Partners 28 januari 2021

Aspirant-partner Holland Ingredients brengt kleur aan Bakery Sweets Center

Holland Ingredients meldt zich als aspirant-partner van Bakery Sweets Center. Al sinds de oprichting in 2007 produceert het in Meppel gevestigde bedrijf natuurlijke kleurstoffen. De leverancier brengt kleur aan allerhande producten: van snoep en chocolade, tot yoghurtdrink, taartglazuur en zelfs diervoeding.

‘Een E-nummer is niet altijd synthetisch’

Stijgende vraag naar E-nummervrije kleurstoffen

Kleurstoffen in voeding kennen een lastig bij te stellen imago. “In het verleden waren er voornamelijk synthetische kleurstoffen”, herinnert eigenaar Marc van Os zich. “Holland Ingredients koos voor de natuurlijke weg door van begin af aan uitsluitend natuurlijke kleurstoffen aan te bieden. Zowel met als zonder E-nummer. Een E-nummer is – hoewel de consument dat nog te vaak anders ziet – namelijk niet per definitie synthetisch. De markt van kleurstoffen zonder E-nummers zien we alleen maar stijgen. Dit zijn kleurende extracten die zonder E-nummer gedeclareerd kunnen worden.” ‘Brussel’ maakt overigens geen onderscheid tussen natuurlijke en synthetische kleurstoffen, weet Van Os. “Maar de retail doet dit wél. De vraag naar E-nummervrije kleurstoffen stijgt. Die trend is overigens niet consument-gedreven; het zijn de retail en de industrie die de trend bepalen.”

Natuurlijk sinds 2007

In 2007 startten Tom van Ek en Marc van Os het bedrijf Holland Ingredients. “Aanvankelijk wilden we het portfolio breder trekken dan alleen kleurstoffen”, vertelt Van Os. “Maar de markt bleek groot genoeg. Daarom voegden we al gauw de pay-off ‘Natural Food Colours and more’ toe.” Zo was de core business meteen helder. ‘And more’ staat voor fruitconcentraten en -purees. Begonnen met zijn tweeën, met één toeleverancier van de kleurstof karmijn, groeide het bedrijf in de loop der jaren uit tot een onderneming met 7 medewerkers. Intussen verhuisde Holland Ingredients van Wolvega naar Meppel.

De specialist in natuurlijke kleurstoffen bedient zowel de zoetwaren- als de bakkerijbranche. Verder zijn ook de zuivelindustrie, de diervoedingssector en de non food (zoals eetbare inkt) afnemers van de kleurstoffen in vloeibare en poedervorm. Van Os en zijn team zijn actief op de Nederlandse en Belgische markt, maar wint met hun recent aangetrokken Duitstalige verkoper ook terrein in Duitsland.

Vraagstukken behandelen binnen Bakery Sweets Center

Chocoladeletter gedecoreerd met de natuurlijke kleuren van Holland Ingredients.

Holland Ingredients breidt zijn kennis en netwerk graag uit en vond via een vakblad de weg naar Bakery Sweets Center. Van Os: “Na enkele oriënterende gesprekken hebben we het beeld dat er een goede match is tussen beide partijen, en dat we wederzijds het nodige voor elkaar kunnen betekenen.” Voor sommige vraagstukken maakt het bedrijf al gebruik van studenten aan het Windesheim, Aeres Hogeschool en Hanze Hogeschool. “De activiteiten van Bakery Sweets Center geven een goed voorbeeld van samenwerkingen tussen leveranciers, klanten en studenten. Ik denk dat we elkaar kunnen helpen met bepaalde vraagstukken, zoals het vervangen van E-nummers door kleurende extracten. Ook zouden we de stabiliteit van kleuren onder bepaalde procescondities willen (laten) onderzoeken.”

Sterker worden van elkaar

‘Natuurlijk’ brengt Van Os met zijn team ook graag zijn jarenlange ervaring met kleuren in. “We hebben toegang tot alle kleuren en de expertise van onze leveranciers. Het zal een synergie moeten opleveren waar de studenten, collega-bedrijven en wij allemaal sterker door worden.

Foto boven: voor de fondant van deze taart is de natuurlijke blauwe kleurstof (E-nummervrij) spirulina gebruikt.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn