Partners 03 oktober 2023

BSC vindt in Cycle-Up logistieke partner voor broodpastaproject

Voor de circulaire & sociale ondernemers van Cycle-Up is afval de grondstof voor iets nieuws. Cycle-Up, en daarmee ook zusje Pottle, sloot zich onlangs aan als sponsor van Bakery Sweets Center. Om samen de volgende stap te zetten in het retourbroodproject, maar ook om mee te denken in andere initiatieven op het gebied van omgaan met cq hergebruik van reststromen.

Koffiedik dient als voedingsbodem voor oesterzwammen, afgedankte glazen flessen worden drinkglazen en: brood en koek vinden hun weg terug als nieuw ingrediënt in levensmiddelen. Cycle-Up is all about het opwaarderen van afvalstromen.

Afval is de grondstof voor een betere toekomst. Zo opende projectleider Mayte Leinenga van Cycle-Up voor de zomer haar pitch voor de werkgroep Onderzoek & Innovatie van Bakery Sweets Center. De oren waren meteen gespitst. Want de werkgroep zit immers al ruim anderhalf jaar middenin het retourbroodproject, waarbij overgebleven dagvers brood omgezet wordt naar broodpasta. Een suikervervanger die z’n toepassing vindt in allerhande brood- en banketproducten. Van koekjes tot ijs en van jam tot ontbijtkoek. Maar hoe krijgen we het logistieke verhaal goed op gang? Daar komt Cycle-Up bij kijken.

Het begon met glaswerk

Enkele jaren geleden startten Jeroen Dijkstra en zijn compagnons met het toen nog kleinschalige initiatief Pottle. Een start-up met een nobel streven: afgedankt glaswerk uit de horeca ophalen en in een sociale werkplaats omslijpen en bewerken tot mooie drinkglazen, growkits en aantrekkelijke huisdecoratie. Het glaswerk vond z’n weg terug bij de ondernemers die het in de eerste plaats doneerden. Maar Pottle was ook veel te vinden op (creatieve) markten en menig kerstpakket werd ermee opgeluisterd. Pottle, nu nog aan de Uiterdijksterweg in Leeuwarden, is een plek waar werkzoekenden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt terechtkunnen. “Onze medewerkers komen overal vandaan”, vertelt Mayte Leinenga, projectleider van Cycle-Up. “Dat gaat niet altijd via instanties. Soms klopt er gewoon iemand aan met de vraag of die hier kan werken. Iedereen is welkom.”

Eten terug de keten in

Na Pottle volgde Cycle-Up. Als logistieke partner is Cycle-Up de link tussen bedrijf A, dat reststromen levert en bedrijf B, dat de reststromen opwaardeert. Zo zorgden deze groene helden er al voor dat een Friese oesterzwammenproducent gebruikmaakt van koffiedik van de Leeuwarder horeca. De oesterzwambitterbal is inmiddels een veel besteld hapje op menig menukaart in de regio. “Toen we hoorden van het broodpastaproject, voelden we ons geroepen”, vertelt Leinenga. “Het gaat hier echt om een geüpcyclede grondstof. Een product dat een stapje hoger op de ladder van Moerman eindigt, namelijk van veevoer naar een product dat geschikt is voor menselijke consumptie. Dat is wat wij het liefste willen: de keten sluiten! Door het sponsorshop aan te gaan met Bakery Sweets Center, bieden we ons aan als logistieke schakel in dit project. Het mooist is het natuurlijk als het brood weer als ander product terugkeert bij diezelfde leverancier.”

Eerste project van start

Cycle-Up onderneemt meteen actie. Zo zijn ze al druk bezig met het opzetten van een systeem rondom het ophalen van een reststroom bij een van onze BSC-leden. En direct ook de verwerking daarvan. Hierover later dit jaar meer! De eerste proefritten met elektrische wagentjes zijn al gemaakt.

Team Cycle-Up wil de keten sluiten. Foto: Eline Onstenk.

Circulaire hub 058

De ondernemers achter Cycle-Up denken groot. Het droomscenario van deze jonge Leeuwarder idealisten is het creëren van een circulaire hub in de provinciehoofdstad. Een plek waar verschillende initiatieven op het gebied van circulair ondernemen samenkomen. Deze droom lijkt binnen handbereik: Cycle-Up en zusterbedrijf Pottle groeien uit hun jasje en zijn op zoek naar een groter pand. Waar grotere dromen realiteit kunnen worden. “Daar kunnen we onze kennis en expertise combineren met soortgelijke ondernemers”, vertelt Leinenga. Zo noemt ze de kaarsenmakers van Vonk! uit Sneek, die kaarsen maken van kaarsresten. En de creatieve makers van Stadshout, die gekapte bomen uit de gemeente verwerken tot cadeauartikelen, zoals tapasplanken. “Op den duur zien we hier ook de mogelijkheid om een soort flexpool voor de socials werkvoorziening in te richten, waar bedrijven tijdens hun piekmomenten van elkaars personeel kunnen gebruikmaken.”

Mayte neemt zitting in de werkgroep Onderzoek & Innovatie. “Naast onze eigen uitdagingen en kansen, denk ik ook graag mee met de uitdagingen die Bakery Sweets Center nog meer heeft. Wie weet zijn er meer reststromen waar we een nieuwe, betere bestemming voor kunnen vinden!”

Samen de keten sluiten, daar staan Cycle-Up en Bakery Sweets Center voor. Heeft uw bedrijf een reststroom met een mogelijkheid tot opwaarderen? Geef het aan bij de werkgroep Onderzoek & Innovatie, via Koos Oosterhaven (koos.oosterhaven@hvhl.nl).

Tekst: Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn