de basis van Friesland College & Bakery Sweets Center sloot begin oktober op bijzondere wijze af. Vijf cursisten liepen met productieleider Wim Westerbeek mee door het productieproces van Koopmans Meel in Leeuwarden. Aansluitend ontvingen zij het certificaat van deelname uit handen van bakkerijdocent Rob van der Goot.

Tip: dit artikel leest het beste op de desktop.

Wim Westerbeek werkt al jaren voor Koopmans Meel, dat jaarlijks 210.000 ton tarwe vermaalt voor de bakkerij en foodindustrie. Van ontbijtkoek tot loempia’s: wat uit de molens van Koopmans komt vind je overal terug. De productieleider vertelt tijdens zijn rondleiding over het proces, maar ook over de werkwijze binnen het familiebedrijf. “Het personeel werkt er in 5 ploegen, zodat de molens volcontinu kunnen draaien. Elke ploeg bestaat uit 4 medewerkers – wanneer er iemand uitvalt is dit prima op te vangen met 3. In theorie kun je het zelfs met z’n tweeën doen, maar dan moeten er wel wat machines uit.”

Nedertarwe

De afgelopen 10 jaar investeerde Koopmans Meel veel in de optimalisering van Zeeuwse tarwe. Met als resultaat de Nedertarwe, die dit jaar geïntroduceerd werd. Een product exclusief voor de Nederlandse ambachtelijke bakkers. Onder andere De Bakkers van Verloop werken met deze exclusieve graansoort.

Trots is Westerbeek op de volledig geautomatiseerde molen, die in 2008 officieel geopend werd. We lopen het proces bij langs, van begane grond tot aan de 5e etage. “Het klimaat is hier ideaal”, vertelt de productieleider. “De machines staan op onderdruk; het gebouw op bovendruk. Waardoor meel niet verstuift, maar op de grond valt. En dat is heel prettig met zóveel kleine deeltjes.”

Het breken van de tarwekorrel

De productieleider benadrukt dat de kunst van het ‘breken van de tarwekorrel’ hem vooral zit in het reinigen ervan. “Een goede reiniging is al 80% van de kwaliteit. Daarnaast houden we onze melanges van constante kwaliteit door per melange gebruik te maken van ten minste 6 tarwesoorten. Zo ondervangen we schommelingen in tijden van bijvoorbeeld tekorten of slechte seizoenen. Hier ligt een belangrijke taak voor de melangeur.”

Rondleiding

Certificaat

Na de interessante rondleiding, waarbij alle ruimte was voor vragen, ontvingen de deelnemers het certificaat van deelname aan de basiscursus uit handen van bakkerijdocent Rob van der Goot. Hiermee is de tweede lichting een feit! Een aantal deelnemers heeft er zelfs een baan aan overgehouden. Zo zijn twee kandidaten nu werkzaam bij De Bakkers van Verloop in Gorredijk en startte een derde deze maand bij Bakkerij van der Kloet in Franeker.

Kandidaat Rody, bakkerijdocent Rob van der Goot, kandidaten Dio, Sylvia en Narcisa. Aaltsje, Thomas en Geert staan niet op de foto.

Ook broodbakker worden?

Interesse in de verkorte opleiding Broodbakker – de basis? Instromen kan nu op elk moment. Deze 1-op-1-educatiemethode maakt het mogelijk om wanneer je maar wilt te starten met jouw toekomst in de bakkerij. Meer weten? Meld je aan bij Jurjen Albertsma, bakkerij Friesland College. Ben je werkzoekende en lijkt deze cursus jou fantastisch? Stuur dan een bericht naar Dirk Westerhof, Bakery Sweets Center/Gemeente Leeuwarden.

Jurjen Albertsma: j.albertsma@fcroc.nl
Dirk Westerhof: dirk.westerhof@leeuwarden.nl

Tekst en foto’s: Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn