Algemeen 31 mei 2024

Bakkerij Vliegendehond maakt de ‘bêste Krúdkoeke fan Fryslân’

Ivo Vliegendehond heeft vandaag bij Firda in Sneek de eerste prijs in ontvangst genomen van de Kruidkoekwedstrijd. BSC- lid Marten Boonstra eindigde op de tweede plaats. “Ik heb genoten van het vakmanschap. De scores zijn hoog en de verschillen klein”, aldus juryvoorzitter Robèrt van Beckhoven.

Tv-kok Reitse Spanninga is initiatiefnemer van het event. Samen met de Firda Horecaopleiding in Sneek en de bakkerijopleiding van Leeuwarden wilde hij graag een écht traditioneel Fries bakkersproduct onder de aandacht brengen: Friese kruidkoek. Dat was de aanleiding voor het organiseren van de wedstrijd ‘De bêste Krúdkoeke fan Fryslân’.

Na de eerste keuring op 29 mei werden vijf finalisten geselecteerd. De winnaars zijn vandaag in Sneek bekend gemaakt. De wedstrijd werd gewonnen door Ivo Vliegendehond van de gelijknamige bakkerij in Wolvega. Eerder viel deze bakker al eens in de prijzen met zijn Fryske Zoetelief Koeke. Tweede werd Bakkerij Marten Boonstra uit Akkrum. Jippe Braaksma van Mevrouw Molenaar eindigde als derde. Echte Bakker Van der Wal uit Stiens en Bakkerij Van der Kloet uit Franeker werden respectievelijk vierde en vijfde.

De vijf deelnemende bakkers.

‘Het gaat om een goede balans’

“Voor onze kruidkoek gebruiken wij een oud recept”, vertelt de winnaar na afloop aan Bakery Sweets Center. “Het allerbelangrijkste is de balans. Dat vraagt om een nauwkeurige afstemming, die per seizoen verschillend kan zijn. Verder spelen ook goede kruiden, gember en sukade -in de juiste verhouding- een rol. Het blijft een natuurproduct, dus soms moet je de verhouding een beetje aanpassen. Bak daarna de kruidkoek heel rustig, zodat de koek mooi zacht blijft. En zorg tot slot voor een nette afwerking.”

Winnaar Ivo Vliegendehond

Studentenwedstrijd

Naast de wedstrijd voor de professionele bakkers streden ook zes studenten van de Firda bakkerijopleiding om de ‘bêste Krúdkoeke’.  De inzendingen waren volgens Robèrt “heel creatief”. “Er werd echt out-of-the-box gedacht. Dat is hartstikke goed. Maar daardoor kon je aan de buitenkant niet altijd zien dat het om kruidkoek ging. Soms leek het wel een notenkoek.” Uiteindelijk koos de jury unaniem voor de inzending van Ruben van der Woude.

Student Ruben van der Woude maakte de lekkerste kruidkoek.

De studenten van de Firda horecaopleiding kregen anderhalve week de tijd om een smakelijk en uniek gerecht te bedenken op basis van Friese kruidkoek. Ook in deze ronde koos de jury unaniem voor de winnaar: Cas Peek. Hij maakte een crumble van kruidkoek met twee verschillende gels: van bloedsinasappel en van venkel. Deze serveerde hij samen met ijs van koffie, kruidkoek en Amaretto en een koekje waarin eveneens kruidkoek is verwerkt.

Cas Peek neemt zijn prijs in ontvangst.

Talent een podium geven

Robert Wijngaarden, Teamleider Toerisme & Bakkerij van Firda, sloot het evenement af. “We vinden het heel belangrijk om onze krachten te bundelen en talent een podium te geven. Met elkaar kunnen we het ambacht in Friesland omhoog brengen. Door samen mooie dingen te doen!”

Tekst: Wendy Noordzij
Foto’s: Hilco Wagenaar & Wendy Noordzij

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn