Algemeen 28 maart 2023

BSC-event: De toekomst ligt in aardappels en regeneratieve landbouw

Bakery Sweets Center kijkt terug op een geslaagd event rondom het thema Futureproof, Natuurlijk. Op 23 maart werd het Royal Avebe Innovatiecentrum omgetoverd tot een eventlocatie. Met het Atrium als fijne omgeving om te netwerken en een aparte ruimte waar alle aandacht was voor de 4 presentaties.

Robert Krol van Royal AVEBE

Robert Krol, werkzaam bij gastheer Royal Avebe, ziet de aardappel als een laboratorium. Het product van Hollandse bodem zit vol nutriënten. Met misschien wel als belangrijkste ingrediënt: een eiwit dat de eigenschappen van dierlijk eiwit heel goed benadert. In zijn presentatie zet hij uiteen hoe belangrijk de aardappel is in de eiwittransitie.

Robert Krol

Gigantische CO2-reductie

“Mij werd gevraagd om mijn visie te geven op de eiwittransitie”, begint Krol. “Nou, dat durf ik niet aan. Er zijn namelijk al 50 perspectieven op de eiwittransitie.” Hoe dat zo kan, is volgens Krol helder. “Plantaardige eiwitten zijn meer dan alleen maar ingrediënten voor vleesvervangers. De eiwittransitie is bijna een soort holistisch veranderingsproces. Het gaat over vermindering van energie, een lagere CO2-uitstoot en dus een reductie van de footprint. Zo staan we er bij Avebe ook in: met mijn collega’s doe ik alles wat ik doe uiteindelijk voor de planeet.” En dat doen ze goed, want met plantaardig eiwit is de carbon footprint ten opzichte van dierlijk eiwit met 62 procent te verminderen. Maar met aardappeleiwit loopt deze reductie op tot 81 procent!

De aardappel is ons laboratorium

Robert Krol

Royal AVEBE is daarom het eerste bedrijf in deze sector dat naast een jaarverslag ook jaarlijks een duurzaamheidsverslag opmaakt. “We kijken waar we als bedrijf ons energieverbruik omlaag kunnen brengen en waterverbruik circulair kunnen maken. Een aardappel bestaat voor 75% uit water: natuurlijk hergebruiken we dat!”

Gesloten systeem

Het mooie van deze coöperatie (AVEBE komt van A(ardappelmeel) V(erkoop) B(ureau)) die in 1919 werd opgericht, is dat men met een gesloten systeem werkt. “We beheersen de kwaliteit van de hele keten, van zand tot klant. Met het teeltbedrijf Averes werken we op 42 hectare proefveld aan de verbetering en ontwikkeling van aardappelrassen.” Krol ziet oneindige mogelijkheden in de aardappel: “Het is ons laboratorium. Met 20% zetmeel, 1% voedingsvezel en 2% eiwit zit hij vol nutritionele waarde.”

Twee varianten

Bij AVEBE worden 2 typen aardappeleiwit gemaakt: Solanic 200 en Solanic 300. “Beide eiwitten zijn heel functioneel, maar elk zijn ze toepasbaar in andere producten”, licht Krol toe. Zo geleert de S200 heel goed en heeft de S300 een groot schuimend vermogen en goede emulgerende eigenschappen. Deze wordt vooral in vleesvervangers gebruikt, maar ook in de banketbakkerij en zoetwaren. De eiwitten van Royal AVEBE vind je terug in (plantaardige) yoghurt, pudding, desserts, snoepjes, roomkaas, feta, kaasplakjes, pizzakaas en alle mogelijke vleesvervangers. De eerste vegan macarons, gemaakt in Groningen, zijn een waar succes.

Tjeerd Jongsma

Tjeerd Jongsma van ISPT over Fascinating

Tjeerd Jongsma, directeur van ISPT, is een man met een missie. “We moeten iets maken dat écht een meerwaarde heeft in de wereld.” Hij is vastberaden dat het gaat lukken. “Ons land is tot veel in staat. Het is ons gelukt om in een ongelooflijk duur land winst te behalen uit onze landbouw. Maar nu wordt het tijd voor de volgende stap: een rijkere grond, met meer nutriënten, waaruit gezondere producten ontstaan.”

Iedereen is bezig met gezonde voeding

Dat het zo niet langer kan, erkennen ook de grote firma’s: de grote afnemers van de ruim 50.000 boeren die ons land rijk is. “Ze zien de transitie naar plantaardige producten en ze zien dat iedereen bezig is met gezonde voeding. Het is met elkaar verbonden: de plantaardige transitie is óók een transitie naar gezonde voeding. Daar willen deze grote partijen graag aan bijdragen.” Nog even over die gezondheid: “We zijn dramatisch ongezond”, weet Jongsma. “In de coronaperiode bleek dat 7 van de 9 mensen die aan covid overleed, een tekort had aan seleen en zink. Met Fascinating pakken we dat aan! Door regeneratieve landbouw, meer gezonde voeding en met samenwerking.

Meer gezondheid per hectare

Uit de gedachte ‘meer gezondheid per hectare’ is het samenwerkingsverband Fascinating ontstaan. Met namen als Cosun, Royal Avebe, Agrifirm en FrieslandCampina om tafel gaat men voor de integrale ketenbenadering. “We proberen op een duurzame manier en op plantaardige wijze aan gezondere voeding te komen. Een gezond product begint namelijk met een gezonde bodem”, zegt Jongsma, die oprecht trots is op de samenwerkingsbereidheid van deze grote coöperaties.

Het Noorden is waar het gebeurt

Regeneratieve landbouw is een productiemethode waarbij natuurlijke hulpbronnen worden versterkt in plaats van uitgeput. De methode richt zich vooral op verbetering van de bodemkwaliteit. “Met regeneratieve landbouw groeit de nutriëntendichtheid met factor 2. En mensen, dat gebeurt allemaal in het Noorden! Hier in het Noorden, híer gebeurt de transitie. Daar is in de Randstad geen ruimte voor.”

Jongsma roept zijn toehoorders op dat ideeën altijd welkom zijn. “Het is een open innovatiesysteem, dat niet geclaimd wordt door de grote jongens. Kom dus vooral door met die ideeën.”

Seminar Van Hall Larenstein

Is uw interesse in de link tussen eiwittransitie en regeneratieve landbouw gewekt? Op 11 april organiseert Hogeschool Van Hall Larenstein een seminar in Baaium rond deze thema’s. Het seminar is Engelstalig.

Tekst: Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn