Algemeen 02 mei 2024

Bouwe de Vries over VIP-workshop: ‘Genoten van het boeiende vak’

Als afscheidscadeau ontving oud-voorzitter Bouwe de Vries een bakworkshop bij de Stoetebakkers, de bakkerij die Sjoerd Jellema uit hobby is gestart. “Ik ben door de passie van Sjoerd besmet geraakt en heb nu enige kennis om thuis actief aan de slag te gaan”, aldus De Vries.

Bouwe de Vries was tot voor kort vanuit Nielsen Massey Vanilles voorzitter van de bedrijvenvereniging BSC. Vanwege zijn pensioen is hij met het voorzitterschap gestopt. Met veel plezier volgde hij de workshop bij oud-BSC-lid Sjoerd Jellema. “Het was fantastisch”, blikt De Vries terug. “Ik heb bijna alle facetten van het bakkerijwezen meegemaakt. Voordat een brood, bolletje en stokbrood is gebakken, gaan er heel veel verschillende en vele voorbereidingen, activiteiten en een constante controle aan vooraf.”

Ter illustratie noemt hij het wegen van verschillende ingrediënten, het mixproces en daarna het ‘kneden’ van het deeg. “Ieder broodtype verdient een eigen temperatuur en tijd. Tijdens het proces moet je constant het rijs- en bakproces in de gaten houden. Je moet dus van het begin tot eind 100% gefocust zijn. Dat heeft me echt verbaasd en had ik niet verwacht.” Wat vind hij het allerleukst? “Van niets iets -met de handen- maken, wat je ook nog kunt eten.”

Start van een mooie vriendschap

Tijdens de sessie heeft Sjoerd heel veel info kunnen delen. “Aangezien wij beiden een lange carrière in de voedselomgeving konden delen en tot de conclusie kamen heel veel overeenkomsten hadden, zag Sjoerd mij als een broer. Mijn vrouw Angré en ik hebben hier een heel leuke vriendschap met Sjoerd en zijn vrouw Jolanda aan overgehouden.”

Thuis aan de slag

Hij wil Bakery Sweets Center en de gemeente Leeuwarden van harte bedanken voor “het perfecte cadeau”. Sjoerd bedankt hij voor zijn leuke, boeiende aansturing. “Ik heb genoten van dit mooie vak en door de passie van Sjoerd besmet geraakt. Ik heb nu enig kennis om ook thuis actief aan de slag te kunnen gaan.”

Het werd laat die zaterdagavond. Beiden mannen zijn fervente biljarters.

Tekst: Wendy Noordzij

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn