Opleiding 12 februari 2021

Basiscursus Gistdegen van start met kleinbrood

Wat doet broodverbetermiddel precies in kleinbrood? Dat was de vraag waarmee de cursus Gistdegen woensdag 10 februari van start ging. Deze pilot, een tienweekse training verzorgd door Friesland College in samenwerking met Bakery Sweets Center, begint goed. De deelnemers, zowel zij-instromers als afkomstig van bedrijven, zijn allemaal even enthousiast. Dat laat bakkerijdocent Jurjen Albertsma weten. “Twee van hen hebben zelfs al aangegeven interesse te hebben in de BBL-opleiding”, stelt hij trots.

Meer kans op baan met de basiskennis op zak

De Basismodule Gistdegen geeft cursisten een introductie in het bakkersvak. Van klein- tot grootbrood, gevuld en ongevuld brood en desem. Vragen als ‘Wat doet gist precies’ en ‘Wat zijn de verhoudingen van de grondstoffen’ komen voorbij. Niet alleen voor een nieuwkomer in de bakkerij heel interessante materie; ook mensen reeds werkzaam in de sector steken iets op van de lesstof. Tweederde van de cursisten van deze eerste lichting zijn zij-instromers. Ze hebben een achtergrond in de horeca, of werkten in een geheel andere tak van sport zoals accountancy. De bakkerijbranche is er één waar je zeker zit. Zeker in tijdens als deze, waar complete branches stil komen te liggen, draait de voedingsmiddelensector en daarmee ook de bakkerij op volle toeren. Met de basiskennis op zak maak je als werkzoekende meer kans op een baan in de bakkerijbranche, is de gedachte.

Wat doet broodverbetermiddel?

De eerste cursusdag stond in het teken van broodverbetermiddelen. In het praktijklokaal van het Friesland College aan de Julianalaan in Leeuwarden werden twee soorten kleinbrood gebakken. Eén variant met broodverbetermiddel, een tweede batch zónder. “Je ziet meteen het effect”, demonstreert Albertsma. “Je neemt verschillen in kleur, volume en model waar.” Na afloop van de lesdag, die van half 9 tot 13 uur duurt, krijgen de studenten de twee varianten mee naar huis. Met als huiswerkopdracht: kijk eens hoe de bolletjes zich de komende dagen ontwikkelen. Wat is na een paar dagen het verschil in malsheid en structuur? Daarvan doen ze de volgende keer verslag.

Stageplekken gezocht

Het is de hoop van de bakkerijdocent dat er op korte termijn stageplekken beschikbaar komen voor de deelnemers. “Daar werken we hard aan. Mochten bakkers momenteel een plek beschikbaar hebben – de training loopt tot en met 31 maart – dan verneem ik dat graag.” Ook kunnen geïnteresseerden zich nu al inschrijven voor de tweede lichting. Deze start in april. Ook hier geldt: bakkerijen met een stagemogelijkheid, kunnen dit melden bij Jurjen Albertsma, j.albertsma@fcroc.nl.

Foto’s: Jurjen Albertsma
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn