Algemeen 21 september 2023

BSC op Beko Najaarsdagen: ‘Doe mij ook zo’n BSC!’

De noodkreet om goed geschoolde medewerkers klinkt harder dan ooit, zo bleek tijdens de Beko Najaarsdagen die op 18 en 19 september plaatsvonden in evenementenlocatie Hart van Holland in Nijkerk. Bakery Sweets Center (BSC) was met een stand en team aanwezig op deze huisbeurs van Beko: de groothandel waar het gros van de ambachtelijke bakkers bij is aangesloten. Zo’n 1.000 bezoekers kwamen er op af. Grote waardering is er voor ‘de BSC-aanpak’.

Hoge nood

Uit de vele gesprekken die het BSC-team voerde met de beursbezoekers, komt duidelijk naar voren hoe hoog de nood is onder bakkerijondernemers als het gaat om de zoektocht naar goedgeschoolde productiemedewerkers. Eén van onze gasten vertelt dat ze – bij gebrek aan animo voor de vacatures – enthousiaste winkeldames laat doorstromen naar de productie, met natuurlijk een goede opleiding als basis. Het op die manier intern oplossen, is een van de ideeën die we te horen krijgen. Een machineleverancier laat weten dat hij z’n monteurs breder inzetbaar wil maken. Zodat er bij uitval van een expert op een bepaald vlak, er altijd een allrounder klaarstaat.

Dit personeelsprobleem komt bovenop de uitdagingen die er al lagen. We horen over stagnerende cao-onderhandelingen met de dreiging van staking, stijgende energielasten en sterk toegenomen grondstofprijzen.

Weinig contact met school

In menig gesprek voert emotie de boventoon. Steeds blijkt ook hoe weinig contact er is met de bakkersopleidingen. En als het contact er is, is dit niet georganiseerd en weinig frequent. Het resultaat is veel frustratie bij de bakkerij-ondernemer en een negatief beeld van het vakonderwijs. Een bezoek aan de school is vaak (veel te) lang geleden. Samenwerken: dat wordt nog veel te weinig gedaan.

Oplossingen

Ideale ingrediënten voor onze standbemensing om te laten zien wat je vanuit een georganiseerd, regionaal samenwerkingsverband van bedrijven uit de bakkerij- en zoetwarenketen voor elkaar kunt krijgen met het mbo- en hbo-beroepsonderwijs, qua aanpassen en uitbreiden van lesprogramma’s en het klaarstomen van zij-instromers. Na wat tekst en uitleg, krijgt de BSC-benadering veel waardering. Bakkers vragen zich af of ‘een BSC bij mij om hoek’ tot de mogelijkheden behoort. “Ik stuur mijn leerlingen nu namelijk naar België”, vertelt een ondernemer. “Dat kost wel heel veel tijd.” Bakkers uit de regio Noord (Fryslân, Groningen, Drenthe) die nog geen lid zijn van BSC, informeren naar de mogelijkheden.

Goede opleidingsvraag

“We zijn gewend aan de emotie en gaan graag het gesprek met de bakker aan”, vertelt docent Wout van der Vegt van het Alfa College, als hij met zijn collega een bezoek brengt aan de BSC-stand. Alfa College en Firda (voorheen Friesland College) zijn met hun bakkersopleidingen onderdeel van BSC. “We kunnen best wel wat bewegen binnen het huidige praktijkonderwijs, mits de bakkers met een goede opleidingsvraag komen.” Wat Wout heel goed doet, is zijn studenten naar de Beko Najaarsdagen sturen. Ze lopen langs de BSC-stand en er is herkenning: hun vakdocent groot op een banner.

Federatie

Ondernemers uit andere hoeken van het land, wordt gevraagd zich te melden bij de Federatie voor de Nederlandse Bakkerijsector (FNBS): de landelijke koepelorganisatie van werkgeversverbanden uit de bakkerijbranche. Zij helpen mee elders in Nederland regionale samenwerkingsverbanden met de focus op de bakkerijbranche van de grond te krijgen.

Tekst: Hilco Wagenaar | Beeld: Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn