Algemeen 03 juni 2024

Bier en bakkerijgrondstoffen: een uitstekende combinatie

11stijlenbier uit Leeuwarden combineert verschillende biersoorten met bakkerijingrediënten. Het resultaat is onder meer een Sûkerbôle Tripel en een Sûkerlatte Blond. Ook van de Friese oranjekoek, kruidkoek en drabbelkoek verschijnt een biervariant. Volgens mede-initiatiefnemer Armand Haan combineren bakkerijingrediënten en bier uitstekend met elkaar.

11stijlenbier is een initiatief van vier Friese bierfanaten. Armand Haan en Tim Remmerswaal zijn eigenaar van de succesvolle speciaalbierservice Beer in a Box. Erwin van der Meulen is uitbater van de twee Leeuwarder horecazaken: Grand Café de Brass en Huize Kwast. En Sem Hoekema is de initiatiefnemer van 11stijlenbier en de drijvende kracht achter de verkoop van de bieren.

Over de aanleiding vertelt Armand Haan: ‘Wij zijn Friezen en bierliefhebbers. We wilden graag kijken hoe we op een leuke manier de Friese tradities aan bier konden verbinden. Zonder specifiek de Elfsteden te benoemen, kunnen we met onze elf bieren mensen wel een ‘barretocht’ aanbieden. In allemaal verschillende stijlen. Hiermee brengen we een ode aan de Friese lekkernijen.’

Sûkerbôle Tripel

Inmiddels zijn er al diverse verschillende bieren gebrouwen. Het eerste bier is de Sûkerbôle Tripel met zoethout en kaneel. Daarna volgde Frisse Drûge Woarst Wit met koriander, sinaasappelschil en een vleugje venkelzaad, kruidnagel en turfgerookte gerstemout. Onlangs is de Sûkerlatte Blond verschenen. ‘Om het karakter van deze koek in het bier te krijgen, hebben we het gebrouwen met een vleugje anijs, suiker en tarwe(mout)’, aldus Armand.

Inmiddels is ook de Bearenburch Dûbel bock klaar. Deze wordt komend najaar op de markt gebracht. En er wordt hard gewerkt aan een  Hoppy Oranjekoek IPA, Krúdkoeke Kölsch en een bierstijl op basis van de Drabbelkoeken uit Sneek.

Uitstekende combinatie

Het gebruik van bakkerijingrediënten past volgens Armand heel goed bij bier. ‘Een bakker gebruikt kruiden om zijn bakkerijproducten op smaak te brengen. Wij doen hetzelfde, maar dan met bier.’  En er is nog een overeenkomst: ‘Een bakker werkt met granen, kruiden en water. Een brouwer ook. Alleen ligt het waterpercentage aanzienlijk hoger.’

De bieren hebben geen zoete smaak. ‘We zorgen ervoor dat de smaken van de Friese lekkernijen niet te overheersend in het bier terugkomen. Het zijn heerlijke doordrinkbieren. Pas als je goed proeft, dan herken je de kenmerken van bijvoorbeeld anijs of zoethout en kaneel, die voor een extra rijke smaak zorgen.’

Veel belangstelling

Er is veel belangstelling voor het bijzondere bier, vertelt Armand. ‘Het idee is eigenlijk als een hobbyproject gestart, maar begint nu steeds serieuzere vormen aan te nemen. Het bier wordt in de twee cafés van Erwin geschonken, waar het gretig aftrek vindt. Daarnaast wordt het ook in verschillende Leeuwarder restaurants geserveerd. Het is zo’n succes dat we steeds grotere batches draaien.’

Inmiddels zijn de bieren ook bij een aantal bakkerswinkels verkrijgbaar. ‘Dat vinden we ontzettend leuk. Het is natuurlijk in eerste instantie niet het kanaal waar je bier zou verwachten.  Maar het blijkt wel een hele mooie aanvulling te zijn.’

Fryske sûkerlatte

Op de website 11stijlenbier.nl is van ieder bier zowel een omschrijving te vinden van het bier als van de Friese lekkernij waar het bier betrekking op heeft. Zo staat er over de Fryske sûkerlatte te lezen: ‘Deze koeken laten zich makkelijk delen: de koeken zijn relatief droog zodat je er zo stukjes af kunt breken. De meeste echte Friese bakkers bakken de sûkerlatte natuurlijk zelf, maar er zijn ook grotere koekenbakkers (…) die ze in grotere hoeveelheden leveren, waaronder bijvoorbeeld Molkwarder Koeke uit Joure. Waar zo’n sûkerlatte heerlijk bij smaakt? Wat denk je van een Sûkerlatte Blond biertje?’

Bakkerij Molkwar

BSC-lid Folkert Reitsema van Bakkerij Molkwar noemt de Sûkerlatte Blond een ‘mooi initiatief’.  ‘Ik ben wel vaker benaderd met de vraag of er bier van onze koeke gemaakt mag worden. Maar daar ben ik principe niet zo’n voorstander van. Wij hebben een gedeponeerd merk. Daar zijn we heel zuinig op. Dit mag niet zomaar toegepast worden in andere producten.’

Het initiatief van 11stijlenbier kan hij echter wel waarderen. ‘Bij dit bier gaat het niet om ons recept, omdat wij geen anijs gebruiken. De Sûkerlatte is een echt Fries product dat veel Friese bakkers op hun eigen manier maken en verkopen. Het nieuwe bier is een mooie reclame voor deze smakelijke lekkernij en dus ook voor ons bedrijf.’

Tekst: Wendy Noordzij

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn