Algemeen 29 maart 2023

BSC bustour: 3 miljoen koekjes per dag bij Hellema Hallum BV

De Week van de Kennismaking, georganiseerd door Fryslân Werkt!, trapte af met de door Bakery Sweets Center verzorgde bustour langs onze mooie sector. Een twintigtal deelnemers had zich aangemeld voor de trip langs Aeres MBO Leeuwarden, Hellema Hallum, Puur Posthuma en Friesland College.

Goed nieuws voor enkele deelnemers: zij hadden in de tussentijd werk gevonden en meldden zich af voor de bustour. Dat snappen we helemaal: de verleiding om een carrièreswitch te maken is nu eenmaal groot wanneer je een warme bakker of een koekjesgigant bezoekt. Dus vertrokken we met een iets kleinere ploeg op maandagochtend 27 maart vanaf startplaats Aeres MBO Leeuwarden.

Met twee bedrijven op de route laten we als Bakery Sweets Center zien hoe deze sector uiteenloopt. Van de ambachtelijke bakker tot een speler op de wereldmarkt. We beginnen met een verslag van het bezoek aan de eerste halte: Hellema Hallum BV.

Koekjesdorp Hallum

In Hallum rijden we door de straat met de grootste koekjes-, wafel- en toastdichtheid van de wereld. Helwa, Van der Meulen en tot slot onze bestemming Hellema Hallum BV laten zien waar een klein dorp groot in kan zijn.

We worden hartelijk ontvangen door HRM-manager Greetje van der Hem. Vervolgens gaat de helft van de groep door naar de ruimte waar product manager Frank Wildschut en HR-adviseur Japke Bijma alles vertellen over de producten én de werkzaamheden bij de koekjesspecialist. Want hoewel veel is geautomatiseerd in de productie: mensen blijven altijd nodig.

Voedselveiligheid

Dat ziet de tweede groep, die zich meteen in de gepaste kledij mag hullen: jasje, haarnetje en plastic voetjes voor om de schoenen. Met een portefeuille van meer dan 90 landen, voldoet Hellema aan alle eisen op het gebied van voedselveiligheid. Geen certificaat dat het bedrijf niet in bezit heeft. Er is geen discussie mogelijk: die oorbellen, die gaan uit.

Henk Faber (proefbakker) en Wouter Kloosterman (international account manager) leiden de groep naar boven. Te starten in de verpakkingshal, waar “slechts een fractie van het totaal ligt”. De pallets met verpakkingen maken indruk, maar Faber verzekert: “Binnen een dag is dit er al doorheen.” Met een productie van 3 miljoen koekjes per dag mag dat geen verrassing zijn.

Via een gang komen we langs de kantine, de allergenenhal en de menghal. In de allergenenhal valt de rode lijn op de vloer op. Medewerkers die zich met pinda’s bezighouden, moeten te allen tijde achter die lijn blijven. Dat levert een mooi tafereel op: we zien twee collega’s met elkaar oplopen, elk aan ‘hun’ kant van de lijn.

Belangrijke taak

In de menghal zien we met eigen ogen over welke proporties we het hebben. Een batch van 300-400 kilogram deeg is binnen 25 minuten verwerkt. Tot een speculaasje, een fruitreep of een fourrékoekje. Via een lopende band door de muur gaat het deeg naar de vormerij. Hier zien we duizenden speculaasjes over de band gaan. Speciale walsen bedrukken de koekjes met een figuurtje. “Elke klant kan zo zijn eigen wals hebben. Alles is mogelijk”, vertelt Faber. Hij wijst naar de medewerker die de koekjes nauwlettend in de gaten lijkt te houden. “Dat is onze vormer. Die doet ontzettend belangrijk werk voor ons: hij is echt goud waard. Wat hij namelijk doet, is het gewicht van ieder koekje monitoren. Dat gaat op de gram nauwkeurig. Je kunt je voorstellen dat wanneer 100.000 koekjes 2 gram teveel wegen, dat ons behoorlijk wat geld kost.”

“Hierna komen ze in 85 meter lange ovens terecht”, gaat Faber verder. “Speculaas is echt niet alleen voor de Sinterklaastijd”, lacht hij. “Ook in het buitenland smult men ervan. Het meeste van wat je vandaag ziet, is voor de export.”

Bij Hellema werken ze puur op bestelling. Wat over de band gaat, is zo’n 6 tot 8 weken geleden besteld. “Zo houden we zo weinig mogelijk voorraad. Dit scheelt in de energie, derving en de kosten in het algemeen.”

Robot power

We stappen door en komen terecht in de robothal. Hier gebeurt op iedere vierkante meter weer iets anders. Met fruitjam gevulde koekjes komen op de band in het domein van de robots terecht. Hier selecteren robotarmen de koekjes, om te worden voorzien van een wikkel. Even verderop zien we fourrékoekjes reeds verpakt over een andere band gaan. Selecteren, wrappen, knippen tot stuksverpakking, uitklappen van de doosjes, vullen van de doosjes… het is volledig geautomatiseerd. Toch zijn er op het moment van de rondleiding zo’n 40 mensen op de werkvloer. Zij kijken toe op het proces, verpakken de doosjes in omdozen, houden de hal netjes en schoon, controleren op foutieve productie en plaatsen koekjes die de robots over het ‘hoofd’ gezien hebben, terug op de band. De derving hier is minimaal. En, heel belangrijk, operators houden de machines lopende. Want hier telt elke minuut.

Het mooiste van werken bij Hellema is dat je bijdraagt aan wat er wereldwijd in de schappen ligt

Wouter Kloosterman

Wouter Kloosterman glundert bij het zien van zijn collega’s in deze productiehal. “Het is echt leuk werk. Je werkt in een team en je hebt nauw contact met je teamleider. Het mooiste van werken bij Hellema is dat je bijdraagt aan wat er over de hele wereld in de schappen ligt.”

Werken bij Hellema

Bij Hellema werken zo’n 300 mensen. Daaromheen zit een flexibele schil. Het is mogelijk om in 2, 3 of 5 ploegen te werken. Met name de vijfploegendienst valt in de smaak bij de collega’s. Je werkt dan twee keer een ochtenddienst, twee keer een dagdienst en twee keer een nachtdienst. Vervolgens ben je vier dagen vrij. Er zijn doorlopend vacatures in de kritische functies: menger, vormer, chocolateur, operator, machinebediener en monteur. Na solliciteren volgt een inwerkperiode met een teamleider en een toegewezen buddy. Na enkele tijd via het uitzendbureau, biedt Hellema bij tevredenheid een arbeidsovereenkomst aan. Kijk voor alle beschikbare functies op www.werkenbijhellema.nl.

Tekst & foto’s: Clara Bloemhof


Bereid je voor met een verkorte opleiding

Interesse in werken in een bedrijf als Hellema? Met de juiste basis bereid je je voor op een baan als operator. De verkorte (10 daagse) opleiding Operator zoetwaren/bakkerij – de basis start op 10 mei! Vanuit Fryslân Werkt! is het mogelijk om deze bekostigd te krijgen.

Wijnand Verschuur van Mbo Life Sciences/Aeres MBO Leeuwarden vertelt over de verkorte opleiding Operator en de manier van werken binnen de school. Wie zich inschrijft voor de opleiding, komt direct in de praktijk te staan, onder begeleiding van studenten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn