Algemeen Partners 19 november 2021

BSC-bakkers scoren op BakkersVakWedstrijden

‘De wedstrijden houden ons een spiegel voor’

Tijdens de BakkersVakWedstrijden in Drachten kunnen bakkers uit heel Nederland hun brood- en banketproducten laten beoordelen door een vakkundige jury. Onder de deelnemers zitten ook diverse leden van Bakery Sweets Center. Zij hebben dit jaar een prima prestatie laten zien, zo blijkt tijdens de prijsuitreiking op 10 november.

Bakkerij van der Kloet: ‘Iedere dag is een wedstrijd’

Bakkerij van der Kloet uit Franeker wint de kleinbroodtrofee en ook het bruinbrood valt in de prijzen. “De jury is uitermate tevreden over de uitstraling en malsheid van onze bollen”, vertelt Jan Douwe Gerbanda enthousiast. “In 2019 hebben onze bakkers ook de trofee van de krentenbollen/vloerkadetten in de wacht gesleept. Dit is een mooie bevestiging dat wij constant produceren. Ook met ons suikerbrood scoren we altijd goed, maar dit jaar zijn we net buiten de prijzen gevallen. De bakkers hebben een goed suikerbrood ingeleverd, maar er stond een opmerking op het juryrapport waarover je kunt discussiëren. Dit is volgend jaar voor ons een mooie uitdaging om te laten zien dat wij dat ook goed kunnen.”

De Kleinbroodtrofee gaat naar Bakkerij Van der Kloet

Met vakwedstrijden houden we onze bakkers scherp

Jan Douwe Gerbranda, Van der Kloet

Jan Douwe zegt aan de vakwedstrijden deel te nemen om de bakkers scherp te houden. “We willen kijken hoe wij ten opzichte van onze collega’s de zaken voor elkaar hebben. Dit jaar hebben meegedaan in de categorieën: Krentenbol/ vloercadet, bruinbrood, gebak en stokbroden/breekbroden. De ingezonden producten hebben we uit onze dagelijkse productie gehaald. We hebben geen aanpassingen gedaan. Dat past ook niet in onze visie. Wij vinden onze bakkerij zes dagen per week dezelfde kwaliteit moet leveren. Zodoende vormt iedere dag een wedstrijd voor ons, die met 0-0 begint en die onze bakkers altijd willen winnen.”

De Chocoladetrofee is voor Bakkerij Boonstra

Bakkerij Boonstra: ‘Onder de indruk van smaakcombinaties’

BSC-lid Marten Boonstra van Boonstra, De Echte Bakker uit Akkrum behaalde de tweede plaats in de Banketbakkers Top 5. Voor deze categorie werden het gevuld speculaas, vormbonbons en een crème mokkataart gekeurd. Bakkerij Oonk uit Enschede eindigde net boven Boonstra op de eerste plaats. Verder won Boonstra met zijn team de Chocoladetrofee. “Banketbakkers Antje en Arjen maakten verschillende bonbons. De keuringsmeesters waren onder de indruk van de smaakcombinaties die zijn gebruikt. Een geweldig resultaat in een sterk deelnemersveld uit heel het land”, vertelt Marten, die heel trots is op de prestaties van Arjen en Antje.

Bakkerij Braaksma: ‘Meegedaan in bijna alle categorieën’

In de strijd om de Kampioensbokaal is Bakkerij Braaksma uit Oentsjerk als zevende geëindigd. Deze prijs werd gewonnen door het team van Bakkerij Vreugendenhil uit Maasdijk. Bakkerij Nollen uit Hengevelde en Piet Haaksma, De Echte Bakker uit Sneek werden respectievelijk tweede en derde. “We hebben heel veel verschillende producten ingestuurd”, blikt Hiltje Bruinsma terug. “Volgens mij hebben we aan bijna alle categorieën deelgenomen: oliebollen gevuld, donuts, speculaas met amandelen, gevuld speculaas, vormbonbons, crème mokkataart, thema taartjes Kerst, tulband cake, chocolade cake, oudewijvenkoek, ontbijtkoek met zuidvruchten, vruchtenbroodtulband, Weihnachtstol, desem stokbrood, ciabatta, vloer- /plaatkadetten, vruchtenbollen, busbrood donker volkoren meergranen, busbrood licht meergranen, roggebrood, suikerbrood en suikerpofkes.” Uiteindelijk heeft hun stol de tweede prijs gekregen. De ciabatta, het licht meergranenbrood en vruchtenbroodtulband ontvingen brons.

In het verleden deden de voormalige eigenaren van Bakkerij Braaksma regelmatig aan de wedstrijden mee. “Mijn man Aaldert en ik namen de bakkerij in 2019 over en deden nu voor de eerste keer mee”, legt Hiltje uit. “Wij doen mee om zowel aan onszelf als aan onze klanten te laten zien dat wij kwaliteitsproducten maken, die het verdienen om een landelijke prijs te winnen. We hebben in eerste instantie de producten zo uit de winkel gepakt en hier en daar een paar puntjes op de ‘i’ gezet. Het was dit jaar voor ons in die zin ook een mooi moment om te kijken hoe de wedstrijden tegenwoordig georganiseerd worden en waar wij staan. Wij weten nu beter waar wij volgend jaar nog extra op kunnen letten.” Dat illustreert ze met een voorbeeld. “De manier van verpakken verschilt per categorie. Dat geldt ook voor de afwerking van een product. Soms geldt ‘less is more’ en soms mag de afwerking iets uitgebreider zijn. Wij hebben nu gezien hoe andere bakkers dat doen. Daar kunnen we van leren.”

‘Wij willen graag laten zien dat we kwaliteitsproducten maken’

Hiltje Bruinsma, Bakkerij Braaksma

Bakkerij Faber: ‘De volgende keer ligt de lat nóg hoger!’

Bakkerij Faber BV uit Hoogeveen nam ook voor het eerst deel aan de wedstrijden en stuurde hiervoor drie broodsoorten in. “Met ons tarweknipbrood vallen we direct in de prijzen”, aldus Sjoerd Jellema. “Onze hoogste cijfers haalden we op het gebied van malsheid en smaak. Daar zijn we heel blij mee, want dat zijn volgens ons de belangrijkste criteria voor de consument.” De wedstrijden vormen een goed moment om de kwaliteit te toetsen aan andere (ambachtelijke) deelnemers, vindt Jellema. “Er wordt ons als het ware een professionele spiegel voorgehouden.” Hij is heel tevreden met het resultaat. “Maar de volgende keer ligt de lat wel weer hoger!”, zegt hij lachend.

De allerbelangrijkste prijs van de vakwedstrijden, de Kampioensbokaal voor de beste brood-, koek- en banketbakker, is gewonnen door het team van Bakkerij Vreugdenhil uit Maasdijk. Hiervoor werden beoordeeld: speculaas met amandelen, een themataartje Kerst, een chocoladecake, een ontbijtkoek met zuidvruchten, een weihnachtsstol, vruchtenbollen en een busbrood licht meergranen. Kijk voor een volledig overzicht van alles prijswinnaars op de website van BakekrsVakWedstrijden.

Tekst: Wendy Noordzij
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn