Algemeen 29 maart 2023

BSC Bustour: ambachtelijke sûkerbôle, oranjekoek en roggebrood

Tijdens de Week van de Kennismaking bezochten deelnemers vanuit Fryslân Werkt!, Dokwurk en UWV twee bedrijven, leden van Bakery Sweets Center. Van een speler op de wereldwijde markt in Hallum vervolgden we de reis naar Wommels, waar Nyncke Posthuma de centrale bakkerij heeft voor levering aan de vier winkels van Puur Posthuma.

Nyncke Posthuma staat ons al met een schaal verse Oranjekoeke op te wachten, wanneer buschauffeur Gerard voor de deur parkeert. Recht tegenover de kerk in Wommels vinden we de bakkerijwinkel Puur Posthuma. Het lijkt klein, maar verkijk je er niet op. Achter de winkel huist een enorme brood- en banketbakkerij. Posthuma belevert van hieruit de vier winkels in Wommels, Sneek, Bolsward en Scharnegoutum, maar ook horeca en zorginstellingen.

Bakkerslunch

In de bakkerij wordt nog volop gewerkt. De sûkerbôle (Fries suikerbrood) ligt op platen af te koelen en wát ruikt dat heerlijk. Na het welkomstwoord van Nyncke, die het niet kan laten te melden dat we nu in de mooiste bakkerij van Fryslân staan, worden we getrakteerd op – jawel – vers suikerbrood en andere heerlijke combinaties van brood, suiker- en fruitvulling. Op de vraag of er ook roggebrood is, schiet Nyncke direct naar achteren en komt ze terug met een pakje ambachtelijk gemaakt roggebrood. Niet zuur zoals men mogelijk gewend is, maar juist zoet en smaakvol.

Brood leeft!

Tijdens de lunch zijn we vrij om op eigen houtje de bakkerij te bekijken. “Zo lang je maar uit de buurt blijft van de ovens en hete platen, want dat is voor niemand een pretje.” We mogen de bakkers en inpakkers van dienst vragen stellen, terwijl ze onvermoeid verder werken. Na het intermezzo neemt Nyncke ons mee naar de broodbakkerij. “Brood is een levend product. Brood bepaalt jouw werktempo. Dat wil niet zeggen dat je terwijl je wacht niets te doen hebt. In de bakkerij is átijd iets te doen.” Ze toont de mengers, de ovens en de kleinbroodstraat. Die laatste is vooral overdag in gebruik. ’s Nachts wordt het brood gebakken. “Want om 8 uur gaan de winkels open en dan moet alles afgeleverd zijn.”

Ontwikkeling

De bakker, inmiddels de derde generatie sinds de bakkerij in 1935 werd opgericht, heeft 34 mensen in dienst, waaronder 6 broodbakkers. In de banketbakkerij werken ze altijd met zijn tweeën; aan het einde van de week komt daar een derde kracht bij. Sinds enkele jaren maken ze er hun eigen chocolade en sinds kort is de bakker overgestapt op 100% Nederlandse tarwe. Nyncke is er ontzettend trots op. “Ondanks de perikelen in de afgelopen jaren, rondom corona, grondstoffen en energie, doen we het nog steeds goed. Ons geheim? Vooral geen gekke dingen doen, zuinig zijn op je team en nooit concessies doen op de kwaliteit van je grondstoffen.”

Werken bij Puur Posthuma

Binnen het bedrijf zijn er tal van functies. “Keuze genoeg”, zegt Nyncke. “We hebben natuurlijk brood- en banketbakkers, maar ook schoonmakers, inpakkers, magazijnmedewerkers, winkeldames en chauffeurs. Mocht je geen ambitie hebben om brood te leren bakken maar wil je wel graag in de voeding werken, dan kan dat bij ons!” Ook werken er BBL’ers bij Puur Posthuma. “Je gaat dan 1 dag naar school en werkt minimaal 21 uur per week binnen ons bedrijf.” Momenteel zijn er geen vacatures bij Puur Posthuma, maar dat kan elk moment veranderen. “Bijvoorbeeld wanneer we een nieuwe afnemer mogen verwelkomen. Dan zie je direct een vacature verschijnen op onze social media-kanalen, zoals Instagram.”

Bakkerijdocent Jurjen Albertsma geeft de deelnemers aan de bustour een ovenblik met de ingrediënten voor een wit busbrood mee. De opdracht: zoek er het juiste recept bij en bak het brood! Met deze manier van opleiden wordt het zelf ontdekkend vermogen aangewakkerd.

Broodbakker – de basis: verkorte opleiding

De verkorte opleiding (10 dagdelen) Broodbakker – de basis is dé opstap naar werken in de bakkerij. In de praktijkruimte van Friesland College leer je alles over gistdegen, waarmee je grootbrood, klein brood, gevuld brood en getoerd gerezen brood maakt. Bakkerijdocent Jurjen Albertsma geeft aan dat starten op elk moment kan. “Tot de zomervakantie vindt de cursus op dinsdagmiddag plaats. Momenteel draaien er 7 deelnemers mee. De opleiding wordt vanuit Fryslân Werkt! vergoed. Wanneer je je inschrijft voor deze opleiding, is het handig om een stageplek te zoeken voor minimaal 2 dagen in de week, gedurende die tien weken. Lukt dat niet, dan helpen we je hier graag bij, door binnen ons Bakery Sweets Center netwerk te kijken.”

Tekst & foto’s: Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn