Algemeen 12 maart 2024

Opening Cycle-Up HUB: ‘Start van een circulaire toekomst’

Na jaren van plannen maken en maanden van verbouwen heeft Cycle-Up HUB maandag 11 maart haar deuren geopend in Leeuwarden. De opening werd verricht door burgemeester Sybrand van Haersma Buma. “Dit gaat dé hub van Fryslân worden. We staan aan het begin van een hele mooie, circulaire toekomst”, sprak hij.

Cycle-Up, een initiatief van de eigenaren van Pottle, sloot zich aan als sponsor van Bakery Sweets Center. Om samen de volgende stap te zetten in het retourbroodproject en om mee te denken in andere initiatieven op het gebied van omgaan met cq hergebruik van reststromen. Het droomscenario van deze jonge Leeuwarder idealisten was het creëren van een circulaire hub.

De nieuwe hub vormt de thuisbasis voor allerlei verschillende circulaire ondernemingen die unieke producten maken van onder andere lokale grondstoffen. Dit doen ze in samenwerking met de sociale werkplaats van Cycle-Up, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een waardevolle daginvulling hebben en werkervaring opdoen. Het doel van de Cycle-Up HUB is om door krachten te bundelen en nauw samen te werken meer impact te maken op milieu en maatschappij.

Opening

Burgemeester Sybrand van Haersma Buma en Wethouder Evert Stellingwerf van de gemeente Leeuwarden kregen de eer om de hub te openen. “Ik heb het gevoel dat dit dé hub van het Noorden gaat worden. Hier laten ondernemers zien wat ze allemaal kunnen doen met reststromen. Dit is het begin van een hele mooie circulaire toekomst”, zei hij.

Evert Stellingwerf, wethouder circulariteit van de gemeente Leeuwarden, benadrukte het belang van waarde-toevoeging in plaats van verspilling. “Afval bestaat niet. Ik zie alleen grondstoffen, die we op een zo circulair mogelijke manier toepassen. Dat vraagt om samenwerking.”

De gemeente Leeuwarden streeft eveneens een zo circulair mogelijke bedrijfsvoering na, vertelde Stellingwerf. “Als wij bijvoorbeeld een brug vervangen, dan kijken we eerst heel goed wat er nog bruikbaar is. Datzelfde geldt voor bushokjes.”

Van circulair de norm maken

Hij vindt het fijn dat de Cycle-Up HUB laat zien wat er allemaal mogelijk is op circulair gebied. “Samen kunnen we ervoor zorgen dat circulair de norm wordt. Dat betekent met elkaar praten over nieuwe ideeën, innovaties testen en misschien ook wel vriendschappen voor het leven sluiten.”

Burgemeester Sybrand van Haersma Buma (links) en Wethouder Evert Stellingwerf (rechts) samen met Cycle-Up-oprichters Jeroen Dijkstra en Robin Alkema.

Heel blij met HUB

Koen Bakker, lid van onze werkgroep Communicatie & Imago, is heel blij met de komst van deze eerste HUB van Noord-Nederland. “Er is veel behoefte binnen de ketens om op een andere manier naar reststromen te kijken en om samen te kijken welke materialen op welke manier hergebruikt kunnen worden. Cycle-Up heeft al aangetoond dat er veel verschillende mogelijkheden zijn: zoals geschenken maken van gerecycled glas, hout van oude bomen hergebruiken voor meubelen en oesterzwammen laten groeien op koffiedik, afkomstig uit de Leeuwarder horeca. Ketenafspraken en onderlinge samenwerking zijn daarbij cruciaal.”

Koffiedik dient als voedingsbodem voor oesterzwammen, die vervolgens worden verwerkt in kroketten.

Ruimte genoeg voor duurzame ondernemers

De eerste helft van het pand aan de Zwettestraat 29-6 is gevuld, maar er is in het tweede deel nog ruimte genoeg voor andere duurzame ondernemers. Nieuwe en bestaande initiatieven zijn dan ook van harte welkom bij de Cycle-Up HUB. Naast een samenwerkingsplek voor duurzame ondernemingen, is de hub een evenementenlocatie voor inspiratiesessies, vergaderingen en conferenties. Tevens is er ruimte voor scholen om aan duurzaamheidsvraagstukken te werken en achter de schermen te kijken bij de duurzame ondernemers.

Tekst en foto’s: Wendy Noordzij

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn