Algemeen 30 mei 2024

Bart Post: ‘Inzetten op ledenuitbreiding en nóg beter imago’

Bart Post (43) volgt Bouwe de Vries op als voorzitter van Bakery Sweets Center (BSC). Hij heeft allerlei plannen richting de toekomst. Zo wil hij het aantal leden in Groningen en Drenthe verder uitbreiden en nog meer samenwerking zoeken met scholen en overheden om het imago van de sector sterk te verbeteren.

Na zijn opleiding technische bedrijfskunde heeft Bart Post bij diverse bedrijven gewerkt. In 2017 maakte hij voor het eerste kennis met de bakkerij- en zoetwarenbranche als productiemanager bij Concorp in Jirnsum, waar hij drie jaar later plantmanager werd. Sinds 2022 werkt hij als plantmanager bij Fortuin in Dokkum, bekend van de Wilhelmina pepermunt. Inmiddels is hij vol enthousiasme  als voorzitter van onze vereniging begonnen. Hoog tijd voor een interview.

Foto: Andries van der Werf

Wat spreekt je zo aan in de bakkerij- en zoetwarensector?

“Onze bedrijven maken heerlijke producten, die bij iedereen bekend zijn en in huis te vinden zijn. In zo`n sector wil toch iedereen werken?”

Hoe ben je bij Bakery Sweets Center terecht gekomen?

“Vanuit Concorp ben ik voorzitter van de werkgroep Opleiden geworden. Ik vind het Bakery Sweets Center een prettige vereniging met veel toegevoegde waarde voor haar leden. Toen bekend werd dat Bouwe als voorzitter stopte, wilde ik heel graag deze taak van hem overnemen.”

Wat zijn de meest sterke kanten van BSC?

“Het unieke aan Bakery Sweets Center vind ik de nauwe samenwerking tussen de verschillende leden. Daardoor zijn we wendbaar en kan er heel snel van alles gerealiseerd worden. We kregen bijvoorbeeld de vraag vanuit de werkgroep leden of we een DISC-test aan een opleiding konden toevoegen. Binnen een paar weken was dat al geregeld. Daarnaast vind ik alle sessies die worden georganiseerd enorm interessant, zoals bijvoorbeeld de sessie over artificial intelligence die binnenkort op de agenda staat. En het broodpasta-project is ook echt een uniek BSC- project. Binnen dit project vindt enorm veel innovatie plaats. Met de broodpasta gaan we niet alleen verspilling tegen, maar leggen we ook een basis voor nieuwe producten. Daar mogen we echt trots op zijn.”

Nauwe samenwerking tussen de BSC-leden is uniek

Wat wil je als voorzitter bereiken met BSC?

“Ik wil me vooral inzetten voor de verdere samenwerking met de drie O’s: Onderwijs, Ondernemers en Overheid. Het is heel goed en mooi dat deze partijen op verschillende werkgroepen met elkaar samenwerken. Daarnaast zou ik graag ons ledenaantal verder uitbreiden. We merken dat wij steeds vaker benaderd worden door bedrijven die graag lid willen worden. We zijn in Friesland mede hierdoor uitstekend vertegenwoordigd. Dat geldt echter nog onvoldoende voor de provincies Drenthe en Groningen. De komende tijd gaan we door met het actief benaderen van de drie O`s in beide regio`s om het BSC nog meer onder de aandacht brengen. ”

Welke uitdagen zie je voor de bakkerij- en zoetwarensector?

“Het aantal aanmeldingen voor voedingsmiddelen opleidingen is dalende op de verschillende onderwijsinstellingen. Dat is richting de toekomst een groot probleem. Het is immers van heel groot belang dat er nieuwe jonge aanwas komt. Zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Daar ligt een hele grote uitdaging. Alle BSC-leden kunnen de scholen helpen door jongeren te enthousiasmeren voor onze branche. Alleen dan kunnen wij als bedrijven futureproof blijven. Of het nu gaat om een ambachtelijke bakkerij of volledig geautomatiseerde industrie: in alle gevallen heb je geschoolde medewerkers nodig. Binnen de werkgroep Opleiden zijn we hiervoor verschillende speerpunten aan het ontwikkelen om meer jongeren te enthousiasmeren voor de branche. Daarbij benutten we ook de kennis en kunde vanuit andere werkgroepen om op deze manier het beste resultaat te krijgen.”

Alle BSC-leden kunnen helpen door jongeren te enthousiasmeren voor onze branche

Welke kansen zie je voor de toekomst?

“Er zijn binnen onze vereniging veel mooie dingen in wording, zoals het broodpasta-project en de realisatie van een eigen locatie. Er zijn veel mooie ideeën, die nog in de kinderschoenen staan en die we samen met onze leden en werkgroepen tot een succes gaan maken. Voor de toekomst zie ik heel veel kansen. Nieuwe leden zullen onze vereniging nog sterker maken. Vooral als ze zich, net zoals onze huidige leden, vol enthousiasme inzetten in één van onze werkgroepen. Enthousiasme en passie voor het vak is wat onze club zo sterk maakt.”

Tekst: Wendy Noordzij

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn