Algemeen Sessions 19 mei 2022

Bakery Sweets Session: hoe bereiken we toekomstig personeel?

De Bakery Sweets Sessions zijn weer gestart. Elkaar ontmoeten, kennis delen, borrelende ideeën op papier zetten en aan de slag gaan met de uitkomsten. Daar draaide de eerste Session van 12 mei om. Onder leiding van Dirk Westerhof gingen deelnemers op zoek naar dé manier om het vacatureaanbod in onze sector in te vullen. Of misschien zijn er wel meer manieren. Want wat kunnen we náást de huidige inzet van UWV, Fryslân Werkt! en eigen kanalen nog meer doen?

Dirk Westerhof

Binnen onze sector is ontzettend veel werk te vinden, trapt Dirk Westerhof de Session af. Onze ‘kwartiermaker zij-instroom’ is dé schakel tussen het bedrijfsleven, instanties als Fryslân Werkt! en UWV, en de werkzoekende. “We bieden goede baankansen en duurzame banen. Toch hebben de bedrijven binnen ons netwerk, maar ook daarbuiten, te maken met veel uitdagingen. Door personeelstekorten ligt de druk bij de medewerkers hoger. Meer shifts, langer overwerken. Dat doet wat met de sfeer, motivatie en uiteindelijk de productiviteit.”

We doen al heel veel

Het is niet zo dat we als sector stilzitten, stelt Westerhof. “Juist niet. Het ene na het andere initiatief starten we op. Er zit ontzettend veel energie in de opleiding Broodbakker – de basis, waarmee je in 10 weken wordt klaargestoomd voor een baan in de bakkerij. Met Worketeers loopt een project bij Bakker Goedhart. Medewerkers stappen laagdrempelig in, starten met weinig uren en met behoud van uitkering. Vanuit die positie kunnen ze langzaam groeien. Na een positieve evaluatie volgt daaruit een vast dienstverband.”

Best spannend

Dit zijn slechts twee initiatieven. Maar over all blijkt dat van de mensen die de sector binnenstappen, toch ook weer een groot aantal verdwijnt. Hoe dat kan? “Mensen worden geconfronteerd met de harde werkelijkheid. Wisselende diensten zijn niet voor iedereen weggelegd.” Erik Jousma is namens Fryslân Werkt! aanwezig. Zijn ervaring is dat zij-instromers de nieuwe situatie ook best spannend kunnen vinden. “Vooral voor diegene die al een hele tijd op de bank heeft gezeten. ‘Er wordt me nu een baan aangeboden, het wordt nu ineens wel heel serieus’. Ook die persoonlijke elementen, daar moeten we rekening mee houden.”

Ambassadeurs

Terwijl Westerhof zijn presentatie geeft, beginnen de ideeën al te borrelen. Bouwe de Vries (Nielsen Massey) vraagt zich af of er geen centraal punt is waar werkzoekenden bijeenkomen. Wordt zoiets misschien georganiseerd door Fryslân Werkt? En zo ja, is het een idee om zij-instromers met een positieve ervaring hun verhaal te laten doen? Het vinden van ambassadeurs is belangrijk. Goed idee, knikt het publiek.

Ja, er zijn lastige vraagstukken als het gaat om personeel, maar laten we niet vergeten dat we al heel veel hebben bereikt. Hilco Wagenaar pleit ervoor om vooral ook te kijken naar de weg die Bakery Sweets Center al heeft afgelegd. “We begonnen klein, enkele jaren geleden. Inmiddels weten we wat de potentie is van Fryslân Werkt! en hebben we het onderwijs ontdekt. De buzz die de projecten geven, is geweldig! We zitten hier nu samen om te kijken of we niet iets over het hoofd hebben gezien.”

Post-its: werkt altijd

Tijd voor een brainstorm. Met post-its. Ouderwets, maar niet minder effectief. Dat blijkt wel aan de wand met flipovervellen, waar men per onderwerp z’n ideeën kan plakken. Wat kunnen we doen op het gebied van content? Wat kunnen werkgevers zélf doen? Hoe geven we nog meer bekendheid aan onze mooie sector? Wie is onze doelgroep? En moeten we als werkgevers onze werkschema’s niet op deze doelgroep aanpassen? Is werk met behoud van uitkering wel een goed idee? Hoe kunnen we werknemers beter of anders belonen? En als we zij-instromers welkom heten in onze bedrijven, laten we hen dan ook zo goed mogelijk begeleiden.

Na afloop blijven de radertjes draaien. Dirk Westerhof bundelt de post-its en gaat naar huis met een flinke huiswerkopdracht. We kijken terug op een zeer vruchtbare session en danken Fryslân Werkt!, UWV, Mbo Life Sciences en BSC-partners voor hun komst en actieve deelname!

Was u niet aanwezig bij deze Bakery Sweets Session, maar heeft u wel een gaaf/goed/outside-the-box idee? Laat het Dirk weten: dirk.westerhof@leeuwarden.nl.

Tekst & foto’s: Clara Bloemhof

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn