Algemeen 18 maart 2022

Bezoek aan Italië: dit zijn de trends in brood en patisserie

Vegan brood, croissants met meerwaarde, lokale signatuur en veel bake-off. En: patisserie in alle kleuren van de regenboog: kleur mág. Dat zijn zaken die opvallen na een bezoek aan de Sigep, in Rimini. Na twee jaar afwezigheid door Corona, vond in maart deze populaire beurs rond ijs, patisserie, boulangerie en koffie weer plaats. Wat kleiner van opzet, maar zéker de moeite van een bezoek waard. Bakery Sweets Center was aanwezig om de nieuwste trends te spotten.

5 trends in brood

1 Lokaal

Brood met een lokale signatuur is nog steeds ontzettend populair. Deze trend is alles behalve op z’n retour, zien we ook in Italië. Of nu gaat om grootbrood (pagnotte, pan, fette), kleinbrood (pane, pizze), luxe brood (panetone) of viennoiserie (colazione): verwijzen naar de oorsprong/regio van de gebruikte tarwe doet het onverminderd goed.

2 Vegan

Producten maken zonder dierlijke ingrediënten is al een tijdje ‘hip and happenimg’ in food, maar zéker ook in brood. Zo spotten we op de Sigep vele soorten vegan croissants, pain au chocolate, pecan brood. Maar ook de meer reguliere groot- en kleinbroodsoorten worden in een vegan-variant aangeboden.

3 Meerwaarde

De vraag: hoe creëer je meerwaarde met je brood, houdt bakkers al tijden bezig. Op Sigep ontdekken we een aantal interessante (to go-)tips. Zoals: brood presenteren als wraps, compleet met speciale presentatieplank en verpakking; brood bakken met lokale kruiden en specerijen erin verwerkt en deze plaatselijk geteelde gewassen ook meenemen in de productpresentatie; brood aanbieden in 1-persoons/1-sneetje verpakkingen en mini-porties maken en deze feestelijk aankleden. Denk aan mini-croissants op stokjes of gedipt in chocolade en versiert met nootjes of choco-pops, gepresenteerd in een klein kartonnetje of cupje. Net een ijsje. Erg gewild bij kinderen! Dit levert een interessante marge op, laten we ons vertellen.

4 Bake-off scoort

Het aanbod bake-off (klein)brood op Sigep is overweldigend. Met name de vele soorten en maten croissants zijn indrukwekkend. Deze Franse klassieker blijft het onverminderd goed doen. Opvallend is verder dat we veel croissant of vienssoirie zien dat is afgewerkt met een ‘banket’ decoratie.

5 Kleur mág

Ook brood mag een kleurtje hebben. Was dit tot voor een paar jaar geleden nog ‘not done’: nu zie je bij veel aanbieders van meel, bloem, bake-off en andere grondstoffen een gekleurd broodassortiment in de vitrines liggen. Geel, groen, rood en zelfs zwart (panino nero). Een beetje gek, wellicht, maar zeker niet minder lekker!

En dit zijn de trends in patisserie

1 Felle kleuren

Dat een taartje of een stukje gebak een kleurtje mag hebben, wisten we al. Op Sigep valt echter op dat de kleuren van patisserie in al z’n vormen, lijkt toe te nemen. Fluweelrood en grasgroen zijn geen uitzonderingen meer. En zelfs zeeblauw als kleur van een taart mag er zijn. De kunst is om weg te blijven bij Smurfen-blauw. Op de beurs zien we dat dit prima kan én aantrekkingskracht heeft.

2 Aanbieden in concept

Bij Ifi, een gerenommeerd aanbieder van toonmeubels en vitrines, horen we dat het bij het presenteren van ijs en patisserie niet alleen gaat om welk presentatiemeubel je kiest, maar dat het totaalconcept leading is. Je producten aanbieden in een omgeving, in een winkelconcept dat uitademt wie je als ondernemer wilt zijn, kan heel lonend zijn. Mens, product én presentatie samengebracht in één concept.

3 Groen is hot

Groen lijkt het nieuwe rood te worden binnen patisserie. Het is opvallend hoeveel tinten groen we tegenkomen in de verschillende presentaties. Not overheersend, maar subtiel. Fifty shades of green, dus!

4 Swirls als presentatievorm

De swirl lijkt in opkomst te zijn, kijken naar de presentatie van taart, gebakjes, stukswerk en patisserie in het algemeen. Als totale vorm, als bodem, maar ook als decoraties. Let’s swirl!

5 Monoporzioni

De eenpersoonsporties patisserie – ofwel monoporzioni, zoals de Italianen zo mooi zeggen, lijken zich verder door te ontwikkelen richting mini’s, bijna bonbon-achtige gebakjes. En richting cake: per stuk verpakt. Of wat te denken van wafels en crêpes? Niet aangeboden in een servetje, maar in een speciale verpakking. En uiteraard rijkelijk besprenkeld met decoratie. Een beetje freaky, maar wel een eyecatcher voor kinderen! En dus een potentiële omzetmaker. Wel goed je kostprijs in de gaten houden.

Tekst: Hilco Wagenaar
Foto’s: Hilco Wagenaar, Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn