Algemeen 28 maart 2023

BSC-event: Futureproof met industrialisering

Het Bakery Sweets Center event rondom het thema Futureproof, Natuurlijk! vond plaats op 23 maart bij Royal Avebe Innovation Centre in Groningen. In vier delen doen we verslag van de presentaties. Deel 2: Hans Praat van de NOM over de Smart Industry Hub.

Nieuw begrip

Hans Praat heeft op 23 maart een drukke dag. Zelf organiseert hij met de NOM een event, gelukkig eveneens in stad Groningen. Voor zijn presentatie over digitalisering en slim produceren maakt hij graag een uitstapje. Een welkome aanvulling op het programma van het BSC-event, want veel gasten hebben nog weinig kaas gegeten van Industrie 4.0, zo blijkt uit de reacties. Voor de ambachtelijke bakker misschien nog een ver-van-mijn-bedshow, maar dat doet niets af aan de interesse.

Tot de helft minder energie verbruiken

De Smart Industry Hub Noord-Nederland (SIH) is een organisatie die zich inzet voor het futureproof maken van bedrijven. Dat kan met industrialisering en slim produceren: Industrie 4.0. “Industrialisering is dé sleutel voor een futureproof bedrijf”, stelt Praat overtuigd. “We zijn met SIH nu 2 jaar op weg en hebben al honderden bedrijven geholpen, door te kijken naar hoe productieprocessen efficiënter en slimmer kunnen. Met slim sturen verhoog je niet alleen de productie – je bespaart ook energie. Soms wel tot de helft!”

Momentopname van je bedrijf

Hoe werkt de SIH? De adviseurs van het programma voeren een ‘Smart Factory assessment’ uit. “Een momentopname van waar je staat als bedrijf. Maar liefst 35 onderwerpen zijn op 5 niveaus uitgewerkt. Na de assessment weet je waar jouw bedrijf zich kan verbeteren of verder ontwikkelen. Vanuit daar kan de ondernemer een toegespitste masterclass volgen. Waar sta ik nu, en waar wil ik naar toe?”

Praat ziet het project als zijn kindje en het is zijn missie om zo veel mogelijk te helpen naar Smart Factory. “Het ontwikkelen van dit programma kostte 10 jaar. We hebben inmiddels 200 bedrijven geholpen en het project gaat nog tot deze zomer door. Daarvoor hebben we nog plek voor 25 bedrijven, dus bakkerijen en zoetwarenbedrijven: meld je aan!”

O ja: het kost niks!

Assessments nemen tweemaal een halve dag in beslag en zijn kosteloos. Altijd goed om te zien waar je met je bedrijf staat, als het gaat om Futureproof zijn!

Busreis naar Hannover Messe

Ook geeft de NOM-spreker aan dat er op 19 april een busreis wordt georganiseerd naar de Hannover Messe. Het walhalla voor de automatisering, robotisering en klimaatneutraal produceren. Er zijn nog enkele stoelen vrij! Interesse? Meld je bij praat@nom.nl.

Tekst: Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn