Partners 25 april 2023

Banketbakkerij Cees Blom sluit aan bij Bakery Sweets Center

‘Door zij-instromer lid geworden’

Aan de lange Hoofdstraat van Stadskanaal bevindt zich in een hoekpand de banketbakkerij van Cees Blom. Een winkel met kleurrijke patisserie, smaakvolle bonbons en héél veel lekkere meepakkers. Blom sluit zich als tweede banketbakker aan bij Bakery Sweets Center. “De komst van onze collega Mike, een zij-instromer, is daarvoor de reden geweest”, zo vertelt hij.

De banketbakkerij wordt in 1979 door de ouders van Cees, Cees en Irene, overgenomen van de familie Drenth. Na enkele jaren onder de voormalige naam – de zaak werd tenslotte door drie generaties Drenth gerund – volgt de naamsverandering naar Banketbakkerij Cees Blom. Zoon Cees stapt in 1997 in de zaak. Met het diploma van de vakschool Wageningen en een halfjaar ervaring bij Rodenburg in Haren gaat hij het overnametraject in. “Daarvoor namen we een adviseur in de arm”, weet Blom zich te herinneren. Dat is niet de enige reden dat het traject soepeltjes verloopt, zodat hij in 2001 het bedrijf dan echt overneemt. Waar hij zijn ouders enorm dankbaar voor is, is het feit dat ze hem vrij laten. “Ze lieten me mijn eigen keuzes maken, óók als deze niet heel slim waren.” Hij lacht. “Zo heeft een tassenactie ons weleens heel veel geld gekost.”

Iedereen is gelijk

Met vallen en opstaan leert men. Dat Blom dit zelf mocht ondervinden, draagt misschien ook wel bij aan zijn eigen werkgeverschap. Hij geeft te kennen ‘eigenlijk helemaal geen’ problemen te ervaren als het aankomt op personeel. Negen vaste krachten en één zpp’er, aangevuld met zaterdaghulpen en stagiaires. “Het gaat hier heel gemoedelijk. Niemand hoeft alleen maar de rotklusjes op te pakken; vanaf dag 1 doe je mee met de rest. En ja, ook ik draai de wasjes.” Het geheim zit ‘em in de aandacht, denkt Blom. “Ik probeer echt te luisteren naar wat iemand wil. En als iemand niet helemaal op z’n plek zit, dan proberen we samen te kijken naar wat wél kan.”

Vooruitkijken

Zijn zus Nathalie vertrouwt hij de winkel toe. Ze weet exact wanneer het tijd is om een product aan te vullen. Wat leidt tot een zeer lage derving. “Ik heb hier bijvoorbeeld moorkopsoezen staan, die zijn nog leeg”, vertelt ze. “Wanneer de voorraad slinkt, vullen we ze met slagroom. Het soezendeeg blijft wel even goed, maar eenmaal gevuld kun je er maar een dag mee vooruit.” En zo gaat het met alle gebakjes: bombes, joekels (hazelnootschuim) en tompouceplakken. Wat vooraf gemaakt kán worden, vind je in de gigantische vries- en koelruimtes achter de winkel. “Na de zomer beginnen we aan de voorbereidingen voor Kerst”, knipoogt Blom.

Hoe de banketbakker, aangesloten en actief lid bij Patisserie College, zijn zaak post-corona en zonder horeca (de koffiehoek sloot in 2020) draaiende weet te houden? “Nooit inleveren op kwaliteit”, zegt hij stellig. We maken zoveel mogelijk zelf. Zoals de tompoucen, waar we echt enorm veel van verkopen. De gele room maken we zelf, op traditionele wijze, in 12 liter pannen. Op de tompouceplakken gaat onze eigen gekookte abrikozenjam – dat geeft een fris zuurtje aan de tompouce.”. Die kwaliteit is de reden dat mensen blijven komen, een assortiment met Cees Blom-logo in de lokale Jumbo ligt, en bedrijven bestellingen blijven plaatsen. Als groepsvoorzitter bij Patisserie College bezoekt hij veel collega’s. “We hebben het niet makkelijk, dus we kunnen elkaar maar beter supporten”, is zijn idee. “Al komt de concullega van een paar kilometer verder bij me langs voor advies. Mijn deuren staan voor iedereen open.”

Van psycholoog tot patissier

Opgeleid tot psycholoog besluit Mike de Laet (28) dat een praktisch vak hem beter ligt. Broodbakker of banketbakker, dat moet het worden. Vol goede moed stapt hij binnen bij Banketbakkerij Cees Blom. Of hij mag komen meedraaien, zien of hij de juiste beslissing maakt. En natuurlijk om het vak te leren. Daar stond Blom niet direct om te springen, herinnert Mike zich. Maar Mike is volhardend en in augustus 2022 is het dan zo ver. Buis aan, en gáán. Intussen draait de zij-instromer volop mee als een van de banketbakkers. Eind maart gaat hij mee met de bustour van Bakery Sweets Center, langs Hellema Hallum en Puur Posthuma. Hoewel de bedrijven en de producten hem aanspreken, beseft hij dat hij in de banketbakkerij op de juiste plek zit. “Het verfijnde van patisserie, dat past echt bij me. Híer wil ik mee verder”, vertelt Mike over zijn beslissing. De banketbakkersleerling is nu op zoek naar een (verkorte) opleiding tot banketbakker, zodat hij ook met een mbo-certificaat kan aantonen de kneepjes van het vak te kennen. Mogelijk de volgende opdracht voor de werkgroep Opleiden van Bakery Sweets Center: ‘Banketbakker – de basis’?

Ook ik zit met het suikervraagstuk: hoe kunnen we het aandeel suiker in banket verminderen?

Werkgroep

Na Romke van der Meulen (Banketbakkerij De Korenbloem / Patisserie Schaafsma) is Blom natuurlijk zeer welkom als tweede Patisserie College-ondernemer bij Bakery Sweets Center. Het nieuwe lid denkt nog na over in welke werkgroep hij zitting gaat nemen. Wordt het Opleiden, of misschien toch Onderzoek & Innovatie? “Natuurlijk ben ik lid geworden vanwege het onderwerp zij-instroom, dus Opleiden ligt voor de hand. Maar als het gaat om productontwikkeling zou ik graag mijn assortiment willen uitbreiden met vegan opties. Producten die geschikt zijn voor iedereen: dus met zo weinig mogelijk allergenen. Hier ligt een mooie opdracht voor O&I. Ook zit ik, net als veel collega’s, met het suikervraagstuk. Wat kunnen we doen om het aandeel suiker in banket te verminderen of vervangen?”

Er staat weliswaar nog Konditorei op de gevel, maar door het stilvallen van deze koffiehoek tijdens corona is besloten hem ook geen nieuw leven meer in te blazen. De grens met Duitsland ligt zo’18 kilometer verder, maar de meeste Duitsers wijken voor een Nederlands uitstapje uit naar Winschoten of Groningen-Stad.

De ruimte waar voorheen de coffeecorner zat, is nu nog vrij onbenut, maar Blom heeft al ideeën. “We hebben voldoende aanbod om ook deze hoek te vullen”, wijst hij naar de met paars beklede tafels die bij wijze van tussenoplossing staan opgesteld in het midden. Niks teveel gezegd; Blom pakt uit met chocoladecadeaus voor Moederdag, Koningsdag, opkikkertjes, of gewoon, voor zomaar.

Tekst & foto’s: Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn