Algemeen 11 september 2020

Burgemeester Buma krijgt ‘lesje oranjekoek’ bij Steensma & Bakery Sweets Center

Waarom is oranjekoeke roze en niet oranje? Deze vraag kreeg burgemeester Sybrand van Haersma Buma van de gemeente Leeuwarden onlangs gesteld, maar hij moest het antwoord schuldig blijven. Royal Steensma nodigde hem uit voor een masterclass oranjekoek. En een uitleg over Bakery Sweets Center.

Oranjesnippers

Burgemeester Buma en Gina Tromp van EZ. Foto Tom Coehoorn,

“De naam van oranjekoek refereert naar de oranjesnippers die in het koekdeeg zijn verwerkt”, vertelt algemeen directeur Rimmert de Jong, wanneer hij en Buma vakkundig een door banketbakkerij De Korenbloem in Sneek gebakken variant van de oranjekoek proeven en ‘ontleden’. “Dat zijn gekonfijte, fijne stukjes sinaasappelschil: toevallig één van onze specialiteiten”, wijst De Jong. “Een goede banketbakker voegt deze snippers toe aan het deeg voor oranjekoek, waardoor deze zijn specifieke smaak krijgt. Je ziet de snippers meestal niet als consument, maar je próeft ze wel! Royal Steensma is het enige bedrijf in de wereld dat deze gekonfijte schilstukjes maakt. Onze konfijterij in Franeker is er in gespecialiseerd.”

Oud recept

Volgens de Royal Steensma-directeur is Van Haersma Buma niet de eerste en ook zeker niet de laatste die door de roze kleur van oranjekoek op het verkeerde been wordt gezet. “Die roze laag is de fondant”, legt hij uit. “Maar dat heeft niets met de naam te maken.” De Jong maakte studie van de oorsprong van oranjekoek en traceerde een recept uit 1753 waar al over oranjesnippers wordt gerept. “Anderen wijzen op de Oranje Nassaus die vroeger in Leeuwarden en Heerenveen resideerden en ook deze traktatiekoek aten. Maar wij hechten natuurlijk meer waarde aan de verwijzing naar de schillen.”

Bakery Sweets Center

Projectcoördinator Hilco Wagenaar praatte de Leeuwarder bestuurder bij over de ontwikkeling van Bakery Sweets Center. “Brood, banket en zoetwaren zijn in onze regio sterk vertegenwoordigd: dat willen we zo houden!”, vertelt Wagenaar. “We werken nu aan plannen voor de komst van een noordelijk ‘clubhuis’ voor onze partners, mogelijk in Leeuwarden Een ontmoetings- en inspiratieplek voor consumenten, studenten en professionals. Proeven en beleven staan er centraal.”

Bezoek Buma aan mogelijke locatie clubhuis Bakery Sweets Center. Foto: Tom Coehoorn.

‘Veel geleerd’

Sybrand van Haersma Buma toonde zich buitengewoon geïnteresseerd en stelde veel vragen. “Ik heb hier vandaag veel geleerd en zal nooit meer vergeten hoe de oranjekoek aan zijn naam komt”, sluit hij het bezoek glimlachend af.

Op tour door de productielocatie van Royal Steensma in Leeuwarden. V.l.n.r. Rimmert de Jong (algemeen directeur), Grietinus Talsma (plantmanager), Sybrand van Haersma Buma en Gina Tromp (Gemeente Leeuwarden, senior adviseur afdeling EZ).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn