
Bakery Sweets Center kijkt terug op een geslaagd event rondom het thema Futureproof, Natuurlijk. Op 23 maart werd het Royal Avebe Innovatiecentrum omgetoverd tot een eventlocatie. Met het Atrium als fijne omgeving om te netwerken en een aparte ruimte waar alle aandacht was voor de 4 presentaties.
Martijn Rol van Rabobank: ‘We geven nog steeds geld uit’
Martijn Rol is sectormanager bij de Rabobank, de grootste financier van de voedselketen in Nederland. Als sectormanager volgt Rol de trends in de markt. “Eind 2021 voorspelden we een kostenstijging van onze dagelijkse boodschappen van 10 procent. Dat werd veel hoger, met name door de oorlog. Het consumentenvertrouwen ontwikkelt zich richting -60. Dat betekent dat slechts 20 procent van de consumenten positief reageert op de huidige economische situatie. 80 procent is negatief. En toch geven we nog steeds geld uit. Dat komt door de lage werkloosheid van momenteel 3,8%.” Daarmee bevestigt Rol de cijfers die Sandra Berenpas eerder die middag al deelde. De prognose voor 2024 staat op 4,1% werkloosheid. Waar we meer zorgen over moeten maken, is de enorme terugloop van mbo-instroom de komende jaren (25%!).
Keuzes
Ok, we geven nog steeds geld uit. Maar waaraan we ons geld besteden, is de afgelopen jaren veranderd. “We kiezen voor goedkopere kanalen. Wie eerst een restaurant bezocht, gaat nu naar een cafetaria. En wie naar de speciaalzaak ging, stapt nu binnen bij de supermarkt. We pakken kleinere verpakkingen, zoeken naar aanbiedingen, vinden een huismerk ook prima of we laten bepaalde producten in het schap liggen. In brood zien we wel een stijging, maar dat komt vooral omdat ook de bakkerij is meegegaan in de prijsstijgingen.”

Gezond, goed en gemak
De consumententrends veranderen de keten, laat Rol zien in een schema. “We willen gezondere producten, die goed zijn voor de wereld (duurzaamheid), maar tegelijkertijd eisen we ook meer gemak. Daar hoort ook mentaal gemak bij: we willen geholpen worden bij het maken van de juiste keuze, met name op het gebied van duurzaamheid of gezondheid. Je ziet op veel verpakkingen al ‘handige’ labeltjes met duurzaamheidsscores of gezondheidslabels. met name de jongere generatie is hier gevoelig voor. Eén producent gaat zelfs zo ver door de nutritionele waarde al op de voorkant van de verpakking te drukken.”
Koffieautomaatpraat
We horen nu veel over goedkoper, kleiner, en keuzes vanuit de portemonnee. Maar aan de andere kant van dit spectrum is nog volop ruimte, stelt de sectormanager. “Voor alles wat standaard is, zoeken we de goedkoopste aanbieder. Maar voor unieke producten willen we de meerprijs betalen. Het middensegment staat verder onder druk. Maar als je een premium, niche artikel biedt, dan zit je goed. En zo zien we dat de kroeg om de hoek die een fluitje aanbiedt voor 3 euro, concurrentie ervaart van het speciaalbierencafé aan de overkant met biertjes rond de 7, 8 euro. Dát is een product dat ervoor zorgt dat mensen op maandag bij de koffieautomaat zeggen: “Ik heb toch iets gehad! Het was duur, maar wel heel lekker.’ Voor een uniek, ambachtelijk verhaal dat bovendien transparant en persoonlijk is, is dus plek.”
Martijn Rol geeft nog twee interessante leestips mee:
- Trendrapport: 5 trends die het verschil gaan maken in de Nederlandse food markt – Rabobank
- Duurzaamheid in food: De 3 pijlers voor een duurzame voedseltransitie – Rabobank
Tekst: Clara Bloemhof