Algemeen 25 juni 2024

BSC inspireert consumenten tijdens Duurzame Markt

Tijdens de Duurzame Markt waren namens het Bakery Sweets Center projectcoördinator Romke van der Meulen, programmamanager Hilco Wagenaar en student Michel Schaafsma  aanwezig. Zij vertelden de bezoekers alles over het retourbroodproject. Uiteraard lieten zij daarbij ook allerlei Friese lekkernijen mét broodpasta proeven.

“Echt het gesprek aangaan”

Dat werkte volgens Hilco uitstekend. “We hebben onder meer Fryske dúmkes, oranjekoek, sûkerbôle en bonbons uitgedeeld. De bezoekers wisten dit enorm te waarderen. Door alle lekkere producten bleven ze langer bij onze stand staan en konden we echt het gesprek met hen aan gaan. Iedereen nam de tijd om te luisteren naar ons verhaal.”

Duurzame oplossing voor retourbrood

“De belangrijkste boodschap van de Bakery Sweets Center-leden is dat er een duurzame oplossing is gevonden voor al het brood dat in de winkels overblijft. De bezoekers waren het er over eens dat dat anno 2024 niet meer kan”, aldus Hilco.

Dit alles leverde veel leuke gesprekken op. “Meteen rees de vraag: waarom gooien we zoveel brood weg. Daarop hebben we uitgelegd dat de consument op ieder moment van de dag keuze wil hebben uit verschillende broodsoorten. Daardoor moeten bakkers extra broden bakken. Verder speelt ook de marketing een rol. Winkels willen hun klanten verleiden om zoveel mogelijk te kopen. Dat kan alleen als de schappen vol liggen.”

Dit ijsje is gemaakt door BSC-lid Tante Restante van overgebleven oranjekoek.

“Landelijk uitrollen”

De BSC-leden legden precies uit hoe het broodpasta-project in z’n werk gaat: het retourbrood inzamelen op soort en dit via een proces van verhitten met water en een enzymatische omzetting verwerken tot een suikervervanger dat je op allerlei manieren weer kunt toepassen in brood, banket, ijs, chocolade en noem maar op. “De aanwezigen vinden dat een uitstekende oplossing. Niet voor niets krijgen we vaak als reactie te horen: ‘dit project moeten jullie echt landelijk uitrollen!’”

Tekst: Wendy Noordzij
Foto’s: Hilco Wagenaar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn