Opleiding 13 april 2022

Groep 7/8 maakt kennis met bakkerij: bakkers gezocht voor pilot

Voor het komende lesjaar heeft de bakkerijopleiding van het Friesland College een mooie praktijkopdracht in de startblokken staan. Eén waarbij bakkerijstudenten basisschoolleerlingen laten kennismaken met de bakkerij. En waar kan dat nu beter dan bij de bakker op de hoek? Voor de pilot zoeken we 4 (BSC)-bakkers.

Enthousiasmeren van jonge mensen

De opleiding Zelfstandig werkend bakker bestaat voor een groot deel uit praktijkgestuurd leren. Daarnaast komt het onderwerp burgerschap om de hoek kijken. Hoe kunnen studenten hun rol in de maatschappij invullen, gecombineerd met hun opleiding? Daarin vinden Friesland College en de werkgroep Communicatie & Imago van Bakery Sweets Center elkaar. Immers, één van de doelen dit jaar is het enthousiasmeren van jonge mensen voor een toekomst in de bakkerij en zoetwarensector. Dat enthousiasmeren begint al vroeg. Sietske van der Bij van de bakkerijopleiding bedacht een opdracht voor eerstejaars studenten Zelfstandig werkend bakker, waarbij ze én zelf een goede introductie in de bakkerij krijgen, én de volgende generatie kunnen inspireren om ook dit werk te gaan doen.

“Het komt voor dat eerstejaars een ander beeld voor ogen hebben van de bakkerij dan de realiteit is”, vertelt Van der Bij. “Hoe mooi is het dan als ze meteen al in de eerste lesmaanden deze sector zelf kunnen ervaren? Ze maken kennis met de bakkers in hun regio, werken samen in teams, en trekken gedurende het project nauw op met de ondernemer. Daarnaast zetten ze zich als ambassadeurs in voor de volgende generatie.”

Een globale weergave van de opdracht:

  • Studenten gaan in groepjes te werk en nemen contact op met een bakker.
  • Samen komen ze tot een invulling van een workshop op locatie. Een opdracht die geschikt is voor basisschoolleerlingen in groep 7 en 8.
  • De kinderen maken iets wat ze mee naar huis kunnen nemen. Daarnaast ontvangen ze een tasje met meer informatie over de opleiding, bakkerij en eventueel een attentie of certificaat.

“Iedereen heeft wel een herinnering aan de bakkerij. Als kind kreeg je altijd een koekje of een broodje van de winkelmedewerkster. Dat blijft je altijd bij”, zegt Van der Bij, die zelf bij de bakker in haar wijk getrakteerd werd op de kapjes van de broden. “Daarom is het zo belangrijk om al zo vroeg te beginnen met deze educatie. Het zou toch mooi zijn als de leerlingen door zo’n excursie later de keuze maken voor een opleiding en baan in de bakkerij?”

Om verdere stappen te zetten, is deelname van bakkerijondernemers cruciaal. We zijn daarom op zoek naar bakkers die graag hun keuken openstellen voor deze volgende generaties. Wees die ambassadeur voor de bakkerij!

Aanmelden kan bij Sietske van der Bij, s.vanderbij2@fcroc.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn