Blog 27 mei 2021

Basiscursus Gistdegen: ook voor jou broodnodig!

Het is eind 2020 en ik word geattendeerd op de Basiscursus Gistdegen van het Bakery Sweets Center en het Friesland College. Een cursus waar je grondstofkennis opdoet (wat is meel, wat doet gist, hoe reageren grondstoffen op elkaar?) en waar je verschillende soorten brood ‘from scratch’ maakt.

In eerste instantie lijkt het me een cursus gericht op zij-instromers en bedoeld als opstap naar de bakkerswereld. Ik ben, inclusief bijbaantjes tijdens school/studie, al zo’n tien jaar werkzaam bij Bakkerij van der Zee. Deze cursus lijkt me in eerste instantie niet relevant. Navraag leert me dat het ook interessant kan zijn voor mensen die reeds in de bakkerswereld actief zijn en die verdieping zoeken. Voor mij wordt het duidelijk: deze cursus is ook voor veel bakkers broodnodig.

Aan de slag

In 10 dagen, verdeeld over 10 weken, word ik ondergedompeld in de veelzijdige wereld van gistdegen, te beginnen bij de basis. Mengen, kneden, opmaken: alles gaat met de hand. Zodra deze technieken eenmaal onder de knie zijn, wordt de professionele kneder erbij gehaald. Vanaf dan vliegen de producten als warme broodjes over de toonbank. Grootbrood, kleinbrood, rozijnenbolletjes, croissants, koffiebroodjes, stokbroden, noten-vruchten desembrood en suikerbrood: alle technieken worden uitgebreid behandeld. Afkijken bij de docent of de buurman zit er echter niet in: constant word ik aangemoedigd te vragen wáárom ik bepaalde handelingen uitvoer. Iedere week verlaat ik het klaslokaal met een hoofd vol informatie en een tas vol brood. Daarnaast zit ik altijd vol energie voor de volgende sessie, hetgeen wordt aangewakkerd door het aanstekelijke enthousiasme van docenten Jurjen Albertsma en Edwin Kompas.

Deeg met en zonder zout werd bestudeerd tijdens de Basiscursus Gistdegen.

Terugblik op basiscursus Gistdegen

Kortom: de Basiscursus Gistdegen is een absolute aanrader als je de basis van gistdegen wilt leren kennen. In mijn huidige functie binnen Bakkerij van der Zee wil ik alle facetten van het bedrijf leren kennen, zo ook de basisprincipes van ons product. Deze cursus heeft ervoor gezorgd dat ik ons brood en diens bakproces beter begrijp. Dus ook voor huidige bakkers is deze cursus een aanrader.

Wil je een nieuwe stap maken en de bakkerswereld lijkt je interessant? Dan is deze cursus een prachtige opstap. Vanuit het Bakery Sweets Center kan er een stageplaats geregeld worden waar je mogelijk aansluitend aan het werk kunt. Iedere dag vers brood op de plank, wie wil dat nou niet?

Blog van: Jan Jacob van der Zee

Tijdens de eerste lichting (pilot) van de cursus Gistdegen tekent Jan Jacob als een van de deelnemers zijn ervaringen op. Jan Jacob van der Zee is werkzaam binnen het familiebedrijf Bakkerij van der Zee. Hij behoort tot de 5e generatie. Jan Jacob studeerde bedrijfskunde in Leeuwarden en Groningen. “Ik heb geen specifieke bakkersopleiding genoten. Om toch alle facetten van het bedrijf te leren kennen, neem ik deel aan de Basiscursus Gistdegen van Bakery Sweets Center. Op deze manier leer ik ook de basis van onze producten kennen.” 

Tekst & foto’s door Jan Jacob van der Zee.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn