Column 29 september 2020

Column Gemeente Leeuwarden: werkbezoek Food Innovation Academy

Afgelopen week ging ik samen met mijn EZ-collega Gina Tromp en Friso Douwstra (wethouder Economische Zaken, Werk, Onderwijs en Infra van de gemeente Leeuwarden) op werkbezoek. Naar de Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen. Wat indrukwekkend om te zien hoe de visie van één klein groepje uiteindelijk tot de ontwikkeling van zo’n groot initiatief heeft geleid. Alleen door het bij elkaar brengen van de juiste partijen.

Innoveren en inspireren

Ondernemers, onderwijs en overheid werken hier samen, allemaal intrinsiek gemotiveerd om van de FIA een blijvend succes te maken. Ze innoveren, creëren, inspireren en leggen verbindingen rondom de thema’s food, health en technology. Met elkaar vormen ze hét kennis- en innovatiecentrum van de levensmiddelenindustrie in de regio Rotterdam-Den Haag. Het doel? De foodsector blijvend voeden met vakmensen, kennis en innovaties. Wij mochten deze splinternieuwe locatie bekijken.

Op deze locatie worden zaken gedaan en kennis gedeeld. Maar ook een scholings- en praktijkplek waar jongeren worden geprikkeld te kiezen voor een carrière in de foodsector. En waar mbo- en hbo-studenten samen onderzoek doen voor bedrijven. Het gat tussen foodtheorie en praktijk wordt gedicht. Bovendien verbetert het imago en verschaft de FIA carrièreperspectief.

IJscentrum Vlaardingen

Het IJscentrum opende in oktober 2019 in de Food Innovation Academy in Vlaardingen. Foto: Koos Groenewold.

‘Welk ijs lekker is? Dat hangt van de persoon af, maar hier weten we wel welk ijs het beste is’

Hier worden jongeren geïnspireerd om heel anders naar voeding te kijken. Ook mensen die een carrièreswitch maken, zijn welkom. Hier leer je hoe je met aandacht kwaliteitsproducten maakt. Maar ook hoe je kunt inspelen op trends en veranderingen in consumentengedrag. Twee enthousiaste ijsmakers namens ons mee in hun werk. We maakten een ronde door het IJscentrum, de school voor ambachtelijke ijsbereiders. Op de vraag van wethouder Douwstra, over wat nu het lekkerste ijsje is, hadden ze geen antwoord. “Smaak is iets persoonlijks.” Waar de één geniet van een pistache-ijsje moet de ander er niet aan denken. “Maar wat nu het beste ijs is? Daar kunnen we uren over doorpraten.” Samenstelling, structuur, et cetera zijn zaken die objectief te meten zijn en daar zijn ze daar enorm goed in. Die kennis dragen ze graag over.

Over vijf jaar…

Voor ons was het een inspirerende en leerzame middag. Want hoe mooi zou het zijn als Bakery Sweets Center in Leeuwarden over 5 jaar ook zo’n inspirerende rondleiding gaat geven? We hebben in ieder geval genoeg ingrediënten meegekregen om hier weer verder te bouwen!

Corrie Ponne
Senior Adviseur Economische Zaken
Gemeente Leeuwarden

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn