Opleiding Partners 13 april 2022

Bakkers ronden basiscursus aan Alfa College succesvol af

Met een certificaat en een bos bloemen sloten de deelnemers de basiscursus Broodbakken aan het Alfa College in Hoogeveen af. De bakkerijsector is met deze 10-weekse opleiding, georganiseerd door Het Ambacht, Alfa College en Bakery Sweets Center, een groep vakspecialisten rijker. Ze pakten de kans om zich te verdiepen in het bakkersvak met beide handen aan en zetten hun carrière voort bij Bakker Goedhart en Bakkerij Faber.

De spoedcursus Broodbakken (eerder ook wel Gistdegen genoemd) startte in februari aan het Alfa College. Afgelopen jaar was er al een lichting aan het Friesland College in Leeuwarden. De opzet van het Alfa College, dat uitzendbureau Het Ambacht in de arm nam, is iets anders. In plaats van zij-instromers, werd aan werknemers van Bakker Goedhart en Bakkerij Faber de mogelijkheid geboden om zich te verdiepen in het bakkersvak, danwel hun kennis op te frissen. Die kans werd door een twaalftal medewerkers met beide handen aangegrepen.

Behoefte aan vakkennis

We bezochten de kandidaten op de 9e cursusdag, waar desembroden, croissants en Deense krakelingen op het programma stonden. “Op één na hebben al deze cursisten een baan in de bakkerij”, weet Gert Jan ten Napel van Het Ambacht te vertellen. “Ze werken als operator, teamleider, of hebben andere functies. De werkgevers vinden het belangrijk dat hun mensen vakkennis hebben. Deze opleiding is echt geboren vanuit die behoefte.” Aanvankelijk was het idee om met zij-instromers te starten, vertelt Ten Napel. “Maar eerlijk is eerlijk, die aanwas is momenteel niet zo groot. Samen met bakkerijdocent Wout van der Vegt wilde ik dolgraag met een nieuwe groep starten. In een ronde langs bedrijven uitten zowel Goedhart als Faber de behoefte aan gedegen vakkennis onder hun medewerkers. Zo ontstond een groep die groot genoeg was om te starten.”

Niet álle kandidaten waren bij de start in dienst bij een van deze twee bedrijven. Ten Napel vertelt: “Martin Derks start morgenochtend bij Bakkerij Faber. Hij nam contact met me op omdat hij een nieuwe job zocht in de bakkerij. Zijn achtergrond is in de banket, maar met deze 10-weekse training is hij klaar voor de broodbakkerij.” Ten Napel regelde een plek op de mengerij bij Bakkerij Faber in Hoogeveen. Hij staat garant voor Derks, stelt hij. “Ik kijk altijd eerst naar motivatie. En dat heeft Martin zeker.”

Deeggevoel

Martin (26) is ondertussen aan de slag met het maken van getoerd gerezen producten. Croissants welteverstaan. “Al sinds mijn 17e werk ik in deze sector. Eerst als vakantiekracht bij mijn oom in de bakkerij, in Coevorden en Emmen. Ik stond in de banketproductie. Brood is iets heel anders. Gelukkig hebben we een ontzettend goede docent die je wanneer het nodig is even aan de mouw kunt trekken.”

Bakkerijdocent Wout van der Vegt komt er net bij staan. Hij demonstreert het verschil in het rollen van zoete, hartige en gewone croissants. Hij neemt de tijd voor elke student en tussendoor uit hij zijn bakkerskennis plenair, zoals: “Laat het deeg even een paar minuten rusten, zodat de gluten zich ontspannen.” Deeg heeft gevoel, en de bakkers leren in deze opleiding deeg echt kennen. “Ze moeten de eerste les door de basics heen”, vertelt Van der Vegt. “Dat is even pittig. Maar daarna gaan de kandidaten echt aan de slag. Het is een enorm enthousiaste club”, zegt de bakkerijdocent tevreden.

Fixen

Christiaan Vaartjes is operator bij Bakker Goedhart in Emmeloord. Hij is blij met de opleiding die Goedhart hem laat volgen. “Het is fijn om te zien dat er aandacht is voor vaste medewerkers. Voor mij is het meer dan een druk op de knop. Je moet het goede deeg van het mindere kunnen onderscheiden. En vooral weten hoe je minder goed deeg dan kunt fixen. Tijdens deze cursus worden we weer even opgefrist over de functies van elk ingrediënt.”

Een plek op de mengerij

Het is 12 april. De eerste werkweek van Martin bij Bakkerij Faber zit erop. Hoe heeft hij het gehad? “Ik heb een prima week gehad. De ontvangst was erg goed, er heerst een fijn sfeertje”, blikt hij terug. “De eerste werkdag meldde ik mij een halfuur eerder, voor een rondleiding en ontvangst van de sleutels. Mijn vaste plek wordt de mengerij.”

Martin is blij met zijn nieuwe baan. Hij raadt de 10-weekse opleiding zeker aan. Zowel aan werknemers in de bakkerij, als mensen die nieuw komen kijken in deze wereld. “Je krijgt alles goed uitgelegd. En als je vragen hebt, dan geef je een gil. Wout is een heel goede leraar. Niet alleen qua vakkennis en instructies, maar ook als het gaat om de aandacht voor de cursisten. We kregen altijd netjes een kopje soep met een broodje om 17:00 uur. Super geregeld!”

Het Ambacht en Alfa College starten graag dit jaar nog een tweede groep. Bij interesse, neem contact op met Gert Jan ten Napel, gertjan@uitzendbureauhetambacht.nl.

Tekst en foto’s: Clara Bloemhof
Openingsfoto: Alfa College

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn