Algemeen 28 maart 2023

BSC-event: Futureproof door aandacht voor nieuwe en bestaande medewerkers

Bakery Sweets Center kijkt terug op een geslaagd event rondom het thema Futureproof, Natuurlijk. Op 23 maart werd het Royal Avebe Innovatiecentrum omgetoverd tot een eventlocatie. Met het Atrium als fijne omgeving om te netwerken en een aparte ruimte waar alle aandacht was voor de 4 presentaties.

Presentatie SOL: de arbeidsmarkt in transitie

De arbeidsmarkt is krap! Ruim 1 miljoen mensen staan op straat! Maar de juiste mensen, die kan ik niet vinden! Leuzen die iedereen wel bekend in de oren klinken. Zo ook Sandra Berenpas, regiomanager van Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie. Samen met haar college en HR-expert Marjolein Eenink ontkracht ze deze uitspraken graag. “Het is niets nieuws, men doet alsof het na corona is ontstaan. Maar de werkelijkheid is dat die arbeidsmarktkrapte al tien jaar aan de gang is. En de tekorten, die zijn echt niet overal. Vooral in de tijdelijke krimpsectoren, zoals de horeca, staat men te springen om werknemers.”

Van 1 miljoen naar 300.000

Berenpas pakt de cijfers van het CBS erbij. “Wat blijkt, is dat 521.000 mensen bereid zijn om méér te werken. Maar hiertegenover staan nog meer mensen die minder willen werken. Onder andere omdat ze (mantel)zorgtaken moeten vervullen. Het onbenutte arbeidspotentieel komt daarmee op zo’n 300.000 mensen. Dat zijn heel andere getallen dan die 1 miljoen waar men het over heeft.” En op de klacht dat mensen niet te vinden zijn? “Ook dat valt mee. Het gaat erom hoe je iemand laat landen binnen je organisatie. Aandacht voor je werknemer is zó belangrijk. Ook is het als werkgever zaak om het maatschappelijk belang van de sector te laten zien aan je medewerkers. Je werkt in een vitale beroepsgroep, je bent nodig!”

Druk in gesprek tijdens de workshop. Foto: Margaretha Brolsma

FIT2030: subsidie voor ontwikkeling

Marjolein Eenink lost haar collega af met een miniworkshop. In groepjes vullen de deelnemers twee maal een top-3 in: Hoe laat je je nieuwe medewerkers landen binnen je organisatie? En hoe zorg je ervoor dat je medewerkers bij je blijven werken? De resultaten komen overeen: persoonlijke aandacht en ontwikkeling zijn dé sleutels tot een tevreden medewerker. Eenink tipt de aanwezigen op het FIT2030-programma, waar Bakery Sweets Center bij is aangesloten. Alle initiatieven die je organisatie binnen het kader van ontwikkeling en groei van medewerkers neemt, zijn subsidiabel binnen dit programma.

Kijk voor meer informatie op Foodintransitie2030.nl of neem contact op met Marjolein Eenink, m.eenink@sol-online.nl.

Tekst: Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn