Opleiding 14 januari 2021

Basismodule Gistdegen van start in februari

Leer in tien weken brood bakken


Op 10 februari gaat de basiscursus Gistdegen van start. Een initiatief van Bakery Sweets Center, in samenwerking met Friesland College en een aantal bakkerijen. In tien weken tijd krijgen deelnemers een gedegen introductie in de bakkerij. Aanmelden kan door iedereen die de basis van het broodbakken wil leren.

Aan grondstoffenkennis is dringend behoefte, klonk het tijdens de Bakery Sweets Session over opleidingsbehoefte in de bakkerijsector.  Bakkerijdocent Jurjen Albertsma maakt de belofte om met een spoedcursus te komen waar en reserveert het praktijklokaal in het Friesland College op 10 achtereenvolgende woensdagen voor deze pilot.

De eerste aanmeldingen druppelen binnen. “Met tien cursisten gaan we van start”, begint Albertsma enthousiast. De bakkerijdocent ziet het helemaal zitten. “Vanuit Fryslân Werkt! wordt een aantal zij-instromers bereid gevonden om deze pilot te doen. Via onze connecties in de bakkerij is er ook al animo. Zo heeft een medewerker van een industriële bakker zich al aangemeld voor de cursus.”

Aan het inrichten van de basismodule ging veel voorbereiding vooraf. “Je wilt al gauw teveel informatie in een te kort tijdsbestek geven. Maar het advies vanuit het bedrijfsleven is: houd het klein, begin bij de basis. Na een goed overleg met de betrokken bakkers en bakkerij-adviseurs zijn we tot een overzichtelijke training gekomen. Waarbij men écht een introductie in de bakkerij kan verwachten. Daarna is het altijd mogelijk om een vervolgcursus in te richten. En deelnemers die écht enthousiast zijn geworden, raad ik aan zich in te schrijven voor de bakkerijopleiding.”

De Basismodule Gistdegen bestaat uit:

– Grondstoffenkennis: wat is meel, wat doet gist, hoe werkt broodverbetermiddel? Hoe reageren grondstoffen op elkaar en met welke verhoudingen werk je?

– Het maken van klein brood, ongevuld en gevuld brood, getoerd gerezen brood en desem.

Stageplekken voor deelnemers

De betreffende werkgroep bestaat naast Albertsma uit Johan van Asch (Bakkerij van der Kloet, Franeker), Jozeph Verloop (Bakkers van Verloop, Gorredijk), Bas van Esch (Bakkerij van Esch, Zevenhuizen en Hans van Noort (oud-bakkerijdocent en adviseur in de werkgroep Opleiden). Mooi vindt Albertsma de betrokkenheid van deze ondernemers. “Al deze bedrijven stellen een stageplek beschikbaar voor de cursisten.” En daarmee houdt het niet op. “In het geval van zij-instromers, moeten we natuurlijk wel iets te bieden hebben. Je kunt niet een deelnemer enthousiast maken voor het vak, en vervolgens met lege handen naar huis sturen. De betrokken ondernemers hebben elk toegezegd dat ze bereid zijn een cursist op te nemen in hun personeelsbestand, mits de klik er is met elkaar en uiteraard op voorwaarde dat de cursist enthousiast is gemaakt voor het bakkersvak.”

Jurjen Albertsma

 

Albertsma kijkt uit naar de pilot en hoopt nu al op een vervolg. “Maar”, stelt hij, “daar hebben we wel toezeggingen voor nodig, vanuit de partners van Bakery Sweets Center. Of wellicht van andere bakkerij-ondernemers die het zien zitten om een persoon aan te nemen die wij in tien weken voeden met de benodigde basiskennis van grondstoffen.”

Aanmelden?

Geïnteresseerd in het volgen van deze Basismodule Gistdegen? Of heeft u een medewerker die staat te popelen om de basics van het bakken onder de knie te krijgen? De 10-weekse training vindt plaats op woensdagen van 8:30 tot 14:00 uur. Locatie: Friesland College, Julianalaan 97 in Leeuwarden. Daarnaast loopt de deelnemer 3 tot 4 dagen per week stage in een bakkerij. De kosten voor deze cursus bedragen 1.300 euro. Neem voor meer informatie contact op met Jurjen Albertsma, j.albertsma@fcroc.nl.  Bent u bakkerijondernemer of partner van Bakery Sweets Center en staat u open voor nieuwe, enthousiaste medewerkers? Ook dan kunt u een bericht sturen naar Jurjen Albertsma.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn