Algemeen 06 juni 2024

BSC promoot broodpastaproject in de Tweede Kamer

Een delegatie van Bakery Sweets Center was onlangs te gast op het event ‘Noord in Nieuwspoort’ in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. “We hebben ons project echt op de kaart gezet. De aanwezigen waren onder de indruk. Wat het Rijk op grote schaal wil realiseren, dat blijken wij al in het klein te doen”, vertelt projectcoördinator Romke van der Meulen.

Tijdens het evenement, dat in perscentrum Nieuwspoort werd gehouden, presenteren de drie noordelijke provincies zich als regio aan de politiek. Aanwezig waren 175 gasten, waaronder de Commissarissen van de Koning uit de drie noordelijke provincies,  de burgemeesters van grote steden zoals Leeuwarden en Groningen, de gedeputeerden van de provincies en vertegenwoordigers uit de Tweede Kamer, zoals Caroline van der Plas. Namens het Bakery Sweets Center waren naast Romke van der Meulen, projectleider Hilco Wagenaar en studenten Michel Schaafsma en Wout de Beer te gast.

Oranjekoek met BSC-logo

Romke kijk heel tevreden terug op het event. “We hebben echt een topdag gehad. Los nog van alle aandacht voor Bakery Sweets Center en het broodpastaproject was het echt een hele leuke ervaring. We hebben onze ogen uitgekeken. Dat begon al bij de aankomst. De controle was zo streng; het leek wel of ze gingen vliegen.” Tijdens de koffie voor aanvang van de bijeenkomst kregen de aanwezigen een stukje oranjekoek aangeboden met het BSC-logo erop. “Het is fantastisch als je iedereen zo ziet genieten. Bovendien was het een mooie aanleiding om ons verhaal te vertellen. In de oranjekoek zat namelijk 20% broodpasta verwerkt. Zo konden we ons verhaal heel tastbaar maken.”

Het doel van het event was om bestaande besturen te informeren over de innovaties in het Noorden. “Een zestal partijen mocht laten zien welke mooie ontwikkelingen er allemaal gaande zijn”, blikt Romke terug. “Denk bijvoorbeeld aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van waterstof  en energie. Een van de projecten was het opwekken van energie door middel van getijdenstroom tussen Ameland en Vlieland. En daar stonden wij naast!”

Enthousiasme en draagvlak

De vier afgevaardigden hebben op verschillende manieren hun boodschap overgebracht. “We hebben een ‘praatplaat’ gemaakt. Hierop hebben we de geschiedenis van het Bakery Sweets Center weergegeven”, legt de projectcoördinator uit. “Op de plaat lieten we zien wat onze geschiedenis is, waar we vandaag de dag staan en waar we naartoe willen. We hebben uitgelegd dat wij maatschappelijke problemen vanaf onderaf aanpakken. Door draagvlak en enthousiasme te creëren bij de diverse stakeholders. Dat doen we niet alleen bij het broodpastaproject, maar bij ook bij onze andere activiteiten, zoals onze opleidingstrajecten en de matchmakingevents. Door samen te werken, lukt het ons om ons doel te realiseren. Dat vonden de aanwezigen heel gaaf om te horen. Vooral omdat nog te vaak wordt geprobeerd om problemen van bovenaf aan te pakken.”

‘Door samen te werken, realiseren wij onze doelen’

Zo tastbaar mogelijk

Daarnaast werd een presentatie verzorgd. “Hierbij hebben we het broodpastaproject zo tastbaar mogelijk gemaakt. We hebben een mand met oud-brood meegenomen, de broodpasta laten zien en de studenten hebben allerlei Friese streekproducten laten proeven. Zoals suikerbrood, Fryske dúmkes en Berenburgbonbons. In alle producten was broodpasta verwerkt. We hebben heel veel positieve reacties gekregen. De aanwezige noemden het een mooi, circulair en heel praktisch initiatief.”

Innoveren in een ontspannen setting

Na afloop werd de vraag gesteld wat er nodig is om verder te innoveren. “Hierop hebben we geantwoord dat we door de Katapult-subsidie in staat zijn om in een ontspannen setting aan het project te werken. We krijgen de tijd en de ruimte om fouten te maken. Dat is wat je nodig hebt om tot een goede oplossing te komen. Zo innoveer je sneller en beter. Daarom zijn we zo blij met de hulp van de overheid. Samen met de studenten merken we echt dat we het verschil kunnen maken.”

Dat sluit exact aan bij de visie van de overheid. “Het onderwijs en het bedrijfsleven moeten beter op elkaar aansluiten. Nieuwe samenwerkingen -tussen de overheid, ondernemers en opleidingen- staan aan de basis Dat werd tijdens dit event benadrukt. Eigenlijk werd het heel duidelijk: dat wat de overheid in het groot wil stimuleren, is precies wat het Bakery Sweets Center al in het klein doet.”

‘Wat de overheid in het groot voor ogen heeft, dat doet BSC al in het klein’

Mooie basis voor nieuwe samenwerkingen

De vier afgevaardigden hebben Bakery Sweets Center echt op de kaart gezet. “We hebben een hele mooie basis gelegd voor nieuwe samenwerkingen. Het was een ontzettend leuke en inspirerende dag. Ik vond het ook heel mooi dat onze studenten erbij waren. Speciaal voor de gelegenheid droegen ze een nette, strakke bakkersbuis met BSC-logo. Zij zijn een heel mooi voorbeeld van het nieuwe opleiden, waarbij het bedrijfsleven en het onderwijs nauw met elkaar samenwerken. Voor de studenten was het overigens ook een ongelooflijke ervaring. Het is uniek om je verhaal aan Kamerleden te mogen vertellen.”

‘Het is uniek om als student je verhaal aan Kamerleden te mogen vertellen’

Bijzonder einde

De dag kreeg een heel bijzonder einde. “Er was een pro-Palestina demonstratie aan de gang. Daardoor was de hoofdingang geblokkeerd. De security heeft ons door het zwaar beveiligde gedeelte van de Tweede Kamer naar de achteringang begeleid. Daarbij zijn we allerlei Kamerleden tegengekomen. Dat was een prachtige afsluiting. We hopen dat we de gelegenheid krijgen om nog eens terug te komen om over de voortgang van onze projecten te vertellen.”

Tekst: Wendy Noordzij
Foto’s: Hilco Wagenaar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn